Στον «αέρα» η υπο-δόση των 800 εκατ.

Στον «αέρα» η υπο-δόση των 800 εκατ.

Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται στην ατζέντας του σημερινού Eurogroup του Λουξεμβούργου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου, καθώς η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και το θέμα της εκκρεμούσας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ απασχολεί τους δανειστές.

Μέχρι στιγμής δεν προχωράει η έκδοση νέων συντάξεων και δεν αποπληρώνονται τα χρέη του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αφήνει χιλιάδες συνταξιούχους στις ουρές και στην αναμονή καθώς καθυστερεί την έκδοση των συντάξεών τους για να ενισχύσει με το λογιστικό αυτό τέχνασμα το πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι Ευρωπαίοι δεν θα αναφερθούν στο σημερινό Eurogroup στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δράσεων του προγράμματος που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους η τρίτη αξιολόγηση (μόλις 15 από τα 95 έχουν προχωρήσει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό).

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα οι Υπουργοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Παράλληλα οι Υπουργοί του Eurogroup «θα συζητήσουν με ποιόν τρόπο μπορεί να χρηματοδοτηθεί καλύτερα η μείωση της φορολόγησης της εργασίας» σε αντίθεση με το πλαίσιο των φόρων και των εισφορών που ισχύουν στην Ελλάδα με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup του Λουξεμβούργου, στο αυριανό Ecofin και εν συνεχεία θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ. Αμέσως μετά, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό αναμένεται η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο που θα συνδέεται με τα κενά στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Ανάμεσα στις δεκάδες δράσεις που εκκρεμούν είναι η εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας στο Δημόσιο, η μεταβίβαση ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο και οι ενέργειες για την από-πολιτικοποίηση του Δημοσίου όπως οι προκηρύξεις για τις νέες γενικές γραμματείες όλων των Υπουργείων. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει τον Σεπτέμβριο και προστίθενται στις καθυστερήσεις κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Αντίο» λέει ο Σόιμπλε
Τελευταίο Eurogroup είναι το σημερινό που θα συμμετέχει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε θα υποστηρίξει τις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, δηλαδή την αναγκαιότητα μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ