Εμβολιασμοί με αντίπαλο το ...χρονόμετρο -Πώς θα γίνει η διανομή των εμβολίων στην Ελλάδα

Εμβολιασμοί με αντίπαλο το ...χρονόμετρο -Πώς θα γίνει η διανομή των εμβολίων στην Ελλάδα

Το πράσινο φως που άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο εμβόλιο της Phizer/BioNTech, σηματοδότησε και την έναρξη της επικών διατάσεων επιχείρησης για την διανομή και διάθεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του πρώτου εργαστηριακά κατασκευασμένου μέσου πρόληψης και προστασίας από τον Covid-19.

Στις έξι κρίσιμες ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τους πρώτους εμβολιασμούς της επόμενης Κυριακής, ένας πρωτόγνωρος αγώνας δρόμου με αντίπαλο το χρόνο θα εξελιχθεί προς κάθε χώρα της Ευρώπης και από εκεί προς κάθε πόλη και πρακτικά σε κάθε γωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το πρωί της Τρίτης τα εφοδιασμένα με τους ειδικούς καταψύκτες που λειτουργούν σε θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου φορτηγά θα ξεκινήσουν από τις αποθήκες της φαρμακευτικής εταιρείας στο Βέλγιο με κατεύθυνση τα αντίστοιχα κέντρα διανομής που οι κυβερνήσεις της κάθε χώρας μέλους της Ε Ε έχει επιλέξει.

Με τους τρέχοντες υπολογισμούς, τα φορτηγά με τα πρώτα από τα περίπου συνολικά 250 - 300.000 εμβόλια τα οποία έχουν προορισμό την Ελλάδα, αναμένεται να φτάσουν στις πύλες εισόδου της χώρας το Σάββατο και από κει να κατευθυνθούν προς τα πέντε σημεία συγκέντρωσης σε Αττική, Μακεδονία, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Η μεταφορά των εμβολίων, το μεγάλο στοίχημα
Κρίσιμο σημείο στην αλυσίδα της μεταφοράς των εμβολίων η αποτελεί η μεταφόρτωση και η μεταφορά τους με υπερκαταψύκτες των -70 Κελσίου στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας. Σημαντικό ρόλο στην διαδικασία αυτή αναμένεται να διαδραματίσουν και πάνω από 3.000 αστυνομικοί οι οποίοι θα συνοδεύουν την κάθε παρτίδα που θα φεύγει από τις πέντε κεντρικές αποθήκες της χώρας.

Εξαιρετικά σημαντικό στοίχημα ωστόσο αποτελεί και η απαρέγκλιτη τήρηση των χρονικών ορίων, καθώς τα εμβόλια έχουν πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες λήξης και κάθε υπέρβαση θα σημαίνει αυτόματα και καταστροφή της ληγμένης παρτίδας.

Για το σκοπό αυτό και η μέθοδος με την οποία θα παρακολουθείται ο κύκλος από την παρασκευή έως και την διάθεση του εμβολίου θα είναι ανάλογος με αυτό της γαλακτοβιομηχανίας προκειμένου να τηρούνται αυστηρά οι ημερομηνίες λήξης, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με το φρέσκο γάλα.

Στόχος του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας είναι να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα σε δύο βάρδιες, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο και για το σκοπό αυτό προβλέπεται ότι θα απασχοληθούν πάνω από 2000 νοσηλευτές και ανάλογος αριθμός γιατρών οι οποίοι θα εποπτεύουν τους εμβολιασμούς.

Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και τα μέλη των 65 κινητών μονάδων υγείας τα οποία θα πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας.

Σημαντική πρόκληση επίσης αποτελεί και η διαδικασία μηχανογράφησης των ραντεβού για τις υποχρεωτικά διπλές δόσεις του εμβολίου. Μια διαδικασία η οποία θυμίζει πάρα πολύ τις μετ’ επιστροφής κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων.

Στην ουσία το σύστημα θα προτείνει στον πολίτη δύο ενδεικτικές ημερομηνίες, μία για το πρώτο εμβόλιο και μία για το επαναληπτικό. Στην περίπτωση όμως που ο εμβολιαζόμενος δεν επιθυμεί τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες θα μπορεί να τις αλλάξει όπως θα άλλαζε τις ημερομηνίες στο αεροπορικό του εισιτήριο.

Έξι εμβόλια στη φαρέτρα της Ε.Ε.
Η έγκριση διάθεσης του εμβολίου της Phizer/BioNTech είναι η πρώτη σε μια σειρά από έξι συνολικά διαφορετικά εμβόλια τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προαγοράσει για λογαριασμό των χωρών – μελών της.

Ακολουθούν οι εταιρείες Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi/GSK και CureVac. Οι πρώτες συμφωνίες της Ε. Ε. με τις έξι αυτές εταιρείες έχουν ήδη αγγίξει τα δυο δισ., ενώ το συνολικό κόστος των εμβολιασμών σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS