Politico: Διεθνείς τριγμοί από ενδεχόμενη αποδυνάμωση της Γερμανίας

Politico: Διεθνείς τριγμοί από ενδεχόμενη αποδυνάμωση της Γερμανίας

Επί δεκαετίες, το ενδεχόμενο μίας «γερμανικής Ευρώπης» προκαλούσε ανησυχία στη «γηραιά» ήπειρο. Τώρα, υπάρχει ο προβληματισμός για το τι θα συμβεί αν αποδυναμωθεί το Βερολίνο.

Η κατάρρευση των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία πυροδοτεί ανησυχία ότι το πολιτικό κενό στο Βερολίνο θα μπορούσε να φέρει σε αδιέξοδο την ΕΕ, ενώ αντιμετωπίζει προκλήσεις, μεγάλες και μικρές, σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα το Politico.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος σχολίασε «Δεν είναι καλό σημάδι για την Ευρώπη το γεγονός ότι παίρνει τόσο καιρό ο σχηματισμός γερμανικής κυβέρνησης».

Πολλά θέματα, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το Brexit και τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης είτε θα καθυστερήσουν ή θα «παγώσουν» επ' αόριστον, μέχρι να αποκτήσει η Γερμανία νέα κυβέρνηση, συνεχίζει το δημοσίευμα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα συμβεί αυτό.

Υπάρχουν ενδείξεις για νέες εκλογές. Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ είχε την Τρίτη ξεχωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, σε μία προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, αλλά δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Η Ανγκελα Μέρκελ, που είχε συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο τη Δευτέρα, είχε ξεκαθαρίσει ότι προτιμά τη διενέργεια νέων εκλογών από τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι απίθανο να αποκτήσει η χώρα σταθερή κυβέρνηση πριν από το καλοκαίρι, το νωρίτερο, σημειώνει το Politico. Μέχρι τότε, η Μέρκελ θα παραμείνει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά με δεδομένο ότι έχει «εκπνεύσει» η εντολή τους, θα είναι σοβαρά περιορισμένη η δυνατότητά τους για σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις.

Αν και κάποιοι υποθέτουν ότι η Γαλλία μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, αυτό φαίνεται απίθανο, με δεδομένο τη μεγαλύτερη σημασία που έχει η Γερμανία για την ΕΕ, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Λιγότερη Γερμανία δεν σημαίνει περισσότερη Γαλλία, σημαίνει λιγότερη κοινή ευρωπαϊκή δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ούρλιχ Σπεκ, του Elcano Royal Institute.

Η μεταρρύθμιση

Το πρώτο θύμα της παράλυσης του Βερολίνου είναι η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Η Γερμανία δεχόταν πιέσεις για να συμβαδίσει με τη Γαλλία σε μία σειρά μεταρρυθμιστικών προτάσεων για τη νομισματική ένωση, τις οποίες προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας να μπλοκάρουν τα πράγματα», σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την κατάρρευση των συζητήσεων στο Βερολίνο. Η εξασφάλιση μιας τέτοιας συμφωνίας με τη Γερμανία θα ήταν δύσκολη ακόμη και με μία ισχυρή κυβέρνηση. Χωρίς αυτή, είναι αδύνατη η συμφωνία, σημειώνει το Politico.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν άλλα ζητήματα πέρα από την ατζέντα Μακρόν, όπως το Brexit, οι αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

Στη Βρετανία, κάποιοι υποθέτουν ότι η κατάσταση στο Βερολίνο μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση του Λονδίνου στις συζητήσεις για το Brexit. Αλλοι όμως πιστεύουν ότι η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία θα έχει μικρό αντίκτυπο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Είναι πιο πιθανό το Βερολίνο να παίξει ακόμη πιο περιορισμένο ενεργό ρόλο από ό,τι έως τώρα, αναθέτοντας τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες και τη Γαλλία, συνεχίζει το Politico.

Πιο ασαφές είναι ποια θέση θα πάρει το Βερολίνο σε ζητήματα όπως οι διαμάχες της ΕΕ με την Ουγγαρία και την Πολωνία για το κράτος δικαίου. Τώρα θα είναι πιο δύσκολο για την Μέρκελ να προχωρήσει σε αποφασιστικές ενέργειες.

Στο μεταξύ πλήττοντας τα συμφέροντα της Γερμανίας. Πολλοί πιστεύουν ότι η αποτυχία του Βερολίνου να πάρει την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών στη Φρανκφούρτη είναι απευθείας συνδεδεμένη με την πολιτική αναταραχή στη Γερμανία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ