Πολιορκία των Βρυξελλών από τρακτέρ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ -Ετοιμάζουν μεγάλη διαδήλωση [βίντεο]
Φωτογραφία: Twitter

Πολιορκία των Βρυξελλών από τρακτέρ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ -Ετοιμάζουν μεγάλη διαδήλωση [βίντεο]

Εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να «εισβάλουν» σήμερα στις Βρυξέλλες για να διαδηλώσουν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για την κρίση που έχει ξεσπάσει στον κλάδο.

Από το βράδυ της Τετάρτης (31/1) άρχισαν να καταφθάνουν στις Βρυξέλλες τα πρώτα κομβόι τρακτέρ αγροτών με προορισμό την Ευρωπαϊκή Συνοικία. Ορισμένα σημεία εξόδου και εισόδου της βελγικής πρωτεύουσας έχουν ήδη κλείσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νέων Αγροτών (FJA), Φλοριάν Πονσελέ, τα ξημερώματα της Πέμπτης ορισμένοι από τους αγρότες εμπόδισαν την πρόσβαση στις Βρυξέλλες.

Περίπου στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) η πλειοψηφία των τρακτέρ αναμένεται να κατευθυνθεί κοντά στην πλατεία Σουμάν, στα κτίρια της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προς την πλατεία Λουξεμβούργου (Place du Luxembourg) έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα διεξάγουν συμβολικές δράσεις και ομιλίες.

Οι αγρότες ετοιμάζουν τεράστια διαδήλωση στις Βρυξέλλες

Βέλγοι αγρότες αλλά και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία) είναι ξεσηκωμένοι και καταγγέλλουν «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους.

Στην τεράστια διαδήλωση στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχουν αγροτικά σωματεία από Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FJA, ο «γενικός αποκλεισμός» των Βρυξελλών αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης (1/2) και προειδοποιεί πως εάν οι αγρότες δεν κερδίσουν αυτά που διεκδικούν, οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή.

Κυκλοφοριακό χάος στις Βρυξέλλες

Οι αστυνομικές Αρχές των Βρυξελλών προειδοποιούν για σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο αλλά και στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Παράλληλα, συνιστούν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα οχήματά τους και να προτιμήσουν το μετρό.

Οι Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν την πρόσβαση σε δρόμους προς το λιμάνι Ζεεμπρούγκε για άλλη μία ημέρα. Ένας διοργανωτής των κινητοποιήσεων είπε πως περισσότερα από 100 τρακτέρ συμμετέχουν στον αποκλεισμό.

Εκπρόσωπος Τύπου του λιμανιού της Αμβέρσας είπε πως αγρότες έχουν επίσης ξεκινήσει να εμποδίζουν φορτηγά κατά την είσοδο και έξοδό τους από το λιμάνι της Αμβέρσας, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Μπλόκο έχει επιπλέον στηθεί σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο Βέλγιο.

Στους δρόμους Ιταλοί, Ισπανοί και Γερμανοί αγρότες

Εκτός από την Ελλάδα και το Βέλγιο, στους δρόμους βγήκαν χθες Ισπανοί, Ιταλοί και Γερμανοί αγρότες.

Περίπου εβδομήντα Ιταλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους έστησαν μπλόκο στα διόδια έξω από την πόλη Μπρέσια, στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας, διαμαρτυρόμενοι κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, αλλά και της στάσης μεγάλων ιταλικών γεωργικών ενώσεων, διότι θεωρούν ότι δεν κινήθηκαν έγκαιρα προς υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων τους.

Ζητούν μεταξύ άλλων αύξηση των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων τους και μείωση της γραφειοκρατίας.

Για αρκετή ώρα η κίνηση παρέλυσε σε όλη την νότια περιοχή της πόλης της Μπρέσια ενώ οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες ημέρες.

Αγρότες απέκλεισαν επίσης την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά στο Μιλάνο, στην Τοσκάνη και σε άλλες περιοχές τις τελευταίες ημέρες.

Στους δρόμους βγήκαν χθες και οι Ισπανοί αγρότες για ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσει από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.

Έντονες κινητοποιήσεις αγροτών σημειώνονται και σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στο Αμβούργο πάνω από 1.500 τρακτέρ απέκλεισαν το λιμάνι, προκαλώντας χάος. Κεντρικό αίτημα των αγροτών είναι η απόσυρση της απόφασης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου.

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών και στη Γαλλία, οι οποίοι έχουν αποκλείσει βασικούς αυτοκινητόδρομους και είναι αποφασισμένοι να μπουν στο κέντρο του Παρισιού, επηρεάζοντας και τις γειτονικές χώρες (Βέλγιο, Ισπανία). Η κυβέρνηση Μακρόν αναγκάστηκε να βγάλει στους δρόμους τεθωρακισμένα, για την προστασία αγοράς τροφίμων στη πρωτεύουσα.

Οι Αρχές προχώρησαν σε 79 προσαγωγές με τις 15 να μετατρέπονται σε συλλήψεις, για παρεμπόδιση κυκλοφορίας, καθώς ορισμένοι αγρότες κατάφεραν να μπουν στην αγορά.

Σήμερα αναμένεται να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι καθώς οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, με τη κοινή γνώμη να είναι συντριπτικά υπέρ των αγροτών, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 79% τάσσεται υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Τα παιδιά των αγροτών βγήκαν χθες με παιδικά τρακτέρ και πλακάτ στο Στρασβούργο, για να στηρίξουν την προσπάθεια των πατεράδων τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ