Από παχυσαρκία και άσθμα κινδυνεύουν τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική

Από παχυσαρκία και άσθμα κινδυνεύουν τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική

Όσα παιδιά γεννιούνται με καισαρική, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα, εωσότου φθάσουν στην ηλικία των 5 ετών, ή να έχουν άσθμα έως τα 12 τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Στοκ του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 80 έρευνες που σύγκριναν τα αποτελέσματα των καισαρικών και των φυσικών τοκετών σε συνολικά 30 εκατ. γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι οι καισαρικές, που εμφανίζουν συνεχή αύξηση σε όλο τον κόσμο (περίπου ένα παιδί στα τέσσερα γεννιέται πια με αυτό τον τρόπο), έχουν μικρότερο κίνδυνο κατά 56% να προκαλέσουν ακράτεια ούρων, αλλά αυξημένο κίνδυνο αποβολής (κατά 27%) και θνησιγένειας του μωρού (κατά 17%) σε μελλοντικές κυήσεις.

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική, είναι πιθανότερο κατά 59% να είναι παχύσαρκα έως τα 5 τους και κατά 21% να εκδηλώσουν άσθμα έως τα 12, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί χωρίς καισαρική.

Οι καισαρικές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντερικού μικροβιώματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS