Μητσοτάκης από Βαρσοβία: Η άμυνα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα μας - Πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας

Μητσοτάκης από Βαρσοβία: Η άμυνα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα μας - Πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας

Στην άμυνα, την παράνομη μετανάστευση, στην ανάγκη διαφύλαξης των συνόρων, αλλά και στη στήριξη στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί» στάθηκαν στις κοινές δηλώσεις τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ, αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Βαρσοβία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.

Μητσοτάκης: Η άμυνα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα μας, Ελλάδα και Πολωνία επενδύουν πάνω από το στόχο του 2% του ΑΕΠ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στην καταγωγή της συζύγου του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία είναι από την Πολωνία, καταδεικνύοντας και τους δεσμούς που έχει με τη χώρα.

Στη συνέχεια είπε πως «η άμυνα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων», αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεννόηση για μια μορφή κοινού δανεισμού ή σε άλλες πρωτοβουλίες για την άμυνα». Είναι ένας τομέας στον οποίο Ελλάδα και Πολωνία επενδύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ, σημειώθηκε.

«Τα σύνορα Ελλάδας και Πολωνίας είναι σύνορα της ΕΕ - Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία»

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν μια κοινή πρόκληση, την παράνομη μετανάστευση: «Μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά σημεία της ηπείρου, τα σύνορά μας δεν είναι μόνο των χωρών μας αλλά της ΕΕ. Γνωρίζουμε τη σημασία των συνόρων μας. Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς ποιοι θα μπαίνουν στα σύνορά μας και όχι να το αποφασίζουν οι διακινητές».

Πρόσθεσε, επίσης πως «η Πολωνία βιώνει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε σθεναρά, οικονομικά και στρατιωτικά, το Κίεβο για όσο χρειαστεί».

Ειδική μνεία έγινε και για τις Ευρωεκλογές: «Είμαστε ηγέτες από την ίδια πολιτική οικογένεια, πρέπει να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο, είτε αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, είτε αφορά τον αγροτικό τομέα, με την πράσινη μετάβαση να μην γίνεται με τέτοιο τρόπο που να καθίσταται απειλητικός για τους αγρότες».

Το ευχαριστώ Μητσοτάκη σε Τουσκ για τους Πολωνούς πυροσβέστες - «Κορυφαίο παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην παρουσία των Πολωνών πυροσβεστών στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών πέρυσι το καλοκαίρι:

«Είμαστε ευγνώμονες για την παρουσία των Πολωνών πυροσβεστών στις καταστροφικές πυρκαγιές, εξετάζουμε μηχανισμό να είναι μόνιμα σταθευμένοι στην Ελλάδα, είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης. Σε ευχαριστώ Ντόναλντ για το θερμό καλωσόρισμα».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «1,3 εκατ. Πολωνοί τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα», απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην επιβολή δασμών 50% στα ρωσικά σιτηρά, αλλά και στην ενοποιημένη θέση που υπήρξε από την ΕΕ στο πλευρό της Ουκρανίας, κάτι που αιφνιδίασε την Ρωσία, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Οι κυρώσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται και να διερευνηθεί αν υπάρχουν χώρες που παραβιάζουν και στηρίζουν τη Ρωσία. Ό,τι κάνουμε θα διασφαλίσουμε ότι είναι νομικά ασφαλές», πρόσθεσε.

Ντόναλντ Τουσκ: Συμφωνούμε με τον Μητσοτάκη, η ΕΕ πρέπει να γίνει μια πολιτική και στρατιωτική δύναμη, ο πόλεμος είναι εδώ

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε από την πλευρά του πως «στα ανατολικά της χώρας, μπορείς να ακούσεις τους ήχους των πυραύλων, ο πόλεμος είναι εδώ».

Και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα: «Ελλάδα και Πολωνία είμαστε στην κορυφή των χωρών του ΝΑΤΟ στο ποσοστό του ΑΕΠ που καταλήγει στην άμυνα, αλλά και εμείς δεν είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την ετοιμότητά μας. Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι στις υποδομές, όχι στα χρήματα: η ΕΕ πρέπει να γίνει μια πολιτική και στρατιωτική δύναμη, οι απόψεις μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κοινές».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Τουσκ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ