Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Η παράταση, οι αλλαγές και τα βήματα για την εφαρμογή της

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Η παράταση, οι αλλαγές και τα βήματα για την εφαρμογή της

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και στις βιομηχανίες ξεκίνησε επίσημα, αλλά πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου του 2024, ωστόσο μέχρι σήμερα η προετοιμασία των επιχειρήσεων απαιτεί χρόνο που ίσως να μην είναι αρκετός για τις Βιομηχανίες και το Λιανεμπόριο.

Αρκετά ζητήματα πρέπει να διευκρινιστούν, όπως π.χ. ο χρόνος ανοχής για προγενέστερες εισόδους και άλλα τεχνικά θέματα.

Ο δικηγόρος - εργατολόγος Γ. Μαυρωτάς αναλύει:

Επιτρέπεται στον εργοδότη να χτυπάει τις – ψηφιακές – κάρτες των εργαζομένων του;

Απάντηση στο ερώτημα δίνει η οδηγία του Υπουργείου Εργασίας, με βάση την οποία, η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του εργαζομένου και δεν μπορεί να υποκατασταθεί κατ’ άλλο τρόπο από τον εργοδότη, παρότι ο ίδιος ο εργοδότης έχει την ευθύνη ορθής χρήσης της.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Έχουν επαρκή χρόνο να προσαρμοστούν βιομηχανία και λιανεμπόριο

«Η καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας δεν επιδέχεται καμία έκπτωση», όπως υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, η Δόμνα Μιχαηλίδου στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΑ για τα θέματα των αρμοδιοτήτων της και αναφέρθηκε και στον εξορθολογισμό του μη μισθολογικού κόστους. Όπως είπε «η περαιτέρω μείωσή του κατά μια μονάδα αποτελεί δέσμευσή μας. Θέλουμε να κάνουμε πιο ελκυστική τη μισθωτή εργασία, παρέχοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να δίνουν τους καλύτερους δυνατούς μισθούς» και σημείωσε «κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό τον λόγο η υλοποίηση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό».

Για την καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας η Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμανε πως «η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου ξεκινά την 1η Ιουλίου του 2024. Πλέον οι κλάδοι αυτοί έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου αυτού και πολυεπίπεδου έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ».

Τα βήματα για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Βήμα 1ο: Ο εργοδότης παρέχει στον εργαζόμενο έναν μοναδικό κωδικό (qr code) για τη σήμανση κάρτας (σε ρολόι, tablet, smartphone) και παράλληλα αποκτά μια εφαρμογή καταγραφής χρόνου εργασίας που συνδέεται με το κάθε τερματικό ωρομέτρησης.

Βήμα 2ο: Ο εργαζόμενος χτυπάει την «κάρτα» του σε κάθε είσοδο και έξοδο από τον χώρο εργασίας του και αυτόματα αυτές οι σημάνσεις της ψηφιακής κάρτας αποστέλλονται – μέσω της εφαρμογής καταγραφής χρόνου εργασίας του εργοδότη – στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Βήμα 3ο: Η εφαρμογή καταγραφής χρόνου του εργοδότη θα πρέπει να επικοινωνεί online με την εφαρμογή μισθοδοσίας (είτε με εσωτερικό λογιστήριο, είτε με εξωτερικό λογιστή) για να αποστέλλονται όλα τα στοιχεία της κάρτας, ούτως ώστε:

  • να γίνεται αντιστοίχιση των στοιχείων της κάρτας με τα δηλωμένα ωράρια των εργαζομένων, διότι απαγορεύεται να υπάρχουν αποκλίσεις και
  • να γίνεται ο υπολογισμός μισθοδοσίας των εργαζομένων με βάση την πραγματική (και καταγεγραμμένη) εργασία.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ