Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ - Αυξημένος ο κίνδυνος στην Ευρώπη

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ - Αυξημένος ο κίνδυνος στην Ευρώπη

Η νόσος έχει φτάσει σε 75 χώρες

Ραγδαία εξαπλώνεται ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανά τον κόσμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό.

Ειδικότερα, η παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων κηρύχθηκε ως έκτακτη ανάγκη διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας την ισχυρότερη έκκληση για δράση που μπορεί να κάνει ο οργανισμός. Σημειώνεται πως η νόσος έχει φτάσει σε 75 χώρες.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση έξαρσης του ιού ανά τον κόσμο. Η νόσος διασπείρεται με ταχύτητα, όμως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολύ» τόνισε ο επικαφαλής του ΠΟΥ, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Σημειώνεται πως είναι η έβδομη φορά που γίνεται μια τέτοια δήλωση από το 2009, με την πιο πρόσφατη περίπτωση να είναι αυτή για την Covid-19, στην οποίο δόθηκε το ίδιο επίπεδο συναγερμού το 2020, όπως αναφέρει ο Guardian.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη που απαντάται συνήθως σε ζώα στην κεντρική και δυτική Αφρική, αν και μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους. Ενώ περιστασιακά εντοπίζονται κρούσματα σε χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, το τελευταίο ξέσπασμα προκάλεσε έντονη ανησυχία στους επιστήμονες.

Περιστατικά έχουν αναφερθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης -και στην Ελλάδα- ενώ αρκετά κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νιγηρία, το Ισραήλ, τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ομοφυλόφιλους άνδρες, ωστόσο οι ειδικοί τόνισαν ότι ο οποισδήποτε μπορεί να νοσήσει από τη συγκεκριμένη ασθένεια, καθώς μεταδίδεται με τη στενή επαφή.

Ο ΟΗΕ, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι ορισμένα ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης που στοχοποιούν Αφρικανούς και άτομα της LGBTQ+ κοινότητας «ενισχύουν τα ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα και επιδεινώνουν το στίγμα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ