Η μετάλλαξη Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας με Covid-19 –Μελέτη στη Βρετανία

Η μετάλλαξη Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας με Covid-19 –Μελέτη στη Βρετανία

Άτομα που μολύνονται από την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο σε σχέση με εκείνους που προσβλήθηκαν από το στέλεχος Άλφα, σύμφωνα με μελέτη στη Βρετανία, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τα εθνικά συστήματα υγείας το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases, δείχνει ότι ξεσπάσματα της μετάλλαξης Δέλτα θα προσθέσουν κι άλλο φορτίο στις ήδη επιβαρυμένες υπηρεσίες υγείας, ειδικά σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Η μετάλλαξη Δέλτα, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, είναι πολύ πιο μολυσματική από το στέλεχος Άλφα κι η μελέτη υπογραμμίζει την ικανότητά της να στέλνει τους φορείς στο νοσοκομείο, ειδικά τους ανεμβολίαστους. Στη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 43.338 ασθενείς στην Αγγλία στο δίμηνο 29 Μαρτίου έως 23 Μαϊου. Μόνον το 1,8% των ασθενών, ανεξάρτητα από το στέλεχος από το οποίο είχαν προσβληθεί, είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, το 24% μία και η πλειονότητα (74%) ήταν ανεμβολίαστοι.

Περίπου ένας στους πενήντα ασθενείς κατέληξε σε νοσοκομείο εντός 14 ημερών από το πρώτο θετικό τεστ κορωνοϊού, το 2,2% αφορούσε σε κρούσματα της Άλφα και το 2,3% της μετάλλαξης Δέλτα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η καταγωγή και το αν και πόσες δόσεις του εμβολίου είχαν κάνει οι ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας σε νοσοκομείο ήταν κάτι παραπάνω από διπλάσιος με τη μετάλλαξη Δέλτα σε σύγκριση με την Άλφα.

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι όσοι μολύνονται με τη Δέλτα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, απ’ ό,τι εκείνοι με την Άλφα, αν και οι περισσότεροι ασθενείς που μελετήσαμε στην ανάλυση ήταν ανεμβολίαστοι», δήλωσε ο δρ Γκάβιν Νταμπρέρα, επιδημιολόγος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) και εκ των συντακτών της μελέτης. «Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία κατά της Δέλτα και από τη στιγμή που η συγκεκριμένη μετάλλαξη ευθύνεται για το 98% των κρουσμάτων της Covid-19 στη Βρετανία, είναι ζωτικής σημασίας όσοι δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, να το πράξουν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS