Ενα «αόρατο τέρας»: H ασθένεια με την οποία πάλευε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς πριν βάλει τέλος στη ζωή του
Φωτογραφία: AP Photo/Charles Sykes

Ενα «αόρατο τέρας»: H ασθένεια με την οποία πάλευε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς πριν βάλει τέλος στη ζωή του

Η συντετριμμένη χήρα του ταλαντούχου ηθοποιού, αποκάλυψε πώς ένιωσε όταν έμαθε ότι ο σύζυγός της διαγνώστηκε με άνοια με σωμάτια Lewy, μετά το θάνατό του. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς αυτοκτόνησε το 2014 βυθίζοντας στη θλίψη τους δικούς του ανθρώπους και τους θαυμαστές του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η 56χρονη Σούζαν Σνάιντερ, μίλησε στην εκπομπή Today την Τρίτη, όπου συζήτησε για το «αόρατο τέρας» που κυνηγούσε τον σύζυγό της τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο θρυλικός κωμικός διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον τρεις μήνες πριν από το θάνατό του, σε ηλικία 63 ετών, αλλά στην πραγματικότητα υπέφερε από άνοια με σωμάτια Lewy, γεγονός που οδήγησε τον Ρόμπιν Γουίλιαμς να δυσκολευτεί να κατανοήσει την πραγματικότητα. Η Σνάιντερ είπε ότι η κατάσταση αυτή, τον οδήγησε ακόμη και να ανησυχεί ότι αυτός και η σύζυγός του «χωρίζουν», όταν τους ζητήθηκε να κοιμηθούν σε ξεχωριστά κρεβάτια για να ανακουφιστεί ο ίδιος από την αϋπνία.Οι ειδικοί λένε ότι η ασθένεια είχε τόσο καταστροφικές συνέπειες στον εγκέφαλο του Ρόμπιν Γουίλιαμς, και έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι ο ηθοποιός, μπορούσε ακόμα να περπατήσει και να μιλήσει πριν φύγει από τη ζωή.

«Ο Ρόμπιν και εγώ ξέραμε ότι συνέβαιναν πολύ περισσότερα. Ο Ρόμπιν είχε δίκιο όταν μου είπε, “Θέλω απλώς να επανεκκινήσω τον εγκέφαλό μου”», ανέφερε συγκεκριμένα, μιλώντας στη δημοσιογράφο Χόντα Κοτμπ και την εκπομπή «Today».

«Με κάλεσαν να καθίσω και να δω την έκθεση του ιατροδικαστή. Με έβαλαν να καθίσω και μου είπαν ότι ουσιαστικά ο Ρόμπιν πέθανε από διάχυτη άνοια με σωμάτια Lewy. Άρχισαν να μιλούν για τον νευροεκφυλισμό. Δεν είχε τα λογικά του», είπε η σύζυγός του και συνέχισε.

«Ανακουφίστηκα που (η ασθένεια) είχε ένα όνομα. Ο Ρόμπιν κι εγώ είχαμε βιώσει αυτή την εμπειρία μαζί, πραγματικά μας κυνηγούσε ένα αόρατο τέρας. Έφυγα από εκεί με ένα όνομα της ασθένειας, αυτό που ψάχναμε εγώ και ο Ρόμπιν».

Μετά τον τραγικό θάνατο του Ρόμπιν Γουίλιαμς, κυκλοφόρησαν φήμες για τους λόγους της αυτοκτονία, τις οποίες η Σνάιντερ χαρακτήρισε ως «δύσκολες» να διαβάσει για τη «μεγαλύτερη αγάπη που έχω γνωρίσει ποτέ, τον καλύτερο φίλο μου, τον σύντροφό μου».

Τώρα ελπίζει ότι το νέο ντοκιμαντέρ «Robin's Wish» θα αφηγηθεί την αληθινή ιστορία των τελευταίων χρόνων της ζωής του Ρόμπιν Γουίλιαμς και την ασθένεια που τον οδήγησε στην αϋπνία, την παράνοια και σε έναν διαρκή αγώνα να κατανοήσει την πραγματικότητα.


Η μάχη του Ρόμπιν Γουίλιαμς με την ασθένεια

Η Σούζαν Σνάιντερ θυμήθηκε τη σύγχυση που βίωσε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς όταν οι γιατροί του, τους έδωσαν οδηγίες, να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια προκειμένου ο ηθοποιός να ανακουφιστεί από την αϋπνία, που είναι σύμπτωμα της ασθένειας.

«Μου είπε, “Αυτό σημαίνει ότι είμαστε χωρισμένοι;” Και αυτή ήταν μια πραγματικά σοκαριστική στιγμή», δήλωσε η χήρα του σταρ και αντιπρόεδρος του American Brain Foundation. «Συνειδητοποιείς ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα κάπου με τον καλύτερό σου φίλο, τον σύντροφό σου, την αγάπη σου και δεν μπορείς να δεις πού είναι. Ήταν μια δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε. Ενώ ο Ρόμπιν Γουίλιαμς συνέχισε να εργάζεται καθώς το ζευγάρι έδινε μάχη κρυφά με τα συμπτώματα, στο σετ οι συνάδελφοί του άρχισαν επίσης να παρατηρούν μια αλλαγή.

«Ήταν σαφές για μένα, ήταν ξεκάθαρο σε όλους μας, ότι κάτι συνέβαινε με τον Ρόμπιν», είπε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Night in the Museum», Shawn Levy, τα λόγια του οποίου συγκλονίζουν. «Ο Ρόμπιν δυσκολευόταν να θυμηθεί τα λόγια του και να συνδυάσει τις σωστές λέξεις με την ερμηνεία. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς θα με έπαιρνε τηλέφωνο, ρωτώντας με αν οι σκηνές που είχε γυρίσει, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Είδα το ηθικό του να καταρρέει. Είδα έναν άντρα που δεν ήταν ο ίδιος και πίστευε ότι αυτό ήταν ασυγχώρητο».

Ωστόσο, συνέχισε να πολεμά, απρόθυμος να παραδοθεί στην ασθένεια που έπαιρνε τον έλεγχο του εγκεφάλου του. «Δεν ήταν έτοιμος να φύγει. Δεν ήταν έτοιμος να πει αντίο στη Σούζαν ή στη ζωή», είπε ο φίλος του Στάνλεϊ Γουίλσον.

Όταν τελικά διαγνώστηκε, μετά το θάνατό του, οι γιατροί εξεπλάγησαν με τον μεγάλο βαθμό που είχε καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του σώματός του.

Η Σούζαν Σνάιντερ - η οποία γνώρισε τον σταρ του Χόλιγουντ το 2008, με το ζευγάρι να παντρεύεται το 2011 - υπενθύμισε επίσης με πάθος, πως ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έλεγε ότι ο στόχος της ζωής του ήταν να «βοηθήσει τους ανθρώπους να φοβούνται λιγότερο». «Του είπα, "Γλυκέ μου, το κάνεις ήδη. Αυτό κάνεις". Το χιούμορ του ήταν σαν μυστικό όπλο».

Η οικογένεια και οι φίλοι του επιθυμούν τώρα να διηγηθούν την ιστορία του, καθώς εργάζονται για την προώθηση περισσότερων συζητήσεων σχετικά με τις επιπτώσεις των εγκεφαλικών παθήσεων.

Τι είναι η άνοια με σωμάτια Lewy

Άνοια με σωμάτια Lewy (Lewy Body Dementia): Η άνοια αυτή χαρακτηρίζεται, όπως δηλώνει το όνομά της, από την ανάπτυξη στον εγκέφαλο ειδικών σωματιδίων που λέγονται σωμάτια Lewy, τα οποία περιέχουν μία πρωτεΐνη, την α-συνουκλεΐνη.

Ευθύνεται για το 10% περίπου του συνόλου των ανοιών και χαρακτηρίζεται από διαταραχές της μνήμης μαζί με σύγχυση, διαταραχές της συγκέντρωσης, έντονες διακυμάνσεις της νοητικής κατάστασης μέσα στη μέρα ή από μέρα σε μέρα, οπτικές ψευδαισθήσεις, παραλήρημα και παρκινσονισμό.

Ο παρκινσονισμός είναι κινητική διαταραχή και περιλαμβάνει τρόμο στα άκρα (συνήθως στα χέρια), βραδύτητα στις κινήσεις, μυϊκή δυσκαμψία, δυσχέρεια στη βάδιση που γίνεται αργή και συρτή, και αστάθεια. Παρόμοια με την άνοια με σωμάτια Lewy είναι η άνοια που συνοδεύει ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με Νόσο Πάρκινσον (1/5) και εμφανίζεται μετά την πάροδο μερικών ετών από την έναρξη της νόσου.

 

https://twitter.com/TODAYshow/status/1300774058364149761?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1300774058364149761%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fzoi%2Frompin-goyiliams-apokalyfthike-astheneia-poy-epashe

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ