Όσκαρ: Ένα αγαλματίδιο για την «Ευνοούμενη» του Λάνθιμου

Όσκαρ: Ένα αγαλματίδιο για την «Ευνοούμενη» του Λάνθιμου

Μόλις ένα αγαλματίδιο κατάφερε να αποσπάσει η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου στα φετινά Όσκαρ, σε μια τελετή όπου διαψεύστηκαν γενικότερα οι προβλέψεις και τα φαβορί. Ανάλογη εικόνα και για την ταινία «Roma» του Αλφόσνο Κουαρόν.

Ο Μεξικανός Κουαρόν κέρδισε πάντως το Όσκαρ σκηνοθεσίας και το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο Λάνθιμος είδε να βραβεύεται η πρωταγωνίστρια της ταινίας του Ολίβια Κόλμαν (Α' γυναικείου ρόλου), δεν πήρε όμως ο ίδιος το Όσκαρ σκηνοθεσίας, ούτε καλύτερης ταινίας.

https://www.youtube.com/watch?v=hy8z_Tq_VHo

Η Ρετζίνα Κινγκ επικράτησε ίσως στην πιο απρόβλεπτη κατηγορία της βραδιάς, κερδίζοντας Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ταινία «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει» του Μπάρι Τζένκινς.

Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας πήγε στο «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι. Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Πίτερ Φαρέλι μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν και ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία. Το βραβείο απένειμε στον Φαρέλι η Τζούλια Ρόμπερτς.



Το «Πράσινο Βιβλίο» βασίζεται σε πραγματική ιστορία και έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών.

Μόλις δύο χρόνια μετά το Όσκαρ που έλαβε για το «Moonlight» κι έχοντας διακριθεί ήδη στις Χρυσές Σφαίρες, τα SAG, τα BAFTA και τα βραβεία αρκετών κριτικών ενώσεων, ο Μαχερσάλα Αλί κέρδισε το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι.

Πρόκειται για την δεύτερη βράβευση του ηθοποιού στη δεύτερη υποψηφιότητά του. «Προσπάθησα να αποδώσω την ουσία του Δρ Ντον Σέρλεϊ» είπε ο ηθοποιός παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή του Βίγκο Μόρτενσεν και τον σκηνοθέτη Πίτερ Φαρέλι, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στην γιαγιά του που τον έπεισε πως ό,τι θέλει, μπορεί να το κάνει.

Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ στον θρυλικό frontman των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι, στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου. Η βράβευση του κάνει τον 38χρονο Μάλεκ έναν από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία.

«Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με φέρατε εδώ, όλους όσοι με βοηθήσατε, στοιχηματίσατε πάνω μου, κι ας μην ήμουν η πιο προφανής επιλογή. Είμαι γιος μεταναστών από την Αίγυπτο, Αμερικανός πρώτης γενιάς κι η ιστορία μου γράφεται τώρα (...). Είμαι ευγνώμων σε όποιον πίστεψε σε μένα, θα κρατήσω αυτή τη στιγμή σαν θησαυρό» είπε ο Μάλεκ, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Queen και τους συντελεστές της ταινίας -πλην του σκηνοθέτη της, του Μπράιαν Σίγνκερ, που απολύθηκε μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που ήρθαν στο φως.

Η Lady Gaga, o Μαρκ Ρόνσον, o Άντονι Ροσομάντι και o Άντριου Γουάιατ κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για το «Shallow» που ακούγεται στην ταινία «Ένα Αστέρι Γεννιέται».

Αυτό είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ για τη Lady Gaga με την διπλή υποψηφιότητα φέτος (τραγουδιού και Α΄γυναικείου ρόλου), για την ερμηνεία της ως προστατευόμενη και ερωμένη ενός αυτοκαταστροφικού ροκ σταρ, που ξεπερνά τον μέντορα της.

Το «Shallow» ερμήνευσε η ίδια νωρίτερα ζωντανά, στη σκηνή του Dolby Theatre μαζί με τον Μπράντλεϊ Κούπερ -με το κοινό να τους αποθεώνει.

«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά σε όλη μου τη ζωή. Δεν είναι μόνο η νίκη, αλλά το όνειρο, το να μην τα παρατάς, το να σηκώνεσαι όρθιος, όσες φορές κι αν σε απορρίψουν. Μην το βάζετε κάτω αν έχετε ένα όνειρο, αν έχετε πάθος δουλέψτε σκληρά», είπε συγκινημένη η Λέιντι Γκάγκα, η οποία ευχαρίστησε την Ακαδημία, τους συνεργάτες και την οικογένεια της.

Το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής απονεμήθηκε στον Λούντβιγκ Γκόρανσον, για το soundtrack του «Black Panther».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS