Βραζιλία: Πολιτικό τέλμα δημιουργούν οι διώξεις κατά του Λούλα

Βραζιλία: Πολιτικό τέλμα δημιουργούν οι διώξεις κατά του Λούλα

Βαρύ πλήγμα στις φιλοδοξίες του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Βραζιλίας δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, με την απόφαση του εφετείου που επικύρωσε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εναντίον του και του επέβαλε ακόμα αυστηρότερη ποινή.

Έτσι, ο Λούλα, φαβορί των δημοσκοπήσεων, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να αποκλειστεί από την κούρσα των εκλογών, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας.

Οι τρεις δικαστές έκριναν τον Λούλα ένοχο για παθητική δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επειδή έλαβε ένα πολυτελές διαμέρισμα 300 τετραγωνικών από τον κατασκευαστικό όμιλο OAS με αντάλλαγμα αναθέσεις εκ μέρους της κρατικής εταιρίας Petrobras στη διάρκεια της προεδρίας του (2003-2010). Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος τονίζει ότι δεν έλαβε ποτέ τα κλειδιά του εν λόγω διαμερίσματος.

«Τώρα θα είμαι υποψήφιος για τις εκλογές» προανήγγειλε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του εφετείου. Όμως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τους αναλυτές του Capital Economics, «η ομόφωνη απόφαση μειώνει τις πιθανότητες νέας προσφυγής από τον Λούλα».

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του πρώην προέδρου διαδήλωσαν στο Πόρτο Αλέγκρε και στο Σάο Πάολο χθες βράδυ.

Στη διάρκεια νυχτερινής συγκέντρωσης σε κεντρική πλατεία του Σάο Πάολο ο Λούλα, ο οποίος βρισκόταν πάνω σε ένα φορτηγό, κατήγγειλε την απόφαση του εφετείου ως «ψέμα» και επανέλαβε ότι είναι αθώος.

Αν οι τρεις δικαστές «μπορούν να μου δείξουν το έγκλημα που διέπραξα, θα πάψω να προσπαθώ να είμαι υποψήφιος», δήλωσε. «Θέλω οι δικαστές να γνωρίζουν ότι δεν ανησυχώ, όπως πιστεύουν» πρόσθεσε. «Δεν μπορούν να φυλακίσουν τις ιδέες ή την ελπίδα».

Στο μεταξύ, αντίπαλοι του πρώην προέδρου είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική οδική αρτηρία του Σάο Πάολο για να γιορτάσουν την απόφαση του εφετείου.

Εναντίον του Λούλα εκκρεμούν έξι ακόμη υποθέσεις, κυρίως για διαφθορά.

Η δικαστική απόφαση προαναγγέλλει ουσιαστικά την έναρξη δικαστικής μάχης που αναμένεται μακρά και δύσκολη για τον πρώην πρόεδρο κι ενώ απομένουν εννέα μήνες για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Παρά την καταδίκη του, ο Λούλα παραμένει αγαπητός στην εργατική τάξη και στα εισοδηματικά κατώτερα στρώματα του πληθυσμού της Βραζιλίας, διότι είναι αυτός που κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια με προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και καταπολέμησης της ανέχειας.

Οι δικηγόροι του Λούλα μπορούν να προσφύγουν σε ανώτερα δικαστήρια και να φτάσουν έως το Ανώτατο Δικαστήριο. Από την πλευρά του ο νυν πρόεδρος Μισέλ Τεμέρ, η θητεία του οποίου έχει αμαυρωθεί από σειρά σκανδάλων ενώ η δημοτικότητά του είναι πάρα πολύ χαμηλή, δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο στον Λούλα να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ