Προειδοποίηση ΕΜΑ για παρενέργειες από Pfizer, Moderna, AstraZeneca και J&J

Προειδοποίηση ΕΜΑ για παρενέργειες από Pfizer, Moderna, AstraZeneca και J&J

Νέες παρενέργειες των εμβολίων Covid-19 αναγνώρισε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων.

Για την περίπτωση των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna), ο ΕΜΑ προτείνει να αναγνωριστεί ως σπάνια παρενέργεια η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς).

H πάθηση εκδηλώνεται συνήθως σε νέους άνδρες εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση, και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί εντός μερικών ημερών με την κατάλληλη θεραπεία.

Στις ΗΠΑ, φλεγμονή της καρδιάς έχει καταγραφεί σε περίπου 13 νεαρούς λήπτες ανά εκατομμύριο. Πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία.

Τα φυλλάδια οδηγιών και των δύο εμβολίων θα πρέπει τώρα να ενημερωθούν ώστε να αναφέρουν τη νέα παρενέργεια, συνέστησε η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ.

Johnson & Johnson
Για την περίπτωση του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο παράγεται από την ελβετική θυγατρική της Janssen, ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής, μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί οίδημα και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ προτείνει να ενημερωθεί το φυλλάδιο οδηγιών του σκευάσματος ώστε να αναφέρει το σύνδρομο ως νέα πιθανή παρενέργεια.

Τι προτείνει για AstraZeneca
Για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα με το εμβόλιο της J&J, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ συνιστά να αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια το το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Και σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να επικαιροποιηθεί το φυλλάγιο οδηγιών.

Όπως το εμβόλιο της J&J, το εμβόλιο της Astra δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό διαρροής των τριχοειδών, όπως είχε ανακοινώσει ο ΕΜΑ από τον Ιούνιο.

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μόνο τρία κρούσματα διαρροής τριχοειδών αγγείων σε λήπτες του εμβολίου της J&J, επισήμανε ο EMA, ο οποίος ζητά τώρα από την εταιρεία πληροφορίες για τον πιθανό μηχανισμό του δεδομένου.

Και τα δύο εμβόλια ήταν γνωστό ότι μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν θρόμβους, ή ακόμα και θρόμβους σε επικίνδυνο συνδυασμό με πτώση των αιμοπεταλίων.

Τρίτη δόση;
Ο ΕΜΑ ανέφερε ακόμα πως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα σημερινά εμβόλια παραμένουν αποτελσματικά έναντι των στελεχών κοροναϊού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου είναι πρόωρο να συστηθεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Την Πέμπτη, η Pfizer ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άδεια κυκλοφορίας σε ΕΕ και ΗΠΑ για μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19, επικαλούμενη ενδείξεις για πτώση της αποτελεσματικότητας έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, καθώς και την ραγδαία εξάπλωση του στελέχους Δέλτα.

Οι αμερικανικές αρχές συμφωνούν ωστόσο με τον ΕΜΑ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων.

Τι είναι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής
Πρόκειται για διαταραχή στην οποία το πλάσμα (υγρό) του αίματος διαρρέει από τα τριχοειδή αγγεία. Συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με αυτοάνοσα θύματα ή έπειτα από δάγκωμα φιδιού.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πρήξημο και ενίοτε μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Σπάμνια θανατηφόρο, το σύνδρομο συνήθως υποχωρεί μόνο του σε διάστημα 2-4 ημερών.

Τι είναι το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ
Γνωστό ως σπάνια παρενέργεια και άλλων εμβολίων, το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ σχετίζεται με ραγδαία εμφάνιση μυικής αδυναμίας που ξεκινά συνήθως από τα άκρα και επεκτείνεται σταδιακά σε όλο το σώμα.

Αν και συνήθως υποχωρεί σε διάστημα μερικών ωρών μέχρι μερικών εβδομάδων, το σύνδρομο μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει το θάνατο λόγω εξασθένισης των αναπνευστικών μυών.

Αν και τα αίτια είναι ασαφή, το σύνδρομο πιστεύεται ότι είναι αυτοάνοσο, προκαλείται δηλαδή από εσφαλμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το Γκιγιέν-Μπαρέ εκδηλώνεται ως παρενέργεια εμβολίων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS