Ο «Προμηθέας» βρέθηκε στο Τατόι - Λύθηκε ύστερα από 90 χρόνια ένα θρίλερ της παγκόσμιας Τέχνης

Ο «Προμηθέας» βρέθηκε στο Τατόι - Λύθηκε ύστερα από 90 χρόνια ένα θρίλερ της παγκόσμιας Τέχνης

Ένα θρίλερ της παγκόσμιας Τέχνης, από εκείνα που γίνονται ταινίες γεμάτες μυστήριο, αγωνία, σασπένς, απρόβλεπτες εξελίξεις, ανατροπές, θεωρίες συνωμοσίας, είχε αίσιο τέλος. 

Αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους μύθους και αινίγματα της δανέζικης τέχνης -η εξαφάνιση του «Προμηθέα Λυόμενου»- λύθηκε έπειτα από 90 ολόκληρα χρόνια! Εξαφανισμένος από το 1932, ο «Προμηθέας Λυόμενος», το σημαντικότερο ίσως έργο του Δανού ζωγράφου Καρλ Μπλοχ, εντοπίστηκε -εντέλει- στο Τατόι, ανάμεσα στα έργα Τέχνης της τέως βασιλικής οικογένειας. Αλλά η ανακάλυψή του κάθε άλλο παρά ήταν εύκολη υπόθεση. 

Το ανεκτίμητης αξίας έργο είχε δημιουργηθεί στη Ρώμη το 1864 ως παραγγελία του τότε βασιλιά της Ελλάδας, Γεωργίου Α'. Στη συνέχεια, ο πίνακας εκτίθετο στο Charlottenborg Palace στην Κοπεγχάγη, μέχρι το 1932. Κατά πάσα πιθανότητα, ο «Προμηθέας Λυόμενος» επέστρεψε στην Αθήνα μετά τον θάνατο του Γεωργίου το 1957, όμως κανείς δεν γνώριζε πραγματικά το τι απέγινε. 

Τα ίχνη του πίνακα έμοιαζαν να είχαν σβηστεί. Κάπως έτσι, σταδιακά, δημιουργήθηκε ένας σκοτεινός μύθος σχετικά με τον χαμένο πίνακα του Μπλοχ. Ειδικοί, ιστορικοί Τέχνης, ακόμα και ντέτεκτιβ, τον αναζητούσαν - ματαίως…

YN 2023 02 09 18.39.52

Η ανακάλυψη

Αυτά μέχρι ένα πρωινό την άνοιξη του 2022. Καθώς η Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας ετοίμαζε τη μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον Μπλοχεπικοινώνησε με το Ribe Kunstmuseum, προκειμένου να δανειστεί δύο προσχέδια του έργου «Προμηθέας Λυόμενος». 

Εκεί, στο αρχείο, ένας υπάλληλος ανακάλυψε μια επιστολή του 2006, από κάποιον άλλο υπάλληλο της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας. Ήταν μία επιστολή η οποία για κάποιον λόγο δεν είχε διαβαστεί ποτέ. Εκεί, αναφερόταν ότι ο αυθεντικός πίνακας είχε εντοπισθεί στη λίστα των αντικειμένων που η πρώην βασιλική οικογένεια της Ελλάδας επιθυμούσε να πάρει μαζί της, στο Λονδίνο, το 1991. 

Όλες αυτές τις δεκαετίες ο πίνακας ήταν τυλιγμένος σε ρολό μεταξύ των υπόλοιπων αντικειμένων που άφησε πίσω της η πρώην βασιλική οικογένεια στο Τατόι. Το έργο με τη συνοδεία υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού έχει ήδη ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη για τις ανάγκες της έκθεσης «Seduced» με έργα του Καρλ Μπλοχ, η οποία ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και διαρκεί έως τα μέσα Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, ο «Προμηθέας Λυόμενος» αποτελεί ένα ικανότατο δείγμα του Καρλ Μπλοχ, ενός από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ζωγράφους του 19ου αιώνα. Τα υπόλοιπα, καθώς λένε, είναι Ιστορία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ