Θεσσαλονίκη: Άνοιξε για το Μπαϊράμι το Γενί Τζαμί - Περίπου 100 μουσουλμάνοι προσήλθαν για προσευχή

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε για το Μπαϊράμι το Γενί Τζαμί - Περίπου 100 μουσουλμάνοι προσήλθαν για προσευχή

Άνοιξε το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη για το Μπαϊράμι των μουσουλμάνων.

Το ιστορικό μνημείο χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και άνοιξε σήμερα, 10 Απριλίου, για το Μπαϊράμι των μουσουλμάνων, έπειτα από απόφασης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

Η προσευχή ξεκίνησε στις 7.30 από ιμάμη, τον οποίο επέλεξε το ελληνικό κράτος. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για αιγυπτιακής καταγωγής Έλληνα πολίτη. Περίπου 100 άτομα προσήλθαν από νωρίς το πρωί, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας στην είσοδο και στον γύρω χώρο.

Οι μουσουλμάνοι προσέρχονταν, άφηναν τα παπούτσια τους στην είσοδο και συμμετείχαν στην προσευχή, για τις ανάγκες της οποίας είχαν καλυφθεί με μεγάλα άσπρα πανιά οι πίνακες ζωγραφικής που υπήρχαν στον χώρο. Ο ιμάμης τέλεσε την προσευχή στα αραβικά, ενώ το κήρυγμα έγινε και στα αραβικά και στα ελληνικά.

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε για το Μπαϊράμι το Γενί Τζαμί

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σημειώνεται ότι «η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους Μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων».

Το Γενί Τζαμί χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισθέντες Εβραίους, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh). Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες. Από το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, γι’αυτό και είναι γνωστό και ως Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το κτίριο έχει δύο ορόφους. Στο προαύλιό του υπάρχει πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται πως το Γενί Τζαμί είχε παραχωρηθεί και το 2013 από τον Γιάννη Μπουτάρη, για την προσευχή μουσουλμάνων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ