Γιατί η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας

Γιατί η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού φθίνει όσο απομακρύνεται κανείς χρονικά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ανεξάρτητα από την ηλικία, σύμφωνα με νέα ισραηλινή έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την τρίτη δόση.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως όσο περνά ο χρόνος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα επαναμόλυνσης από τον κοροναϊό για τους εμβολιασμένους, κάτι που δεν εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία.

Έρευνα σε 1,3 εμβολιασμένους στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η οποία εξέτασε 1.3 εκατομμύρια πολίτες που έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου στο Ισραήλ τα ποσοστά επαναμόλυνσης (ανά 10.000 πολίτες) εμβολιασμένων που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, ήταν 36,5, 33,65, 23,06 και 16,98, αντίστοιχα.

Φαίνεται με άλλα λόγια πως μειώνονται τα περιστατικά επαναμόλυνσης όσο πιο πρόσφατα έχει πραγματοποιηθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει πως υπάρχει 51% αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης για όσους εμβολιάστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με όσους έλαβαν τη δεύτερη δόση στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται εξίσου για όλους

Εκείνο που μοιάζει ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι πως κατά την διαστρωμάτωση των αποτελεσμάτων με βάση την ηλικία, η τάση αυτή είναι παρόμοια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται εξίσου για όλους, σύμφωνα με τη μελέτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μπαράκ Μιζραχί, ερευνητής του Ινστιτούτου KI στο Ισραήλ και επικεφαλής της εν λόγω μελέτης.

Ο καθηγητής εξήγησε, μιλώντας στην Jerusalem Post, ότι το εμβόλιο εξασθενεί περισσότερο όσο απομακρύνεται κανείς χρονικά από την αρχική δεύτερη δόση, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν εκ νέου από τον κοροναϊό από ό,τι τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο και ούτω καθεξής.

Στο τελικό σχήμα εμβολιασμού η τρίτη δόση στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει ανακοινώσει πως θεωρεί να εντάξει την τρίτη δόση του εμβολιασμού στο τελικό σχήμα προστασίας έναντι του κορωνοϊού, με μια ετήσια αναμνηστική να ακολουθεί στα επόμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα, όσοι πολίτες 18 και άνω έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, Monderna και Astra Zeneca θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης. Η αναμνηστική δόση στις τρεις κατηγορίες αυτές των εμβολίων γίνεται με εμβόλια Pfizer ή Moderna, και η πλατφόρμα μετά την τελευταία σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανοίγει στους 5,5 μήνες.

Πόσο θα διαρκεί η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης

Μελέτες που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές έδειξαν ότι η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης είναι υψηλότερη από αυτή της δεύτερης και ενδέχεται η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων.

«Από τις κλινικές μελέτες η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση και αναμένεται, σύμφωνα με ανοσολόγους, η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο Ισραηλινός καθηγητής που ηγήθηκε της έρευνας ωστόσο, σημείωσε πως είναι ακόμη δύσκολο να δηλώσει κανείς με βεβαιότητα τη διάρκεια αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης. Ωστόσο, προκαταρκτικά δεδομένα από διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα εξασθενούν και μετά την τρίτη δόση. Ο ίδιος σημείωσε πάντως πως το επίπεδο των αντισωμάτων δεν είναι ο μόνος παράγοντας, όσον αφορά στην ανοσία. «Δεν νομίζω ότι θα μας πάρει τόσο πολύ χρόνο για να το μάθουμε», σημείωσε ο Μιζραχί.

Το βάρος στην τρίτη δόση και στη Γερμανία

Για το ίδιο θέμα, οι αρχές της Γερμανίας υποστηρίζουν πως η πορεία της χορήγησης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του σφοδρού τέταρτου κύματος στη χώρα. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών της χώρας, σχεδιάζουν να οργανώσουν εκστρατεία εμβολιασμού ειδικά για την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, στο σχετικό έγγραφο της Ομάδας Κρίσεων των δύο υπουργείων, επισημαίνεται ότι «αν καταφέρουμε να εμβολιάζουμε το 7% των δικαιούχων ανά εβδομάδα, μέχρι τα Χριστούγεννα το 50% των πολιτών θα είναι πολύ καλύτερα προστατευμένο» και η Γερμανία θα μπορούσε να περάσει τον χειμώνα με «βασικά μέτρα» και πιθανόν να «σπάσει» το τέταρτο κύμα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS