Πολλαπλή σκλήρυνση και κοροναϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

Πολλαπλή σκλήρυνση και κοροναϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

Μία από τις συμβουλές που επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί είναι να προσέχουμε όσους και όσες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με δημοσίευση της Πρότυπης Ομάδας Κλινικής Παθολογίας, οι ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον ιό, ιδιαίτερα αν λαμβάνουν ανοσορυθμιστική θεραπεία.

Πολλαπλή σκλήρυνση και κοροναϊός: Πώς επηρεάζεται η νόσος 

Στην πολλαπλή σκλήρυνση το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στοχεύει τη μυελίνη, δηλαδή την προστατευτική επικάλυψη των νευρικών ινών. Πρώιμες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κορονοϊοί, οι οποίοι χωρίζονται σε αρκετά διαφορετικά είδη, μπορεί να επιδεινώσουν τη συμπτωματολογία της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ορισμένους ασθενείς.

Μία πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος των κορονοϊών που επηρεάζουν τον άνθρωπο (HCoV), το οποίο προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές με άγνωστα αίτια, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η εγκεφαλίτιδα, η νόσος του Parkinson και η νόσος Alzheimer.

Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση με COVID-19 οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση; Αν κάνουν τροποποιητικές της νόσου θεραπείες, όπως για παράδειγμα αν παίρνουν ανοσορυθμιστικά φάρμακα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19. Αυτό συμβαίνει γιατί οι θεραπείες αυτές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ευαισθησία τους στις λοιμώξεις.

Ο νέος κοροναϊός, ωστόσο, δεν έχει ακόμα μελετηθεί επαρκώς και επομένως δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως επηρεάζει τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση πρέπει να εξεταστούν για τον κοροναϊό; 

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα ή/και δύσπνοια, πρέπει να κάνουν άμεσα εξετάσεις για τον κοροναϊό. Πρέπει επίσης να εξεταστούν άμεσα όσοι έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που πλήττονται από την πανδημία.

Ποια φάρμακα της πολλαπλής σκλήρυνσης πρέπει να διακόπτονται;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα, κανένα ανοσοτροποποιητικό φάρμακο δεν πρέπει να διακόπτεται προληπτικά. 

Συγκεκριμένα:

Η οξεϊκή γλατιραμέρη, η τεριφλουνομίδη, ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας και ο β-ιντερφερόνες δεν πρέπει να διακόπτονται καθώς δεν θεωρούνται φάρμακα γενικής ανοσοκαταστολής.
Η ναταλιζουμάμπη πρέπει επίσης να συνεχίζεται, αλλά ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται κατά την εξέλιξη της νόσου.
Η ατεμτουζουμάμπη, η κλαδριβίνη και η οκρελιζουμάμπη θα πρέπει ίσως να διακόπτονται, πάντοτε με την έγκριση του γιατρού.
Η φινγκολιμόδη αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης , ωστόσο η διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση της νόσου, επομένως ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα διακόπτεται προσωρινά.
Η οφατουμουμάμπη και η ριτουξιμάμπη μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσησης, επομένως η διακοπή τους πρέπει να εξετάζεται κατά περίσταση.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι ο πιο αρμόδιος να σας δώσει απαντήσεις και συμβουλές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ