Σε πύρινο κλοιό η Ν. Ευρώπη: Σκηνές Αποκάλυψης στην Πορτογαλία, χάος από τις φωτιές στην Ισπανία [βίντεο]

Σε πύρινο κλοιό η Ν. Ευρώπη: Σκηνές Αποκάλυψης στην Πορτογαλία, χάος από τις φωτιές στην Ισπανία [βίντεο]

Μάχη με τις πυρκαγιές δίνει η νότια Ευρώπη, την ώρα που πάνω από 1.000 πυροσβέστες προσπαθούν με τη βοήθεια 14 πυροσβεστικών αεροσκαφών να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλο πύρινο μέτωπο στην κεντρική Πορτογαλία και ενώ ο υδράργυρος βρίσκεται στα ύψη.

Σχεδόν 70.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν από την πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο κι έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 11 ατόμων.

Το θερμόμετρο εκτοξεύτηκε πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Πορτογαλίας με τις Αρχές να επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών θα παραμείνει «πολύ υψηλός έως το μέγιστο επίπεδο σε ολόκληρη τη χώρα» τα επόμενα 24ωρα.

Απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων λόγω των πυρκαγιών στην Ιβηρική

Πυρκαγιές έχουν προκαλέσει χάος και στη βορειοανατολική ακτή της Ισπανίας και περιοχές της Ιταλίας, όπως η Ποσάντα.

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στην Ιβηρική εν μέσω ενός κύματος καύσωνα που ταλανίζει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ο Χοσέ Γκιγιέρμε, διοικητής της πυροσβεστικής επιχείρησης στην Πορτογαλία, είπε ότι οι φωτιές μπορεί να εξαπλωθούν σε έκταση σχεδόν 200.000 στρεμμάτων με πολλές απομονωμένες κατοικίες και χωριά ενώ τόνισε ότι η περίμετρος των πυρκαγιών ήδη υπερβαίνει τα 60 χλμ

Στάχτες και καπνοί από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή εξαπλώθηκαν σε μια ακτίνα άνω των 130 χλμ προς τα ανατολικά της Πορτογαλίας, κοντά στην πόλη Φατίμα, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος προϊστατο λειτουργίας με πάνω από 200.000 προσκυνητές.

Άλλοι 400 πυροσβέστες αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν άλλη πυρκαγιά στην Οντεμίρα, κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές της Πορτογαλίας, όπου παραμένουν ενεργά δύο μέτωπα, αλλά τέθηκε υπό έλεγχο ένα τρίτο που κατευθυνόταν προς το τουριστικό θέρετρο του Αλγκάρβε.

Φλόγες απείλησαν τουριστικά θέρετρα στη νότια Ισπανία

Στην Ισπανία τουλάχιστον πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη ρίχτηκαν στη μάχη με μεγάλη πυρκαγιά, που απείλησε κατοικίες κοντά στα τουριστικά θέρετρα Πουέρτο Ρεάλ και Κάντιθ στις νότιες ακτές της χώρας.

Την ίδια ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρά τους ισχυρούς ανέμους έθεσαν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξεκίνησε την Παρασκευή στην Καταλονία κι έκανε στάχτη περίπου 6.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της ισπανικής κυβέρνησης πάνω από 10.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν το τελευταίο τριήμερο στη χώρα, την ώρα που ο υδράργυρος εκτοξευόταν κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου στην Ανδαλουσία κι η Ισπανία ετοιμάζεται για νέο κύμα καύσωνα από σήμερα.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ