Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για τον μεταδοτικό «Αρκτούρο» - Τα συμπτώματα σε γονείς και παιδιά

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για τον μεταδοτικό «Αρκτούρο» - Τα συμπτώματα σε γονείς και παιδιά

Στο προσκήνιο επανέρχεται για την επιστημονική κοινότητα ο κορωνοϊός λόγω της παραλλαγής «Αρκτούρος» που αναγνωρίστηκε ως υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον» και ήδη έχει εξαπλωθεί στην Ινδία.

Το όνομα «Αρκτούρος» δόθηκε στην εν λόγω παραλλαγή από τον πρώην επικεφαλής της ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Βίπιν Βασίστα, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή σε ανάρτησή του τον Μάρτιο με την οποία προειδοποιούσε για τη νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο η παραλλαγή «Αρκτούρος» έχει ένα ιδιαίτερο επιπλέον σύμπτωμα όσον αφορά τα παιδιά - εκτός από πυρετό και βήχα - καθώς όσα βρίσκονται θετικά σε αυτήν έχουν επιπεφυκίτιδα ή κόκκινα μάτια χωρίς πύον. Όπως εξήγησε είναι ένα σύμπτωμα που δεν είχε παρατηρηθεί σε κανένα από τα προηγούμενα «κύματα» του κορωνοϊού.

Ο Ινδός παιδίατρος, Ραούλ Νάγκπαλ, δήλωσε στους Indian Times ότι οι γιατροί στη χώρα έχουν παρατηρήσει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με τον «Αρκτούρο» σε παιδιά. «Συνήθως τα παιδιά αυτά έρχονται με αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και πυρετό και όταν τους κάνουμε τεστ βγαίνουν θετικά».

Όπως είπε ο ίδιος, τα κυριότερα συμπτώματα από την παραλλαγή «Αρκτούρος» για τους ενήλικες μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ανάμεσα στα οποία η ρινική συμφόρηση, ο ξηρός λαιμός και ο βήχας.

Αρκετοί επιστήμονες, πάντως, δεν αναμένουν ότι η παραλλαγή «Αρκτούρος» θα είναι πιο θανατηφόρα από άλλους τύπους κορωνοϊού που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή.

Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι ο «Αρκτούρος» δεν έχει αυξημένη ικανότητα να κάμψει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

Σε μελέτη που έχουν κάνει επιστήμονες στην Ιαπωνία και έχει προδημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο bioRxiv, φαίνεται ότι ο Αρκτούρος είναι 1,2 φορές πιο μεταδοτικός από τη μετάλλαξη Κράκεν. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η μετάλλαξη αναμένεται σύντομα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος τον Αρκτούρο, επιστημονικά γνωστό ως XBB.1.16, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους να λένε ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS