«Όπλο» κατά της COVID19 η έγκαιρη χορήγηση της ρεμδεσιβίρης - Τι δείχνει νέα ελληνική μελέτη

«Όπλο» κατά της COVID19 η έγκαιρη χορήγηση της ρεμδεσιβίρης - Τι δείχνει νέα ελληνική μελέτη

Σύνηθες και σχετικά οικείο είναι το φαινόμενο η αποτελεσματικότητα της δράσης ενός φαρμακευτικού σκευάσματος να εξαρτάται, μεταξύ άλλων, στην καθημερινή κλινική πρακτική και από τον συγκεκριμένο χρόνο της χορήγησής του στον νοσηλευόμενο σε νοσοκομείο ή στον εξωνοσοκομειακό ασθενή. 

Ένα πολύτιμο όσο και φθηνό ως προς το οικονομικό κόστος του φαρμακευτικό σκεύασμα, τη χορήγηση του οποίου η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ), αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας(ΕΟΔΥ), συνιστούν, με θεραπευτικούς αλγόριθμους, στις κατευθυντήριες οδηγίες τους για τη νοσηλεία ασθενών με νόσο COVID – 19 ή για την κατ’ οίκον παρακολούθηση ασθενών με COVID – 19, είναι η ρεμδεσιβίρη(remdesivir).

Έτσι, μεγάλη ελληνική μελέτη στάθμισε αναδρομικά την άμεση χορήγηση της ρεμδεσιβίρης, εντός σαρανταοκτώ ωρών από την εισαγωγή των ασθενών με νόσο COVID – 19 για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, δηλαδή κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας. 

Η εν λόγω μελέτη ανακοινώθηκε στο 21ο πανελλήνιο συνέδριο Λοιμώξεων, το οποίο διοργάνωσε στις 6 – 8 Μαϊου, στην Αθήνα, η ΕΕΛ, πρόεδρος της οποίας είναι, μέχρι το 2023, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας.

Το συμπέρασμα της συγκεκριμένης αναδρομικής μελέτης για την κλινική χρήση της ρεμδεσιβίρης είναι ότι η έγκαιρη όσο και άμεση χορήγηση του φαρμάκου αυξάνει κατά 56% τις πιθανότητες, τις οποίες έχουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με νόσο COVID – 19 για ταχύτερη έξοδό τους από το νοσοκομείο, και μάλιστα χωρίς να υποβληθούν στην επώδυνη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία της διασωλήνωσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ