Pfizer: Η νοτιαφρικανική μετάλλαξη μπορεί να μειώνει σημαντικά την προστασία από το εμβόλιο

Pfizer: Η νοτιαφρικανική μετάλλαξη μπορεί να μειώνει σημαντικά την προστασία από το εμβόλιο

Εργαστηριακή μελέτη υποδεικνύει ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού ίσως μειώνει κατά δύο τρίτα την προστασία ανισωμάτων από το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech και παραμένει ασαφές αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής αυτής, ανέφεραν χθες οι δύο εταιρείες.

Η μελέτη διεπίστωσε ότι το εμβόλιο μπορεί ακόμη να εξουδετερώνει τον κορωνοϊό και δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις από δοκιμές σε ανθρώπους ότι η μετάλλαξη αυτή μειώνει την προστασία από τα εμβόλια, είπαν οι εταιρείες. Ωστόσο, προχωρούν σε επενδύσεις και συζητούν με τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές για την ανάπτυξη μιας αναβαθμισμένης εκδοχής του εμβολίου τους mRNA ή μιας ενισχυτικής δόσης, αν χρειαστεί.

Επιστήμονες των Pfizer / BioNTech και του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) ανέπτυξαν για τις ανάγκες της μελέτης έναν τεχνητό ιό, που περιέχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα με την λίαν λοιμογόνο νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.351. Η πρωτεϊνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, αποτελεί τον κύριο στόχο πολλών εμβολίων για την Covid-19. Οι ερευνητές δοκίμασαν τον τεχνητό ιό σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από εμβολιασθέντες και διαπίστωσαν μια μείωση κατά 2/3 του ποσοστού των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με την επίδρασή του στην πιο κοινή παραλλαγή του κορωνοϊού, που χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο καθορισμένο όριο που θα προσδιορίζει το επίπεδο των αντισωμάτων που χρειάζεται για να παρέχει προστασία έναντι του κορωνοϊού, παραμένει ασαφές κατά πόσον η μείωση κατά δύο τρίτα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων θα καταστήσει αναποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της παραλλαγής που εξαπλώνεται ανά την υφήλιο. Ωστόσο, ο καθηγητής του UTBM και εκ των συντακτών της μελέτης, Πέι Γιονγκ Σι πιστεύει ότι το εμβόλιο της Pfizer πιθανώς παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Κι αυτό γιατί σε κλινικές δοκιμές τόσο το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech όσο και εκείνο της Moderna, που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA, παρείχαν κάποιο βαθμό προστασίας μετά από μία μόνον δόση με μια χαμηλότερη απόκριση αντισωμάτων από τα μειωμένα επίπεδα που προκάλεσε η νοτιοαφρικανική παραλλαγή στην εργαστηριακή μελέτη. Ακόμη κι αν η παραλλαγή αυτή μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο θεωρητικά θα πρέπει να παρέχει προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης και θανάτου, επεσήμανε ο καθηγητής – προστασία υπεραπαραίτητη για να μην γονατίσουν τα εθνικά συστήματα υγείας.

Ο καθηγητής Σι επεσήμανε ότι χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί αν όντως το εμβόλιο παρέχει προστασία κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης αλλά και να καθοριστεί το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτείται γι’ αυτό. Η Pfizer και η BioNTech είπαν ότι κάνουν παρόμοιες εργαστηριακές αναλύσεις για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό έναντι μιας άλλης παραλλαγής που πρωτοεντοπίστηκε στη Βραζιλία.

Αλλά και η Μoderna προσπαθεί να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, μετά από έρευνα που έδειξε σημαντική πτώση του ποσοστού των αντισωμάτων έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS