Απλή εξέταση αίματος εντοπίζει δεκάδες τύπους καρκίνου

Απλή εξέταση αίματος εντοπίζει δεκάδες τύπους καρκίνου

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ συνεργάστηκαν με την εταιρεία Grail και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Annals of Oncology» παρουσιάζουν μια εξέταση αίματος που ανέπτυξαν η οποία όπως αναφέρουν μπορεί να εντοπίζει με επιτυχία την παρουσία του καρκίνου σε κάποιον ασθενή όταν αυτός βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια πριν καν κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα.

Όπως είναι ευνόητο ένα τέτοιο εργαλείο θα αποβεί σωτήριο για χιλιάδες ασθενείς αφού θα δώσει την δυνατότητα στους γιατρούς να ξεκινήσουν έγκαιρα τις απαραίτητες θεραπείες.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίζει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου πολλοί εκ των οποίων δεν εντοπίζονται εύκολα στα αρχικά τους στάδια. Ο καρκίνος στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στις ωοθήκες και ορισμένοι τύποι καρκίνου του αίματος είναι από τους καρκίνους που δεν εντοπίζονται έγκαιρα. Η εξέταση αυτή είναι σχεδιασμένη για χρήση σε άτομα που έχουν υψηλότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποιο καρκίνο όπως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

«Ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου όταν η θεραπεία έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι επιτυχής είναι μια από τις σημαντικές ευκαιρίες που έχουμε για να περιορίσουμε το κακό που προκαλεί ο καρκίνος» αναφέρει ο Δρ. Ερικ Κλέιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ουρολογίας και Νεφρών Glickman, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η εξέταση δοκιμάστηκε σε περίπου 3,5 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων περίπου 2,5 χιλιάδες ήταν καρκινοπαθείς και οι υπόλοιποι δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα καρκίνου. Το τεστ αναγνώρισε με επιτυχία την παρουσία του καρκίνου σε ποσοστό 51.5% σε όλα τα στάδια της ασθένειας ενώ το ποσοστό λάθος διάγνωσης ήταν μόλις 0,5%.

Μάλιστα στους καρκίνους που δεν υπάρχουν διαγνωστικά εργαλεία εντοπισμού των όγκων όπως στον οισοφάγο, το πάγκρεας και το ήπαρ η εξέταση είχε ποσοστό επιτυχίας 65.6%. Στους καρκίνους του αίματος το ποσοστό επιτυχίας ήταν 55.1%. Επίσης η εξέταση μπορούσε να εντοπίζει τον ιστό που βρισκόταν ο καρκίνος μέσα στον οργανισμό σε ποσοστό 88.7%. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αποφάσισε να δοκιμάσει πιλοτικά αυτή την εξέταση και θα πάρουν μέρος 140 χιλιάδες άτομα. Τα αποτελέσματα αναμένονται το 2023.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ