ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ανακαλύφθηκε νέα παραλλαγή με τις περισσότερες μεταλλάξεις -Σε ταξιδιώτες από την Τανζανία

Μια παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία παρουσιάζει τις περισσότερες μεταλλάξεις από οποιαδήποτε άλλη έχει βρεθεί ως σήμερα, εντοπίστηκε στην Τανζανία, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών.

Οι ιολόγοι αναφέρουν, σύμφωνα με την «Daily Mail», πως η παραλλαγή αυτή μοιάζει να έχει απομακρυνθεί έτι περαιτέρω από την αρχική μορφή του κορωνοϊού όπως εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, αν συγκριθεί με άλλες γνωστές μεταλλάξεις όπως η βρετανική, η νοτιοαφρικανική και η ινδική.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού από την Τανζανία

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε τρεις ταξιδιώτες που εξετάστηκαν στο αεροδρόμιο της Αγκόλα, οι οποίοι ταξίδευαν στη χώρα από την Τανζανία στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι ερευνητές μελέτησαν τα δείγματα στο εργαστήριο και εντόπισαν 34 γενετικές αλλαγές, 14 εκ των οποίων στην πρωτεϊνική ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός προκειμένου να προσκολληθεί στα κύτταρα του οργανισμού.

Η πληροφορία αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς σε αυτή την ακίδα βασίζεται και η δράση των εμβολίων. Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα εμβόλια μοιάζουν αποτελεσματικά και έναντι των μεταλλάξεων.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, η βρετανική μετάλλαξη παρουσιάζει 17 γενετικές αλλαγές (πάντα σε σύγκριση με τον αρχικό κορωνοϊό), εκ των οποίων 8 αφορούν στην ακίδα, και η νοτιοαφρικανική ακόμη λιγότερες.

Η παραλλαγή του κορωνοϊού με τη μεγαλύτερη απόκλιση

Ο καθηγητής Τούλιο ντε Ολιβέιρα, ο οποίος εντόπισε την παραλλαγή του κορωνοϊού, δήλωσε ότι «συγκρινόμενη με άλλες παραλλαγές, αυτή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απόκλιση». Η νέα μετάλλαξη με επιστημονική ονομασία A.VOI.V2 παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απόκλιση, παρά το γεγονός πως ανήκει στην Α γενεαλογία του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν.

Για να γίνει κατανοητό, η συνάφεια των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νοτίου Αφρικής θεωρούνται Β γενεαλογίας, καθώς προέκυψαν έπειτα από τις μεταλλάξεις που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

Για την ώρα, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προκειμένου να γνωρίζουμε αν η παραλλαγή αυτή είναι πιο επικίνδυνη ή πιο μεταδοτική. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μελετηθεί, καθώς οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό στην Υποσαχάρια Αφρική είναι περιορισμένοι.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS