Έρχεται νέο χαράτσι για χιλιάδες ακίνητα

Έρχεται νέο χαράτσι για χιλιάδες ακίνητα

Νέο χαράτσι περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας που έχουν την… τύχη το ακίνητό τους να συνορεύει με οικόπεδο το οποίο ο δήμος το απαλλοτρίωσε και το μετέτρεψε σε άλσος ή πλατεία.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εσωτερικών, μη μπορώντας να αυξήσει τις κρατικές επιδοτήσεις προς τους δήμους, προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν σωστά, «ξεπάγωσε» νόμο του 1931 δίδοντας το δικαίωμα στους δημάρχους να εισπράξουν τα χρήματα που δαπάνησαν για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου.

Ηδη κάποιοι δήμοι,όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» έχουν κινήσει τη διαδικασία στέλνοντας «ραβασάκια» σε ιδιοκτήτες παρόδιων ιδιοκτησιών ζητώντας τους να πληρώσουν τις απαλλοτριώσεις του παρελθόντος, τις οποίες όμως δεν ζητούσαν να τις πληρωθούν λόγω πολιτικού κόστους. Ωστόσο η κρίση και η οικονομική «ασφυξία» στην οποία έχει περιέλθει γενικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάγκασαν πολλούς δημάρχους να ζητούν τα χρήματα που είχαν ξοδέψει οι προηγούμενοι, καθώς τα συγκεκριμένα έξοδα έχουν βεβαιωθεί μαζί με τους τόκους και τις προσαυξήσεις.

Ο επίμαχος νόμος 5269/1931, ο οποίος τροποποιήθηκε το 1989, προβλέπει την καταβολή του ποσού της απαλλοτρίωσης από τους παρόδιους ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης, με το σκεπτικό ότι με τη δημιουργία μιας πλατείας ή ενός άλσους το ακίνητο αναβαθμίζεται και ανεβαίνει η εμπορική του αξία. Το κόστος της κάθε παρόδιας ιδιοκτησίας υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της πρόσοψης του κάθε κτιρίου προς την πλατεία ή το άλσος που δημιουργήθηκε. Αν το κτίριο είναι πολυκατοικία, το ποσό διαιρείται με παρονομαστή τα διαμερίσματα, όπως συμβαίνει με τα κοινόχρηστα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ