Εμβόλιο κατά του Covid-19: Απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις

Εμβόλιο κατά του Covid-19: Απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ και Καναδά, καθώς οι χώρες ενέκριναν τις προηγούμενς μέρες την χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.



Οι ΗΠΑ έγιναν η πέμπτη χώρα που έδωσε έγκριση για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, μετά τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και το Μεξικό. Υπενθυμίζεται ότι τον χορό των εμβολιασμών άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα η Βρετανία.

Η εφημερίδα «WSJ» δίδει κάποιες απαντήσεις σε ερωτήσεις που απασχολούν ολόκληρο τον κόσμο, καθώς είναι θέμα χρόνου το εμβόλιο να διανεμηθεί και σε άλλες χώρες πέραν των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

  • Τι δεν γνωρίζουμε για το εμβόλιο;

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το εμβόλιο προστατεύει ασυμπτωματικούς ή εμποδίζει τη μετάδοση του ιού. Η FDA γνωστοποίησε ότι δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία για να συμπεράνει για την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά κάτω των 16 ετών, εγκύους ή γυναίκες σε θηλασμό και σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, δηλ. που παρουσιάζουν ανοσολογική ανεπάρκεια.

  • Μπορεί το εμβόλιο να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις;

Υπάρχουν κάποιες λιγοστές περιπτώσεις που το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, σύμφωνα με στοιχεία της FDA. Μία τέτοια αντίδραση μπορεί να συμβεί συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα μετά τη λήψη του εμβολίου. Τα άτομα που είχαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση, δεν θα πρέπει να λάβουν τη δεύτερη, ενώ τα άτομα με αλλεργική αντίδραση σε κάποιο συστατικό του εμβολίου δεν θα πρέπει να το κάνουν. Η FDA γνωστοποίησε ότι υπήρξε υψηλότερο ποσοστό αντιδράσεων υπεραισθησίας μεταξύ των ατόμων που πήραν το εμβόλιο συγκριτικά με τα άτομα που πήραν το εικονικό φάρμακο στη μεγάλη μελέτη που έγινε. Όμως, το συνολικό ποσοστό αυτών των περιστατικών ήταν μικρότερο από 1% των συνολικών θεμάτων της μελέτης.

  • Είναι το εμβόλιο ασφαλές;

Η FDA ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε συγκεκριμένα θέματα για την ασφάλεια που θα εμπόδιζαν την έγκριση του εμβολίου. Στις συνήθεις παρενέργειες στη μεγάλη μελέτη που έγινε περιλαμβάνεται πόνος στο σημείο που έγινε η ένεση, κόπωση, πονοκέφαλος, ρίγη και πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες. Τέτοια συμπτώματα ήταν γενικά ήπια ή μέτρια και εμφανίστηκαν συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση.

  • Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA, η οποία δεν περιλαμβάνει τον ίδιο τον ιό, αλλά ένα γενετικό κώδικα που συνδέεται με τον ιό και πυροδοτεί την επιθυμητή ανοσία στον οργανισμό. Η εν λόγω τεχνολογία είναι φτιαγμένη κατά τρόπο που να μαθαίνει στα κύτταρα του σώματός μας να φτιάχνουν κάτι που να μοιάζει με την ακίδα της πρωτεΐνης που βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια του κορωνοϊού. Αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάνοντάς το να «απαντήσει» στην περίπτωση που το εμβολιασμένο άτομο εκτεθεί αργότερα στον ιό. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, σε απόσταση τριών εβδομάδων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS