Επαναστατική ανακάλυψη: Επιστήμονες ανέπτυξαν τσιπ που ανιχνεύει τα καρκινικά κύτταρα

Επαναστατική ανακάλυψη: Επιστήμονες ανέπτυξαν τσιπ που ανιχνεύει τα καρκινικά κύτταρα

Σε μία επαναστατική ανακάλυψη για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνο προχώρησαν επιστήμονες του γερμανικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, αναπτύσσοντας ένα μικροτσίππου ανιχνεύει τα κύτταρα κακοήθων όγκων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα «Bild», οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μικροτσίπ, το οποίο εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο του ανθρώπινου οργανισμού. 

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ανακάλυψη, αν σκεφθεί κανείς ότι, σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από διάφορες νεοπλασίες.

«Αυτό το τσιπ έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει τα κύτταρα κακοήθων όγκων», διευκρινίζει η Ουκρανή καθηγήτρια, επικεφαλής της μελέτης, Λαρίσα Μπαραμπάν.

«Ο καρκίνος συνεχώς αναδημιουργεί και ακυρώνει βιοχημικά σήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας ανάδραση για να δημιουργήσει ένα ανοσοκατασταλτικό περιβάλλον. Η ιδέα μου ήταν να μεταφέρω αυτούς τους μηχανισμούς στον ψηφιακό κόσμο και να τους κάνω μετρήσιμους», προσθέτει.

«Η έρευνα αυτή», τονίζει η Ουκρανή επιστήμονας, «διενεργείται στο Πανεπιστημιακό Κέντρο «Helmholtz» στη Δρέσδη - Ρόζεντορφ και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία του καρκίνου».

Όπως η ίδια εξηγεί στη γερμανική εφημερίδα, για την ανάπτυξη και τελειοποίηση του τσιπ, το Πανεπιστήμιο έχει ήδη λάβει σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. «Στόχος μας», όπως υπογραμμίζει, «είναι η ανάπτυξη ενός τσιπ που θα μπορεί να «διαβάσει» τα καρκινικά κύτταρα και να παρακολουθήσει την δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό».

«Με το τσιπ αυτό, οι γιατροί θα μπορούν να συλλέγουν δεδομένα με στόχο την εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία του καρκινοπαθών», εξηγεί στην εφημερίδα «Bild».

Οι ειδικοί θεωρούν την ανοσο-ογκολογία μία πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς, με την βοήθειά της, το ανθρώπινο σώμα εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει και να καταπολεμά το ίδιο τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, η θεραπεία αυτή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επικίνδυνες αυτοάνοσες αντιδράσεις.

Για την γερμανική εφημερίδα, το «ImmunoChip» της καθηγήτριας Λαρίσα Μπαραμπάν μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Έχει σχεδιαστεί για να αποκωδικοποιεί πώς «λειτουργεί» ο καρκίνος, παρέχοντας έτσι στους γιατρούς πολύτιμα δεδομένα για την αποτελεσματική θεραπεία του.

«Ο καρκίνος δημιουργεί και διαγράφει βιοχημικά σήματα στον ανθρώπινο οργανισμό ξανά και ξανά, αναατροφοδοτώντας τον εαυτό του για να αναπτύξει ένα ανοσοκατασταλτικό περιβάλλον.

Η ιδέα μου είναι να μεταφέρω αυτούς τους μηχανισμούς στην ψηφιακή "σφαίρα" και να τους κάνω μετρήσιμους», επισημαίνει η ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης.

Ακόμα, εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του: «Οι βιο-νανο-αισθητήρες στο τσιπ φροντίζουν έτσι ώστε αυτό να μετατρέπει τα ιικά φορτία μεταξύ των βιομορίων σε ρεύμα ή τάση.

Μετά από μια δοκιμαστική φάση με καρκινικό ιστό που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούν να τοποθετούν το μικροτσιπ σε πραγματικό καρκινικό ιστό ασθενών και αυτό να «διαβάζει» το περιβάλλον του όγκου».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS