Εμβόλιο κοροναϊού: Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Ελλάδα

Εμβόλιο κοροναϊού: Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Ελλάδα

Σε εντατικούς ρυθμούς έχει μπει η προετοιμασία για το ξεκίνημα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια πολύ σύνθεση άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού.

Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός 24 ωρών θα ξεκινήσει εμβολιασμό. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις

Πότε αναμένονται τα εμβόλια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εγκριθεί στις 30 Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Pfizer και αμέσως θα ξεκινήσει ταυτόχρονα η μεταφορά του στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε το εμβόλιο υπολογίζεται πως θα βρίσκεται στην χώρα μας στις 2 Ιανουαρίου και λίγες ημέρες μετά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα 1018 κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που θα έχουν δημιουργηθεί. Επίσης ανάλογες προετοιμασίες θα γίνουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας προκειμένου να εμβολιαστούν πρώτοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα εμβόλια θα τοποθετηθούν σε 14 υπερ-καταψύκτες σε όλη τη χώρα και, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αμέσως μετά την έγκριση τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φάρμακων θα αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Τέλος Δεκεμβρίου έτοιμα τα εμβολιαστικά κέντρα

Ήδη ο χάρτης με το που θα δημιουργηθούν τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα είναι έτοιμος και προχωρούν σε όλους τους δήμους οι εργασίες για τη διαμόρφωση των συγκεκριμένων χώρων προκειμένου να είναι έτοιμοι στο τέλος του μήνα.

Πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες και πως θα γίνουν τα ραντεβού

Κομβικό ρόλο θα έχει η πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, καθώς με την εγγραφή μας θα μας έρθει ένα απλό sms, το οποίο θα μας ορίζει ραντεβού σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, που είναι τα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. O πολίτης θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι.

Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει -γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός- με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο»

Παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά ο πολίτης να κλείνει το ραντεβού του, ενώ θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, καθώς δεν έχουν όλοι οι πολίτες τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά και δεν μπορούν όλα να γίνουν μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο.

Ραντεβού και μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ

Ραντεβού για το εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μέσα από τα φαρμακεία και πιθανότατα και από τα ΚΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ασφαλισμένος θα προσέρχεται στο φαρμακείο και με την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ από τον φαρμακοποιό, θα εκτυπώνεται το έντυπο με τον ορισμό του εμβολιαστικού κέντρου, με τις ώρες και τις ημερομηνίες που θα εμβολιαστεί και για τις δυο δόσεις.

Ασκήσεις προσομείωσης

Ήδη πραγματοποιούνται ασκήσεις προσομοίωσης στα τρία βασικά στάδια με τα οποία θα λειτουργήσει ο μηχανισμός: στην παραλαβή, διανομή και αποθήκευση των εμβολίων.

Οι περιοχές των εγκαταστάσεων όπου θα τοποθετηθούν οι 14 υπερ-καταψύκτες, δωρεά του ιδρύματος Μποδοσάκη, αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό.

Οι πολίτες δεν θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν

Για τα διαφορετικά εμβόλια κατά του κοροναϊού και την αποτελεσματικότητά τους μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ διευκρίνισε ότι οι πολίτες δεν θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο κατά του κοροναϊού θα κάνουν, όπως δεν διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το 1018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και τα νοσοκομεία ετοιμάζονται ώστε οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα γίνουν ταυτόχρονα με τη χορήγηση άδειας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Όσον αφορά στην ταχύτητα που θα γίνουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας ο υφυπουργός ανέφερε ότι η μέγιστη δυνατότητα είναι περίπου 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα, οι οποίοι όμως δεν θα γίνονται στα φαρμακεία. Στα φαρμακεία οι πολίτες θα μπορούν μόνο να κλείνουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να έρθει τρίτο κύμα πανδημίας και τόνισε ότι πρέπει να δείξουμε όλοι προσοχή για να το αποφύγουμε.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Παράλληλα, στις αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσει και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι να εμβολιαστούν, όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό "διαβατήριο", στην μετά – κορονοϊού εποχή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ