Ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση για την εκταμίευση 800 εκατ.

Ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση για την εκταμίευση 800 εκατ.

Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση για να προλάβει στο νήμα την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που αν δεν γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου επιστρέφει στον ESM!

Μπορεί στελέχη της κυβέρνησης να υποστηρίζουν πως ο στόχος της επιστροφής ληξιπρόθεσμων έχει επιτευχθεί, πλην όμως, για να κλείσει η εκκρεμότητα με τους θεσμούς πρέπει και οι φορείς του δημοσίου μεταξύ των οποίων και ο ΕΦΚΑ να συλλέξουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις πραγματικές οφειλές.

Οι δανειστές περιλαμβάνουν στο λογαριασμό των όσων χρωστάει το δημόσιο και το ποσό των συντάξεων που είναι σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα το νούμερο με τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Τα νέα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εμφανίζουν νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τον μήνα Αύγουστο, σε αντίθεση με τον στόχο μείωσής τους κατά 1,2 δισ. ευρώ ως το τέλος του περασμένου μήνα.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν οριακή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου από τα 3,917 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με παράλληλη όμως εκρηκτική αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων με βασικό τροφοδότη του άμεσους φόρους έκαναν άλμα από το 1,521 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο σε 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, διαμορφώνοντας τη συνολική οφειλή στα 6,026 δισ. ευρώ.

Καταφθάνουν οι δανειστές

Μετά τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Θα παραμείνουν για δέκα ημέρες και εν συνεχεία θα επιστρέψουν στα τέλη Νοεμβρίου. Ολες οι πλευρές έχουν θέσει το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ως ορόσημο για την ολοκλήρωσή της αξιολόγησης.

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει βάλει ως στόχο να ολοκληρώσει έως τις 6 Νοεμβρίου το 80% των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, δηλαδή 76 από τα 95 προαπαιτούμενα, ωστόσο έως σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε πέντε από τα 95 μέτρα.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης θα βρεθούν ο προϋπολογισμός του 2018 με τους δανειστές να θεωρούν πως ο ΕΦΚΑ θα εμφανίσει μικρότερο πλεόνασμα από αυτό που εκτιμά η κυβέρνηση, το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με τους θεσμούς να θέλουν να δουν εν λειτουργία τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς , αλλά και ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που ακόμη δεν έχει πλήρως ενεργοποιηθεί.

Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων οι θεσμοί αναμένεται να εστιάσουν στο ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας είναι σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ