Η πανδημία του HIV/AIDS έχει αφήσει βαθύ και μακροχρόνιο αποτύπωμα στον σύγχρονο κόσμο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πανδημία ως προς την έκταση, τη διάρκεια και τις κοινωνικές επιπτώσεις της.
Ο HIV ανήκει στους ρετροϊούς, μια ιδιαίτερη κατηγορία παθογόνων που μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο, ενώ η πανδημία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί σημαντική πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρότι οι σύγχρονες θεραπείες έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο θανάτου για τους ανθρώπους που ζουν με HIV, η θεραπεία παραμένει εφ’ όρου ζωής.
Η μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση του AIDS μπορεί να έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας από ρετροϊό έχει οριστικά απομακρυνθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάζονται, η πιθανότητα εμφάνισης ενός αντίστοιχου κινδύνου εξακολουθεί να υπάρχει.
Σειρά επιστημονικών ημερίδων για τους ρετροϊούς
Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών διοργανώνει μια μικρή σειρά ημερίδων αφιερωμένων στους ρετροϊούς και στους πιθανούς κινδύνους εμφάνισης μιας νέας πανδημίας που θα μπορούσε να προέλθει από αυτούς.
Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υποδομών του Κέντρου μέσω χρηματοδοτούμενης πράξης του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του υπουργείου Υγείας.
Από την προέλευση των ρετροϊών μέχρι το AIDS
Οι ημερίδες επιχειρούν να παρουσιάσουν συνολικά την ιστορία και τη βιολογία των ρετροϊών, ξεκινώντας από την προέλευσή τους εκατομμύρια χρόνια πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη.
Στη συνέχεια θα εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο ρετροϊοί ενσωματώθηκαν στα γονιδιώματα ζώων και ανθρώπων μέσα από τη διαδικασία που είναι γνωστή ως ενδογενοποίηση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη παρουσίαση των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν αλλάξει τον τρόπο μελέτης τους, καθώς και της σχέσης τους με τα βλαστοκύτταρα και τις πιθανές ιατρικές εφαρμογές.
Η θεματολογία καταλήγει στη σύγχρονη αντιμετώπιση της πιο πρόσφατης μεγάλης ρετροϊκής πανδημίας, εκείνης του HIV/AIDS.
Η πρώτη ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η πρώτη ημερίδα, με περισσότερο επιστημονικό χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στον δεύτερο όροφο του Εργαστηρίου Προληπτικής Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε μεταγενέστερο χρόνο θα ακολουθήσει και δεύτερη ημερίδα, απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό.
Στόχος της δεύτερης εκδήλωσης θα είναι να παρουσιαστεί με απλό και κατανοητό τρόπο η πολύπλοκη σχέση «αγάπης και μίσους» ανάμεσα στον άνθρωπο και τους ρετροϊούς.







