Σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα η ανθεκτική φυματίωση.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 10.000.000 άνθρωποι στον πλανήτη νοσούν σήμερα από φυματίωση και, στους ασθενείς που δεν λαμβάνουν θεραπεία, η θνητότητα φτάνει ακόμη και το 50%.
Φυματίωση: Πάνω από 10.000.000 οι ασθενείς, δεύτερη αιτία θανάτου από μεταδιδόμενο νόσημα
Το 2022 καταγράφηκαν 1.300.000 θάνατοι από φυματίωση, με τη νόσο να παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα, μετά την Covid-19, και 13η αιτία θανάτου συνολικά.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το σύνολο των θανάτων από φυματίωση είναι διεθνώς διπλάσιο από τους θανάτους από τη λοίμωξη HIV/AIDS.
Στο πλαίσιο του στόχου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της φυματίωσης μέχρι το 2030, κατά το διάστημα 2015-2022 υπήρξε μείωση στη διάδοση της νόσου κατά 8,7%, αλλά και μείωση κατά 19% στον αριθμό των θανάτων από φυματίωση παγκοσμίως.
Τα παραπάνω επισημαίνονται από τις υπεύθυνες της επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Φυματίωση και λοιμώξεις από μη φυματικά μυκοβακτηρίδια» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) πνευμονολόγους-φυματιολόγους Αγγελική Λουκέρη και Μαρία Σιωνίδου, με αφορμή εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση διοργανώνει η ΕΠΕ σε συνεργασία με το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.
«Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αποτελεσματική και διαθέσιμη θεραπεία», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας ΑΠΘ Κατερίνα Μανίκα.
Και προσθέτει: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας προτρέπει για το 2024: “Ναι! Μπορούμε να τερματίσουμε τη φυματίωση”. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, η εκδήλωση που διοργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη νόσο αλλά και να ενισχύσει τη φωνή των ασθενών και των ομάδων υψηλού κινδύνου για έγκαιρη αναγνώριση της νόσου».
Φυματίωση: Γιατί παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας
Η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους παρακάτω λόγους:
- Το 10% κάθε χρόνο από τους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς είναι παιδιά.
- Δεν υπάρχει πρόσβαση στη θεραπεία για όλο τον πλανήτη.
- Η ανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή. Υπολογίζεται ότι το 2022 επιπλέον 410.000 άνθρωποι ανέπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση και μόνο τα 2/5 έλαβαν κατάλληλη θεΦυματίωση, η παγκόσμια απειλή ραπεία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο αυτού προ της πανδημίας.
- Τα φάρμακα είναι τοξικά και ακριβά, ενώ ο χειρισμός τους πολύπλοκος.
Τι είναι η φυματίωση
Η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες.
Η φυματίωση μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία και μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα.
Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς επίσης άτομα με διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λευχαιμία ή λεμφώματα, αλκοολικοί, τοξικομανείς.