Κορωνοϊός: Η διασπορά του μπορεί να διπλασιαστεί τον χειμώνα με τη γρίπη -Ασπίδα το αντιγριπικό εμβόλιο

Κορωνοϊός: Η διασπορά του μπορεί να διπλασιαστεί τον χειμώνα με τη γρίπη -Ασπίδα το αντιγριπικό εμβόλιο

Εξάρσεις της εποχικής γρίπης πιθανώς να διευκολύνουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Ερευνητές από την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο διασποράς του κορωνοϊού κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας και διαπίστωσαν μια αύξηση κατά 2,5 φορές των κρουσμάτων την περίοδο που κυκλοφορούσε και η εποχική γρίπη, πράγμα που υποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η συνύπαρξη των δύο ιών. Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών από το Ινστιτούτο Μολυσματικής Βιολογίας Max Planck του Βερολίνου, τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού των πληθυσμών με το αντιγριπικό εμβόλιο όχι μόνο για να αναχαιτισθεί η εποχική γρίπη, αλλά και ο φονικός κορωνοϊός, που έχει προκαλέσει τον θάνατο άνω των 929.000 ανθρώπων ανά την υφήλιο.

Προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι η συνύπαρξη του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς αλλά και επίταση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Αμερικανική μελέτη προ μηνών διαπίστωσε ότι μια λοίμωξη της γρίπης στην αναπνευστική οδό μπορεί να αυξήσει την έκφραση του υποδοχέα ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), τον οποίο χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να εισβάλει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα προτού εξαπλωθεί στον οργανισμό.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι θάνατοι από τον κορωνοϊό κορυφώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Ανέπτυξαν ένα μοντέλο με βάση τον πληθυσμό των κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19, υποθέτοντας ότι οι θάνατοι σημειώθηκαν στο 1% όλων των περιπτώσεων, ενώ ενσωμάτωσαν και έναν «δείκτη αυστηρότητας», δηλαδή μια αξιολόγηση του αριθμού και της αυστηρότητας των μέτρων ελέγχου, όπως τα lockdown, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα λουκέτα σε σχολεία και επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια αύξηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά δύο έως δυόμισι φορές στο διάστημα που συνυπήρχε με τον ιό της γρίπης.

Μικρότερος ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό για όσους έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο

Αγνωστο παραμένει γιατί συνδέονται οι δύο ιοί, αλλά μια υπόθεση είναι ότι όσοι νόσησαν πρόσφατα από τη γρίπη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι όσοι έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η αύξηση των εμβολιασμών με το αντιγριπικό εμβόλιο συνδέθηκε με χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από την Covid-19, όπως είπε ο εκ των συντακτών της μελέτης, δρ Ματιέ Ντομενές ντε Σελέ του Ινστιτούτου Μολυσματικής Βιολογίας Max Planck. Πρόσθεσε δε ότι σε μια αμερικανική έρευνα με 11.700 άτομα που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν θετικοί στην Covid-19. Aν και καμία από τις μελέτες αυτές δεν αποδεικνύει ότι τα αντιγριπικά εμβόλια επηρεάζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού ή τους κινδύνους που διατρέχει ένα άτομο, ο δρ ντε Σελέ είπε ότι ενόψει της συνύπαρξης της εποχικής γρίπης και της Covid-19 το φθινόπωρο και τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο «τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν την ανάγκη αύξησης του εμβολιασμού κατά της γρίπης», που μπορεί όχι μόνο να μειώσει το βάρος της γρίπης, αλλά να περιορίσει και τα κρούσματα της Covid-19.

To αντιγριπικό εμβόλιο δεν παρέχει προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού, αλλά δεδομένου ότι τα συμπτώματα της γρίπης και της Covid-19 είναι παραπλήσια -πυρετός, βήχας και δυσχέρεια στην αναπνοή- θα βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό να ανιχνεύει καλύτερα τα κρούσματα, όταν εμφανίζονται μπροστά τους ασυμπτωματικοί ασθενείς ή άλλα άτομα με μη χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως ο βήχας και ο πυρετός. Ειδικοί επισημαίνουν ακόμη ότι το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους από τη μόλυνση από ένα στέλεχος του ιού της γρίπης που τους καθιστά πιο ευάλωτους στο νέο κορωνοϊό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS