Στην Κύπρο στις αρχές Ιανουαρίου ο Μάικ Πομπέο

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός ασιατικής περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναχωρεί από τις ΗΠΑ αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον λίγες ώρες πριν από τη δεξίωση που οργανώνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 8 Ιανουαρίου (με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς) προς τιμή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης αναμένεται να γίνει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα. Καλά ενημερωμένες πηγές του ΚΥΠΕ στην αμερικανική πρωτεύουσα σημειώνουν ότι στην ατζέντα βρίσκονται τόσο οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου (υπό το πρίσμα και της άρσης του εμπάργκο όπλων και του νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο) όσο και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπογραφεί διμερής συμφωνία, με την οποία θα επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, κάτι που είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον. Η συμφωνία θα είναι επαναβεβαίωση της δήλωσης προθέσεων που υπέγραψαν οι δύο άντρες τον Νοέμβριο του 2018, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου.

Στη δήλωση προθέσεων γίνεται αναφορά για συνεργασία σε θέματα ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται επίσης θέματα διμερών σχέσεων και τριμερών συνεργασιών.

Ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος σύντομα αποχωρεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να διεκδικήσει θέση στη Γερουσία, θα συναντηθεί, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Επίσης αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο, ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με διευθετήσεις ανάλογες της επίσκεψης Μπάιντεν, τον Μάιο του 2014. Επίσης θα έχει συνάντηση και θα απευθύνει ομιλία προς το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2019 YSTEROGRAFO NEWS