ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο «ζεστό» το επίδομα θέρμανσης

Εμπροσθοβαρώς, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, και προσαυξημένο θα δοθεί φέτος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2019/2020.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, λόγω κυρίως του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε φέτος και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στη στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.

Ωστόσο, αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί το 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν. 

Φέτος όμως για να λάβει ο δικαιούχος το εν λόγω επίδομα αρκεί να  πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης, ή μεγαλύτερης, με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό στην Αττική που πέρυσι, με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν, έλαβε επίδομα 64 ευρώ για την προμήθεια 400 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης για τα οποία είχε καταβάλει περίπου 400 ευρώ (400 Χ 0,16 ευρώ), φέτος για το ίδιο σπίτι θα πρέπει να προσκομίσει απλά απόδειξη ότι έχει προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης αξίας 128 ευρώ για να λάβει το επίδομα των 64 ευρώ. Αυτονόητο βέβαια είναι ότι με το ανωτέρω ποσό των 128 ευρώ οι δικαιούχοι θα έχουν προμηθευτεί μικρότερη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης. 

Παράδειγμα (αμετάβλητο το επίδομα και για μικρότερη ποσότητα):
* Πέρυσι Δ’ Ζώνη: έως 64 ευρώ
-Για να λάβει το επίδομα έπρεπε να αγοράσει 400 λίτρα (δηλαδή 400 ευρώ)
* Φέτος: Έως 64 ευρώ
-Για να το λάβει πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο 125 λίτρα ή 128 ευρώ
Είναι λοιπόν φανερό ότι με το νέο σύστημα νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι επιπροσθέτως στη σχετική απόφαση προβλέπεται και αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών. Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α’ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα, ενώ οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.

Η αίτηση
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στη σχετική εφαρμογή του TAXISnet, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να  πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ούτως ώστε το επίδομα να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.

menoumespiti 300

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

menoumespiti 300

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS