«Καλάβρυτα 1943»: Τι απαντά ο σκηνοθέτης της ταινίας για τον «καλό» Ναζί -«Κρίμα να αντιδρούν, πρόκειται για μυθοπλασία»

«Καλάβρυτα 1943»: Τι απαντά ο σκηνοθέτης της ταινίας για τον «καλό» Ναζί -«Κρίμα να αντιδρούν, πρόκειται για μυθοπλασία»

Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων πριν από την προβολή της στους κινηματογράφους λόγω του περιεχομένου της, με τον σκηνοθέτη να απαντά σε όσους διαμαρτύρονται, εξηγώντας πως «πρόκειται για μυθοπλασία».

Οπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο σκηνοθέτης της ταινίας Νικόλας Δημητρόπουλος, «έχουμε πει ότι η ταινία είναι μυθοπλασία, είναι κρίμα να αντιδρούν πριν τη δουν. Σκοπός να δείξουμε τα φρικτά πράγματα που έκαναν οι Ναζί στους Καλαβρυτινούς και γενικότερα στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων, Τάκης Νικολάου, εκ των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που ήταν μέσα στο σχολείο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσπαθεί να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια.

Οπως τόνισε, «εγώ τότε ήμουν 22 μηνών, αλλά η μητέρα μου που είχε άλλα πέντε παιδιά αναγκάστηκε όταν έσπασαν το τζάμι οι γυναίκες, μέσα σε αυτά και εγώ, μας 'βγάλαν από το παράθυρο. Εμένα με βρήκε μια θεία μου και δύο βδομάδες μετά με έφερε στη μάνα μου. Έξω υπήρχαν φρουροί με όπλα. Είναι δυνατόν να ανοίξουν μια πόρτα και να τους αφήσουν να φύγουν;».

Οι δημιουργοί της ταινίας πάντως εξέφρασαν την λύπη τους για το γεγονός ότι το έργο τους έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις, πριν ακόμα προβληθεί, καθώς όπως υποστηρίζουν προσπαθεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των Ναζί: Τη «Σφαγή των Καλαβρύτων», τον Δεκέμβριο του 1943.

Γιατί αντιδρούν τοπικοί φορείς και απόγονοι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Σημειώνεται πως τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

Η επίμαχη σκηνή αφορά μόλις λίγα δευτερόλεπτα και δείχνει έναν Αυστριακό ναζί, ο οποίος χτυπά με την κάνη του όπλου του την κλειδωμένη πόρτα στο φλεγόμενο σχολείο και την ανοίγει για να σώσει τους μαθητές και όσους ήταν μέσα.

Υπενθυμίζεται πως η ταινία για τη σφαγή στα Καλάβρυτα, με πρωταγωνιστή τον κορυφαίο Μαξ φον Σίντοφ στο κύκνειο άσμα του, πρόκειται να βγει στους κινηματογράφους στις 11 Νοεμβρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS