Eleni Xatzilakou

Νεαρή επιστήμονας από τη Δράμα αναπτύσσει στο Λονδίνο βιοαισθητήρα για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος

Το «στοίχημα» της έγκαιρης και μη επεμβατικής διάγνωσης του μελανώματος, μέσω της ανάπτυξης ενός πρωτοποριακού βιοαισθητήρα, έχει θέσει μέσα από την έρευνά της η Ελένη Χατζηλάκου, μια νεαρή επιστήμονας από τη Δράμα, η οποία κάνει το διδακτορικό της στο Imperial College στο Λονδίνο.

Nosokomeio Esy

Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα - Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ

Το έτος 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε, φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του έτους 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα.

Odontiatros

Οδοντικά Εμφυτεύματα: Η «επόμενη» ημέρα για όμορφα δόντια -Πέντε λόγοι για την χωρίς φόβο τοποθέτησή τους

Σε καθημερινή βάση γίνεται λόγος για οδοντικά εμφυτεύματα και τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν γίνει πλέον εξαιρετικά συχνές. Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για την ανάγκη  τοποθέτησης ενός Eμφυτεύματος.

Burger Patates

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Έτοιμα γεύματα, ζαχαρούχα δημητριακά, συσκευασμένο ψωμί κ.ά. συνδέονται με 32 ασθένειες

Οι διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε κάθε μέρος του σώματος, σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση ερευνών.

Emvolio 1

Εμβόλια covid: Όσα έδειξε η μεγαλύτερη έως σήμερα παγκόσμια μελέτη για τις παρενέργειες

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 99 εκατομμύρια εμβολιασμένους και παρατηρήθηκαν νευρολογικές, αιματολογικές και καρδιακές παθήσεις.

Emvolio Paidi 1

SOS από ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα -Ποιους χτυπά, επιτακτικός ο εμβολιασμός

Συναγερμό για έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σημαίνει ο ΕΟΔΥ.

Kannavi

Φαρμακευτική κάνναβη: Άρχισε η συνταγογράφηση και η διάθεση από τα φαρμακεία - Ποιος μπορεί να συνταγογραφεί και με ποιες ενδείξεις

Διαθέσιμη είναι πλέον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα, ενώ ξεκίνησε και η συνταγογράφηση.

Ilara 2

Ινστιτούτο Παστέρ για ιλαρά: Ανοδική η τάση της -Τα στοιχεία για την Ελλάδα, πότε γίνονται τα εμβόλια

Την έντονη ανησυχία τους για την απότομη και γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς εξέφρασαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Spanaki

Σπανάκι: Μία «υπερτροφή» που συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία -Ποιοι δεν πρέπει να το τρώνε

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, κατέχουν ξεχωριστή θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, θεωρούνται από τα πιο ευεργετικά λαχανικά στον πλανήτη.

Ilara

Συναγερμός για επιδημία ιλαράς: Αυξήθηκαν κατά 43% παγκοσμίως οι θάνατοι -Υπερμεταδοτικός, ένας μπορεί να μολύνει 15

Η ιλαρά επανεμφανίζεται δίνοντας εστίες επιδημικών εξάρσεων, λόγω της μείωσης των εμβολιασμών σε διεθνές επίπεδο.

Exetasi Laimos

Σαρώνει ο στρεπτόκοκκος τύπου Α: 23 θάνατοι στην Ελλάδα, ανάμεσά τους 11 παιδιά κάτω των δέκα ετών

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κατέγραψαν εντός του έτους 2023, αύξηση στον αριθμό των περιστατικών διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών.

Pyretos Paidi

Ινστιτούτο Παστέρ: Σαρώνει η εποχική γρίπη λόγω του ιού Η1Ν1 -Ποιοι κινδυνεύουν, ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Έντονη δραστηριότητα συνεχίζουν να εμφανίζουν οι ιοί της γρίπης στην κοινότατα και η θετικότητά της, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, παραμένει άνω του 10%, (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ereyna 1

ΕΚΠΑ: Ο Covid πυροδοτεί αυτοάνοσα -Η σύνδεση με την αλωπεκία

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Farmaka

Υπουργείο Υγείας: Σε λειτουργία από σήμερα ο ηλεκτρονικός έλεγχος διακίνησης φαρμάκων

Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, η παραγωγική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ) όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Emvolio 1

Παυλάκης: Μακάρι όλα τα εμβόλια να ήταν σαν του κορωνοϊού, αστεία η συζήτηση για παρενέργειες

«Μακάρι όλα τα εμβόλια που έχουμε να ήταν σαν τα εμβόλια του RNA για τον κορωνοϊό, επειδή έχουν ελάχιστες παρενέργειες, μπροστά στο όφελος κατά της Covid19» ανέφερε ο Γιώργος Παυλάκης.

Treximo

Αερόβια γυμναστική και άρση βαρών: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα

Στις αρχές του χρόνου θέτουμε συνήθως στον εαυτό μας κάποιους στόχους προς υλοποίηση και είθισται ένας από αυτούς να είναι και η απώλεια βάρους.

Dwmatio Nosokomiou

Η Τεχνητή Νοημοσύνη προβλέπει την ανταπόκριση του οργανισμού στη θεραπεία κατά του καρκίνου

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο αξιοποίησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αντιμετωπίσουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στη μάχη κατά του καρκίνου: την πρόβλεψη του πότε ο καρκίνος θα αντισταθεί στη χημειοθεραπεία.

Mwro Nosokomeio

Covid-19: Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε παιδιά μειώνει τις πιθανότητες long Covid - Τι λένε νέες έρευνες

Προστασία έναντι της long Covid σε παιδιά και εφήβους, δηλαδή της εμφάνισης επίμονων προβλημάτων υγείας κατά τους μήνες μετά τη νόσηση από κορονοϊό, παρέχει ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19, που μειώνει και τον κίνδυνο σοβαρής οξείας νόσου.

Rapid Test 2

Long Covid: Ποιες είναι οι επιπτώσεις από τη μακροχρόνια νόσηση

Οι λοιμώξεις αναπνευστικού παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση την τρέχουσα περίοδο, ενώ νέα στοιχεία ερευνητών έρχονται στο προσκήνιο για το σύνδρομο του Long Covid.

Egkefalos

COVID-19: Πώς μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του εγκεφάλου - Τι έδειξε σχετική μελέτη

Μια νέα έκθεση αναλύει τα δεδομένα μελέτης και αξιολογεί αν οι μακροπρόθεσμες γνωστικές, νευρολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 διαφέρουν από αυτές μεταξύ ασθενών που νοσηλεύτηκαν για άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Koronoios

Πώς ο Covid μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου -Τι έδειξε σχετική μελέτη

Η υγεία του εγκεφάλου είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται έπειτα από νοσηλεία για τον COVID-19, ωστόσο, δεν υπήρχαν μακροχρόνιες προοπτικές μελέτες με τις αντίστοιχες ομάδες ελέγχου.

Ergastirio

Επαναστατικό: Εφτιαξαν νέο αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει ανθεκτικά σε φάρμακα βακτήρια

Ένα νέο τύπο αντιβιοτικού για την αντιμετώπιση ανθεκτικών στα υφιστάμενα φάρμακα βακτηρίων, που συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και προκαλούν τον θάνατο μεγάλου αριθμού ασθενών, λένε ότι ανέπτυξαν επιστήμονες.

Koronoios 4

Θωμαΐδης: Αύξηση 90% στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής - Κορύφωση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες

Aύξηση του ιικού φορτίου καταγράφηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής γεγονός το οποίο σχολίασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, δηλώνοντας ότι «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιου».

Nosokomeio Thalamos

Έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού – 229 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο

Έντονη ανησυχία στον ΕΟΔΥ προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων, καθώς ο συγχρωτισμός στα γιορτινά τραπέζια επιτείνει τη διάδοσή τους.

Kosmos Maska 1

Κορωνοϊός: Επιστρατεύονται ξανά οι μάσκες λόγω αύξησης κρουσμάτων Covid-19, εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV)

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί κι επίσημα η απόφαση για την εκ νέου χρησιμοποίηση των μασκών σε συγκεκριμένους χώρους.

Gynaikes Me Maska

Επιτροπή Λοιμώξεων: Συστάσεις για χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, κλειστούς χώρους και νοσοκομεία

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμώξεων με κύριο θέμα την επαναφορά του μέτρου της μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες φιλοξενίας ατόμων με προβλήματα υγείας.

Nosokomeio Stoli 4

Νέα έκρηξη ιώσεων, oυρές στα Παιδιατρικά νοσοκομεία - Τζανάκης: Να θημηθούμε την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού

Υψηλότερη από όση αναμέναμε είναι για φέτος η έξαρση του νέου κορωνοϊού, της γρίπης και των άλλων αναπνευστικών ιώσεων», δήλωσε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Xristougenna Dentro

Σε έξαρση οι λοιμώξεις στη χώρα - Τι πρέπει να προσέξουμε τις γιορτές

Σε έξαρση φαίνεται πως είναι οι λοιμώξεις στη χώρα, καθώς καταγράφονται καθημερινά αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού.

Koronoios 4

JN.1: Nέα παραλλαγή της Covid-19 εξαπλώνεται ταχύτατα στον κόσμο -Τι λέει ο ΠΟΥ

Ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη JN.1, μια νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον της Covid-19, λόγω της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της».

Paixnidi Paidia

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για τα επικίνδυνα προϊόντα -Τί να προσέξετε στα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια

Για μια λίστα επικίνδυνων προϊόντων για την υγεία, πολλά από τα οποία δεν είναι εμφανές ότι είναι επιβλαβή, μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Gripi 1

Eπιστήμονες για γρίπη: Η εποχική ασθένεια μπορεί να έχει και μακροχρόνιες επιπτώσεις -Τι να προσέξουμε

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει παρόμοια μακροχρόνια συμπτώματα με τον COVID, υποστηρίζουν ειδικοί.

Fagito

Ερευνα: Πώς τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα συνδέονται με εμφάνιση καρκίνου

Δύο νέες μελέτες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Pneymonas Aktinografia

Η πνευμονία της Κίνας απειλεί και την Ελλάδα - Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, και ποιο το εμβόλιο

Η λήψη του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει προφύλαξη από τις πιο σπάνιες σοβαρές νοσήσεις από το μυκόπλασμα της πνευμονίας, που καταγράφονται σε λιγότερο από το 10% επί του συνόλου των περιστατικών της νόσου.

Paidia Sxoleio

Τζανάκης για «λευκό πνεύμονα»: Μάλλον δεν είναι νέος ιός -Προσοχή στους εξασθενημένους υπερήλικες

Ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης, μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό για την πνευμονία που πλήττει τα παιδιά, την κατάσταση στην Κίνα και για τον «λευκό πνεύμονα».

Giatros Meth Krevati

Ο Μαγιορκίνης εξηγεί τι ακριβώς είναι η «λευκή πνευμονία» -Γιατί επηρεάζει τα παιδιά, τι πρέπει να μας ανησυχεί

Για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που σαρώνει στην Κίνα και προκαλεί προβληματισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μίλησε ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Nosokomeio Astheneis

Φόβοι για νέα πανδημία - Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για την έξαρση πνευμονίας

Έντονη είναι η ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων για την εκδήλωση μιας νέας πανδημίας, μετά την έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας με περίεργα συμπτώματα στην Κίνα.

Patates Tiganites

Ερευνα: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με τρεις μορφές καρκίνου

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου και η παχυσαρκία μπορεί να μην είναι ο μόνος παράγοντας σύνδεσης των τροφίμων αυτών με τον καρκίνο, όπως διαπιστώνει διεθνής έρευνα, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.

Axonikos Tomografos

Πόρισμα - σοκ: Η αξονική τομογραφία συνδέεται με τον καρκίνο - Tι προκύπτει από επιστημονική έρευνα στην Ισπανία

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα επιστημόνων εννέα ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τα οποία φαίνεται να υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της ακτινοβολίας του αξονικού τομογράφου και της εμφάνισης καρκίνου του αίματος σε άτομα κάτω των 22 ετών.

Karkinos Traxilos Mitras

Ο συγκεκριμένος ιός ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας - 8.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Νιγηρία από αυτήν τη νόσο

Η Νιγηρία εισήγαγε χθες το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο σύστημα ανοσοποίησης ρουτίνας της.

Perpathma

Σημαντικό όφελος για την καρδιά τα 3.500 βήματα ημερησίως -Ο καθ. καρδιολογίας Δ. Ρίχτερ εξηγεί

«Από τα τρεισήμισι χιλιάδες βήματα και πάνω, για κάθε 1.000 έξτρα βήματα που κάνουμε σε περπάτημα, μειώνουμε 15% την πιθανότητα να πεθάνουμε από οποιαδήποτε αιτία. Και για κάθε 500 βήματα μειώνουμε 7% την καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Treximo Gymnastikh

Ερευνα: Αυτός είναι ο SOS χρόνος άσκησης καθημερινά για όσους κάνουν καθιστική ζωή

Μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Journal of Sports Medicine».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS