Φωτιά στον Έβρο: Πολλά τα πύρινα μέτωπα - Γύρω από το Σουφλί οι φλόγες - Φόβοι και για το υπόλοιπο δάσος της Δαδιάς

Φωτιά στον Έβρο: Πολλά τα πύρινα μέτωπα - Γύρω από το Σουφλί οι φλόγες - Φόβοι και για το υπόλοιπο δάσος της Δαδιάς

Μάχη με τις φλόγες στον Έβρο συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για ακόμη μία μέρα, καθώς όλο το βράδυ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να διασωθεί το Σουφλί και να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Η μεγάλη μάχη δίνεται στο εντονότερο πύρινο μέτωπο που εντοπίζεται βόρεια προς το Πρωτοκκλήσι Έβρου και ανατολικά προς το Σουφλί. Η φωτιά έχει κάψει 800.000 στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε διάφορες κατευθύνσεις, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά πλέον κινείται μεταξύ Γιαννούλη και Κορνοφωλιάς, ενώ αυτή την ώρα ο κίνδυνος για το Σουφλί και το Πρωτοκκλήσι φαίνεται να έχει αποφευχθεί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δήλωσε ότι η πυρκαγιά έχει πλησιάσει την πόλη, ωστόσο η αλλαγή των ανέμων από νότιους σε βόρειους -κόντρα στην πυρκαγιά- και η χαμηλή έντασή τους ενδέχεται να δώσει το περιθώριο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αναχαιτίσουν την πορεία της προς το Σουφλί.

Χθες το βράδυ, οι κάτοικοι του Σουφλίου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών καθώς η φωτιά πλησίαζε την πόλη.

Στο σημείο επιχειρούν -κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη- 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

«Αν γυρίσει ο άνεμος θα κάψει το υπόλοιπο δάσος της Δαδιάς»

Μιλώντας στο MEGA ο Ηλίας Δαστερίδης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλεξανδρούπολης, είπε πως η κατάσταση στον Έβρο είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τις φλόγες να καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, πολλά τα μέτωπα, σε μεγάλη ακτίνα. Η φωτιά έχει απλωθεί, έχει πιάσει όλο τον ορεινό όγκο και πήγε να απειλήσει το Σουφλί. Δώσαμε μεγάλη μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τα εναέρια μέσα και τα παιδιά του χωριού, ώστε να την περιορίσουμε και να μην πλησιάσει τα πρώτα σπίτια».

Σύμφωνα με τον κ. Δαστερίδη: «Χθες παίζαμε με τον αέρα, γι' αυτό και το μήνυμα του 112. Σε περίπτωση που η φορά του ανέμου έδειχνε προς Σουφλί, να εκκενωθεί ο οικισμός ώστε να μην απειληθούν τα πρώτα σπίτια».

Όπως είπε ο κ. Δαστερίδης, όλη την ημέρα τα εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή, ωστόσο το μέτωπο καίει σε σημείο όπου το δάσος είναι πυκνό και είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν στοχευμένες ρίψεις νερού.

«Αποτέλεσμα να ρίχνουν νερό τα αεροπλάνα και η φωτιά να απλώνεται. Απορούσαν και οι ίδιοι οι πυροσβέστες, που είναι χρόνια στην υπηρεσία», είπε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, υπάρχει κίνδυνος το μέτωπο να επιστρέψει στη Δαδιά και να κάψει το υπόλοιπο δάσος, λόγω των βοριάδων που πνέουν στην περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι και οι αλλαγές κατεύθυνσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

Αναφορικά με τις υπόλοιπες πυρκαγιές, στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Σχετικά με το Τσικράκι Φαρσάλων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές σε δασική έκταση έχει οριοθετηθεί, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Κορώνα Κιλκίς.

Επιπλέον, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν χθες το βράδυ οι πυρκαγιές σε Ασπροπουλιά Μεσσηνίας και Γεράκι Ηλείας.

Σημειώνεται ότι συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας, η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ