Ιταλία: Η χώρα ανοίγει και πάλι τα σύνορά της

Ιταλία: Η χώρα ανοίγει και πάλι τα σύνορά της

Η Ιταλία ανοίγει και πάλι σήμερα τα σύνορά της στους ευρωπαίους τουρίστες, έναν μήνα μετά τη σταδιακή επανάληψη της δραστηριότητας στη χώρα, η οποία ελπίζει καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι να σώσει την τουριστική βιομηχανία της, έναν τομέα κλειδί της οικονομίας της που έχει υπονομευθεί από την πανδημία.

Οι γόνδολες μπορούν να πλέουν και πάλι στα κανάλια της Βενετίας, οι ερωτευμένοι να παίζουν «τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» στο μπαλκόνι της Βερόνας και, από τη Δευτέρα, το Κολοσσαίο της Ρώμης και τα Μουσεία του Βατικανού να υποδέχονται και πάλι τους επισκέπτες.

Όμως οι τουριστικές τοποθεσίες, όπως και οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες, εκφράζουν φόβους ότι οι τουρίστες δεν θα είναι φέτος στο ραντεβού στην Ιταλία, μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και όπου ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.500 ανθρώπους, με τη Λομβαρδία στον βορρά να αποτελεί το ευρωπαϊκό επίκεντρο της επιδημίας.

Η κυβέρνηση επιτρέπει επίσης από σήμερα την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των περιφερειών, όμως η απαγόρευση των μεγάλων συγκεντρώσεων και η υποχρέωση της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα δημόσια μέσα μεταφοράς παραμένουν.

«Θερμό σημείο»

Την Κυριακή, ένας διάσημος γιατρός, ο Αλμπέρτο Ζανγκρίλο, προκάλεσε πολεμική υποστηρίζοντας πως ο ιός έχει εξαφανισθεί και πως είναι καιρός να πάψει η ανώφελη «τρομοκράτηση» του πληθυσμού. Άλλοι επιστήμονες και οι αρχές αντέδρασαν και μερικοί προειδοποίησαν να μην επιτραπούν πρόωρα τα ταξίδια μεταξύ των περιφερειών της χώρας και από το εξωτερικό.

Η υγειονομική κρίση «δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε εξάλλου χθες, Τρίτη, ημέρα εθνικής γιορτής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο «της ενότητας» της χώρας του απέναντι «στον αόρατο εχθρό».

Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κοντόνιο, κωμόπολη της Λομβαρδίας όπου στα μέσα Φεβρουαρίου εμφανίσθηκε ο ιός στην Ιταλία, ο Ματαρέλα κάλεσε τη χώρα να προχωρήσει και πάλι, ενισχυμένη από «την αλληλεγγύη και το θάρρος» που επέδειξε σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Οι διεθνείς πτήσεις πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα μόνο σε τρεις μεγάλες πόλεις --το Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Νάπολη-- και η κυβέρνηση εκφράζει φόβους πως αυτοί που έρχονται συνήθως στην Ιταλία από τις γειτονικές χώρες με αυτοκίνητο, τρένο ή φέρι-μποτ μπορεί να επιλέξουν άλλους προορισμούς.

Η Ελβετία προειδοποίησε πως οι πολίτες της, που θα μεταβαίνουν στην Ιταλία από σήμερα, θα υποβάλλονται κατά την επιστροφή τους σε «υγειονομικά μέτρα». Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, αλλά όχι και με την Ιταλία.

Στις 15 Ιουνίου, η Αυστρία θα άρει τους περιορισμούς της με τη Γερμανία, την Ελβετία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, όμως και αυτή όχι με την Ιταλία, την οποία ο αυστριακός υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «θερμό σημείο».

Αυτά τα μέτρα έναντι συγκεκριμένα της Ιταλίας ώθησαν τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο να προειδοποιήσει τις χώρες να μην μεταχειρίζονται τη χώρα του «σαν λεπρό».

Καταστροφικό αποτέλεσμα

Ο Ντι Μάιο ανακοίνωσε πως στο τέλος της εβδομάδας θα μεταβεί στη Γερμανία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα για να τις πείσει πως η Ιταλία είναι μια χώρα ασφαλής για τους τουρίστες. Σήμερα πρόκειται να υποδεχθεί τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ιταλία προερχόμενοι από την Ευρώπη δεν θα είναι υποχρεωμένοι να απομονώνονται, εκτός αν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε άλλη ήπειρο.

Τα μέτρα του lockdown είχαν καταστροφικό αποτέλεσμα στον τομέα του τουρισμού, που στην Ιταλία αντιπροσωπεύει περίπου το 13% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Τα εστιατόρια, τα καφέ και οι παραθεριστικές εγκαταστάσεις άνοιξαν σιγά-σιγά και πάλι στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, αν και η κυβέρνηση δήλωσε πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να επιβάλλει τοπικά lockdown σε περίπτωση αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Όμως μόνο 40 από τα 1.200 ξενοδοχεία της Ρώμης έχουν ανοίξει και πάλι, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Corriere della Sera, και μόνο 12 στο Μιλάνο, καθώς οι ιδιοκτήτες τους εκτιμούν πως κοστίζει υπερβολικά ακριβά να τα ανοίξουν, αν πρόκειται να μείνουν άδεια.

Η εθνική υπηρεσία τουρισμού δήλωσε πως περίπου 40% των Ιταλών πηγαίνουν συνήθως στο εξωτερικό για τις διακοπές τους, όμως μπορεί φέτος να αποφασίσουν να περάσουν τις διακοπές στη χώρα τους, κάτι που θα βοηθούσε τις τοπικές επιχειρήσεις.

Αυτό πάντως δεν παρηγορεί τα μεγάλα μουσεία και τουριστικά αξιοθέατα όπως ο Πύργος της Πίζας, η Πομπηία ή η Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλορεντίας, που άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους τις τελευταίες ημέρες, αλλά εξακολουθούν να περιμένουν την επιστροφή των ξένων επισκεπτών τους.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS