Υπερτροφές και βιταμίνες αποτελούν το καθημερινό διαιτολόγιο των Ελλήνων

Υπερτροφές και βιταμίνες αποτελούν το καθημερινό διαιτολόγιο των Ελλήνων

Νέα έρευνα της ΑΚΟΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δείχνει τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές τόσο των υγιών όσο και των ασθενών ενηλίκων στη χώρα μας, αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής και τη χρήση τους. Συγκεκριμένα, αν κάνουν χρήση συμπληρωμάτων, τί είδους, με ποια συχνότητα, για ποιους λόγους αλλά και αν ενημερώνουν το θεράποντα ιατρό τους για τη λήψη τους.

Το ερωτηματολόγιο υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΑΚΟΣ και του ΙΕΛΚΑ από την πρόεδρό της ΑΚΟΣ Ακτινοθεραπευτή - Ογκολόγο Δρ. Δέσποινα Κατσώχη και τον γενικό διευθυντή του ΙΕΛΚΑ Δρ. Λευτέρη Κιοσέ σε συνεργασία με τη Διαιτολόγο Διατροφολόγο Δρ. Αλεξία Κατσαρού και την Κλινική Βιολόγο Φωτεινή Κωνσταντίνου.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 1128 άτομα τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Εξ αυτών το 67,2% ήταν γυναίκες και το 32,8% άνδρες. Αναφορικά με το μαθησιακό τους επίπεδο, το 34,2% ήταν απόφοιτοι Γυμνασίου/Λυκείου, το 32,8% Πτυχιούχοι πανεπιστημίου και το 23,8% κάτοχοι Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών. Ενώ, όσον αφορά την επαγγελματική τους ιδιότητα, οι περισσότεροι ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι  σε ποσοστό 34,1%, το 20,9%, ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, το 20,3% ελεύθεροι επαγγελματίες, το 12,8% συνταξιούχοι, το 4% ήταν άνεργοι και το 3,7% φοιτητές ή σπουδαστές.

Επιπλέον, το 62,6% ήταν έγγαμοι, το 24,1% άγαμοι, το 8,8% διαζευγμένοι, το 2,1% χήροι ενώ το 17% συγκατοικεί. Το72, 3% κάτοικοι Αττικής, το 24,4% κάτοικοι περιφέρειας και το 3,3% κάτοικοι νησιών. Επιπροσθέτως, το 27,5% ήταν καπνιστές, το 19,8% πρώην καπνιστές, το 52,7% μη καπνιστές. Και τέλος. Το 65,1% δήλωσαν υγιείς και το 35,9% δήλωσαν ασθένεια όπως: σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνιο νόσημα εντέρου, καρκίνο ή άλλο.

Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 2 έλληνες παίρνουν συμπληρωμάτων διατροφής αναζητώντας το «ελιξίριο» που θα τους διασφαλίσει μακροζωία και καλή ποιότητα υγείας. 

Ενώ, 3 στους 4 από όσους δεν παίρνουν, θέλουν να πάρουν.  Επίσης, 1 στους 3 αγοράζει συμπληρώματα διατροφής για λογαριασμό άλλου. Περίπου 6 στους 10 αγοράζουν συμπληρώματα διατροφής για άλλο μέλος της οικογένειάς τους, συνήθως για σύζυγο/σύντροφό (60%), γονείς (42%) ή παιδιά/βρέφη (22%)

Όπως κατέδειξε η έρευνα, περίπου ένας στους τέσσερις όσων συμμετείχαν στην έρευνα (23%) κρύβει από το γιατρό του το ότι παίρνει συμπληρώματα διατροφής είτε γιατί φοβάται ότι θα τον επικρίνει είτε γιατί δεν εμπιστεύεται την κρίση του. 

Περίπου οκτώ στους δέκα (77%) υποστηρίζει ότι έχει ενημερώσει το θεράποντα ιατρό του για το ότι λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής. Από το 23% που επέλεξε να μην τον ενημερώσει, περίπου οι μισοί το έπραξαν γιατί φοβήθηκαν τα αρνητικά του σχόλια. Ένα υψηλό ποσοστό (45%) αναφέρει ότι ο γιατρός του δεν γνωρίζει αρκετά επί των συμπληρωμάτων διατροφής για να κατευθύνει ή ότι δεν εμπιστεύονται την κρίση του επί του θέματος (33%).

Πάνω από 50% δαπανούν μηνιαίως έως και 25 ευρώ.  Το 19% δαπανά μηνιαίως από 25 έως 50 ευρώ και 18% από 50 έως 100 ευρώ. Περίπου 7% δαπανά από 100 έως 150 ευρώ το μήνα και μόνο το 2% διαθέτει  πάνω από 150 ευρώ το μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής.

Ωστόσο, διαφάνηκε ότι τόσο οι ιδιότητες του σκευάσματος αλλά και η υγιεινή και η ασφάλεια του χώρου στον οποίο πωλείται επηρεάζουν την απόφαση των καταναλωτών. Περίπου οι μισοί (44%) επιλέγουν συμπληρώματα διατροφής με βάση τις ιδιότητες του σκευάσματος ενώ για το 22% σημαντικό ρόλο παίζει και η σύστασή του.

Μόνο το 12% επηρεάζεται από το κόστος του. Το 5% επιλέγει ευκαιριακά 5% ή βάσει διαφήμισης. Ενώ, αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής συμπληρωμάτων διατροφής, το 48% αναφέρουν την ασφάλεια και την υγιεινή του σημείου πώλησης, το 23% την ευκολία στην εύρεση και αγορά τους, το 21% την τιμή και το 25% την επωνυμία τους.

Το 82%χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής 

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία  των συμμετεχόντων χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωή τους σε ποσοστό 82%. Περίπου ένας στους δύο τα χρησιμοποιεί για προληπτικούς λόγους (55%) αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου (32%). Σημαντική  και η αντιγηραντική τους δράση (24%) Το 52% ξεκίνησε να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, όταν έμαθε ότι βελτιώνουν την υγεία. Σημαντικό ποσοστό (41%) ανέφερε ότι άρχισε να τα χρησιμοποιεί όταν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας και το 11% από τότε που ασθένησε πρόσωπο του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Οι έλληνες επιλέγουν υπερτροφές και βιταμίνες

Από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώθηκε ότι στο κομμάτι της υγιεινής διατροφής το ελαιόλαδο υπερτερεί στο 93%, τα φρέσκα λαχανικά στο 91%, τα φρέσκα φρούτα στο 90% και το μέλι στο 81%  των καταναλωτών. Ακολουθούν σοκολάτα/ κακάο στο 67%, το πράσινο τσάι στο 48%, το ταχίνι στο 41%, το ρόδι στο 34%, η κράνα/κράνμπερι στο 31%, το σαφράν/κρόκος στο 19% και το κεφίρ στο17%.

Στις υπερτροφές, στην κορυφή των προτιμήσεων είναι βασιλικός πολτός (9%) και ιπποφαές (9%). Ακολουθούν το κουκούτσι βερίκοκου (5%), το σπαθόχορτο (5%), το έλαιο κάνναβης (2%), το μαύρο κίμινο (2%), τα φύλλα ελιάς (2%) και το γάλα γαϊδούρας (1%). Ενώ τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (29%), τα προβιοτικά (17%), το ασβέστιο (15%) και το μαγνήσιο (14%) είναι τα συμπληρώματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ακολουθούν οι πρωτεΐνες (13%), η σπιρουλίνα (11%), τα αμινοξέα (7%), το κολλαγόνο (6%) και το συνένζυμο Q10 (3%).

Δημοφιλέστερες είναι  οι βιταμίνες C και D (από 19% αντίστοιχα) και ακολουθούν το σύμπλεγμα βιταμινών Β (9%), Β12 (7%), Ε (5%), Β6 (4%) και Α (3%) και Κ (2%).

Ένα 76% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι τρέφονται υγιεινά. Το72% απάντησε ότι δεν άλλαξαν διατροφή τον τελευταίο χρόνο επειδή δε χρειάστηκε και το 10% ότι δε το πρότεινε ο θεράπων ιατρός του. Όσοι άλλαξαν τη διατροφή τους τον τελευταίο χρόνο, το έπραξαν κυρίως με τη βοήθεια ειδικών. Το 45% με τη βοήθεια διαιτολόγου/διατροφολόγου και το 44% με τη βοήθεια ιατρού. Ένα ποσοστό 28% αναζήτησε οδηγίες στο διαδίκτυο και ένα 15% απευθύνθηκε σε εναλλακτικό επιστήμονα. Τέλος, το 10% πήρε συμβουλές από φίλους.

Επιπλέον, το 57% των συμμετεχόντων δεν λαμβάνει φάρμακα σε καθημερινή βάση ενώ, το 52% λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής. Αυτό που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση είναι ότι το 72% των συμμετεχόντων που δε λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, απάντησε ότι ενδιαφέρεται να τα δοκιμάσει.

Με αφορμή τη νέα έρευνα η Δρ. Κατσώχη επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών, είτε είναι υγιείς είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν χρήση συμπληρωμάτων διατροφής προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι σε σειρά ασθενειών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ