Από το 2024 κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές

Από το 2024 κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές

Με κοινό φορτιστή θα λειτουργούν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές στην Ευρώπη, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι καταναλωτές στην ΕΕ θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, ως αποτέλεσμα της έγκρισης της νέας νομοθεσίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έως το τέλος του 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης τύπου USB-C. Οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026.

Ο νέος νόμος εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Ίδιος φορτιστής για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών, μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κάθε είδους, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ηχεία, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, πληκτρολόγια, ποντίκια, συστήματα πλοήγησης και υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt.

Όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα, χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Ενθάρρυνση της τεχνολογικής καινοτομίας

Καθώς η ασύρματη φόρτιση διαδίδεται ολοένα και περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καθιερώσει τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων μέχρι το τέλος του 2024. Θα αποφευχθούν έτσι αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, όπως το λεγόμενο φαινόμενο τεχνολογικού «εγκλωβισμού», δηλαδή η δημιουργία σχέσης εξάρτησης του καταναλωτή από μία μόνο εταιρεία.

Καλύτερη ενημέρωση και περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές

Ειδικές ετικέτες θα πληροφορούν τους καταναλωτές για τις ιδιότητες φόρτισης των νέων συσκευών, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν τη συμβατότητα των προϊόντων με τους φορτιστές που ήδη διαθέτουν. Οι αγοραστές θα έχουν έτσι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν αν χρειάζεται να αγοράσουν και νέο φορτιστή.

Οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως και 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο από περιττές αγορές.

Σημειώνεται ότι οι φορτιστές που δεν χρησιμοποιούνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι νέοι κανόνες αφορούν προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μετά την ημερομηνία εφαρμογής τους

Το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνει επίσημα την οδηγία. Στη συνέχεια, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά. Από την ημερομηνία εκείνη και έπειτα τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 12 μήνες για να ενσωματώσουν τους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο και στη συνέχεια άλλους 12 μήνες για να τους εφαρμόσουν. Οι νέοι κανόνες δεν αφορούν προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής τους.

Την τελευταία δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει επανειλημμένα την καθιέρωση κοινού φορτιστή. Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες συνεργασίας με τη βιομηχανία για να μειωθεί ο αριθμός φορτιστών των κινητών συσκευών, τα προαιρετικά μέτρα δεν έφεραν απτό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τελικά τη νομοθετική της πρόταση στις 23 Σεπτεμβρίου 2021.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS