Μητσοτάκης: Καθοριστικές οι ευρωεκλογές, δεν έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς σε αυτή τη συγκυρία

Μητσοτάκης: Καθοριστικές οι ευρωεκλογές, δεν έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς σε αυτή τη συγκυρία

«Η χαρά μου και η χαρά μας είναι διπλή καθώς αυτή την αισιοδοξία μας τη συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι φίλοι μας για τα 50 χρόνια και σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια, σε μια προσπάθεια που κάνουμε για να αφήσουμε πίσω μια 10ετή κρίση», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Μας ενώνουν ίδιες αξίες και επιλογές. Δηλώνει ταυτόχρονα και πόσο δυνατοί είμαστε. Το ΕΛΚ θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Το συνέδριο ανέδειξε πόσο πολύτιμη ήταν η ανάγκη να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Πόσο πολύτιμη υπήρξε η προσφορά της ΝΔ, του κόμματος που έβαλε την πατρίδα μας στην Ευρώπη με τον Κ. Καραμανλή, κόντρα τότε σε όσους φώναζαν "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", που έλεγε ότι μόνο στην Ευρώπη θα ήμασταν ασφαλείς. Η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κινδύνεψε και είναι αυτή που θέλει να την κάνει πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Είναι αυτή που στάθηκε στο πλευρό της Ευρώπης σε κάθε κρίση. Στην άμυνα κατά του κορωνοϊού, με το ψηφιακό διαβατήριο που μας επέτρεψε να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στο μεταναστευτικό, όταν η πρόεδρος της Επιτροπής ήρθε στον Έβρο με όλη την ηγεσία της ΕΕ για να τονίσει ότι είναι ευρωπαϊκά σύνορα».

«Ο λαϊκισμός έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού»

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Εμείς καθορίζουμε το ποιοι μπαίνουν στην Ευρώπη και όχι οι διακινητές. Τα σύνορα δεν γίνεται να αλλάζουν με τη βία. Είμαστε μια υπεύθυνη και συνεπής δύναμη, που θέλει να συμβάλει σε νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις. Όπως την άμυνα, την οργάνωση μιας ακμαίας οικονομίας εν μέσω τεράστιων ανταγωνισμών στον πλανήτη. Την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση. Χρειάζεται η σφυρηλάτηση της συνοχής σε όλη την Ευρώπη. Ο λαϊκισμός είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει όλη την Ευρώπη. Οι δημαγωγοί έχουν ένα και μόνο στόχο: να κρύψουν την αλήθεια. Η Ελλάδα το πλήρωσε αυτό πολύ ακριβά στο παρελθόν και ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ξανά στην Ελλάδα όσα έγιναν την περασμένη 10ετία. Ο λαϊκισμός την έφερε στο χείλος του γκρεμού, όταν προσπαθούσαμε να βρούμε ξανά τον δρόμο μας. Γι’ αυτό η κρίση κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα. Δεν ξεχάσαμε τις δύο όψεις του ψέματος. Σε αντιευρωπαϊκές δήθεν αντισυστημικές διαδηλώσεις. Ζήσαμε τις επιθέσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ένα ολέθριο δημοψήφισμα. Για να συμπληρωθεί η περιπέτεια με μια 4ετία καθήλωσης, με την Ελλάδα να έχει τους χαμηλότερους, τότε, ρυθμούς ανάπτυξης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν έπρεπε να κωδικοποιήσω τα ζητούμενα της επόμενης ημέρας για την Ευρώπη, η πρόκληση είναι ο ρεαλισμός και η αλήθεια, που συμπυκνώνονται σε τρεις λέξεις. Λέξεις που ξεκινούν με το γράμμα "α": Ανταγωνιστική οικονομία, αυτοδύναμη άμυνα, αγροτική πολιτική με προοπτική και ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, φυσικά, και για τις ευρωεκλογές. «Η Ούρσουλα και ο Μάνφρεντ (σ.σ.: κατά τις ομιλίες τους στο Συνέδριο) μίλησαν γι' αυτές τις προτεραιότητες, πώς θα γίνει ξανά ανταγωνιστική η Ευρώπη. Να προσελκύει κεφάλαια για καινοτομία και έρευνα, για να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει. Έχουμε την ευρωπαϊκή άμυνα. Είμαι από τους πρώτους υπερμάχους για την έκδοση ευρωομολόγου χρηματοδότησης αποκλειστικά για την άμυνα, κοινού χαρακτήρα, που θα θωρακίσουν συνολικά την Ευρώπη. Σε φίλους στην Ευρώπη που λένε ότι αυτά δε γίνονται, τους απαντώ πως αυτά λέγανε και το 2020, αλλά τελικά τους πείσαμε και δημιουργήσαμε το ταμείο Ανάκαμψης, που είναι μια μεγάλη προίκα για την δυνατότητα που δίνεται σε χώρες όπως η Ελλάδα να κάνουν πράξη την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

«Καθοριστικές οι ευρωεκλογές, δεν έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς»

«Οι ευρωεκλογές είναι τόσο καθοριστικές, που απαιτούν να βγουν από τις κάλπες ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή λογική, αλλά με ελληνική φωνή», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. «Πολύ περισσότερο όταν στον τόπο μας η αντιπολίτευση βλέπει αυτές τις εκλογές ως έναν πολιορκητικό κριό που θα χρησιμοποιηθεί για να κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό. Και μαζί ελπίζουν, αλλά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες. Και σας ρωτώ: Έχουμε περιθώρια ως Ελλάδα και ως Ευρώπη σε πειραματισμούς, σε αυτή τη συγκυρία; Πόλεμος στην Ουκρανία, φωτιά των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή που… καίει, το μεταναστευτικό που ξαναζωντανεύει».

«Από ουραγοί, είμαστε πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη»

«Η Ελλάδα πάντα θα στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να κλείσει αυτή η τραγωδία. Πέρασαν 50 χρόνια και να γνωρίζουν όλοι πως όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η Κύπρος και ο Ελληνισμός. Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα. Δεν επιτρέπεται αποχή, αδράνεια, αποχή, διαμαρτυρία. Τα όποια μηνύματα διαμαρτυρίας, να μεταφραστούν σε μηνύματα σοβαρής ευθύνης και προοπτικής, σιγουριάς και δημοκρατίας. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα μας έχει καταφέρει να πετύχει μια μεταμόρφωση στην οικονομία της. Από ουραγοί, είμαστε πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Στηρίζουμε το εισόδημα με καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Θα το ξαναπώ: Το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ».

«Ο κ. Κασσελάκης έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη»

«Μειώνουμε την απόσταση σε σχέση με την Ευρώπη, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην Υγεία, την Παιδεία, με ένα ψηφιακό κράτος πιο αποτελεσματικό, δημόσιο, πιο ισχυρή άμυνα, μεγάλα έργα, με αρωγό την ΕΕ. Για παράδειγμα δείτε την Υγεία, πόσα έργα γίνονται από χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να ανακόψουν αυτή τη πορεία; Τους ξέρουμε. Ο κ. Κασσελάκης δεν το κρύβει, έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη. Δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν. Ξέρει να μολύνει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα. Δείχνει βασική άγνοια για βασικά πράγματα στον τόπο μας. Δεν γίνεται να ζητά επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές όταν το κόμμα του την καταψήφισε και στις ευρωεκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να βάψει το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

«Δική του επιλογή. Από κοντά βέβαια όσοι εμπορεύονται την πίστη και τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε telemarketing».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την προπαγάνδα να μαυρίσει την θετική εικόνα της χώρας, μεγενθύνοντας τις αδυναμίες. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι η χώρα έγινε παράδεισος. Δεν κρύψαμε ποτέ τα προβλήματα όποτε υπήρχαν. Και πρώτος ανέλαβα την ευθύνη των πράξεών μας. Η πορεία της χώρας είναι διαρκούς προόδου και δεν πρεπει να επιτρέψουμε μια προεκλογική εκστρατεία όλο ψέματα, με θεωρίες συνωμοσίας που δηλητηριάζουν τη κοινή γνώμη και δημιουργούν ανοσία στην ανοησία. Η εργαλειοποίηση του πόνου δεν έχει καμία θέση εδώ, όπως συμβαίνει με τα Τέμπη, λες και υπάρχουν Ελληνες που θλίβονται περισσότερο από όλους ή μόνο κάποιοι είναι «ιδιοκτήτες της ευαισθησίας» Ολοι μας στις κάλπες έχουμε χρέος να γυρίσουμε τη πλάτη στον διχασμό, που στο παρελθόν στοίχισε στη χώρα. Γι’ αυτό λέω ότι η κάλπη έχει διπλή σημασία τον Ιούνιο».

«Κλειδί να αναπτύσσεται μια χώρα στην ίδια λεωφόρο (με την ΕΕ) αποτελούν μόνο οι μεταρρυθμίσεις. Οι μεγάλες αλλαγές. Είναι επιλογή που πήρε αυτή η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη σε όλες τις εκφάνσεις. Αυτή την εντολή μας δώσατε κι αυτή υλοποιούμε, χωρίς να λογαριάζουμε το όποιο κόστος. Την υλοποιούμε, όχι χωρίς εμπόδια και αστοχίες, όμως με σχέδιο και επιμονή. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές αυτός ο πόλεμος μοιάζει άνισος, γιατί υπάρχουν ριζωμένες παθογένειες εδώ και δεκαετίες. Και τα δικά μας αποτελέσματα βρίσκονται στον περιορισμένο χρόνο των εκλογικών τόξων. Ξέρουμε ότι υπάρχουν απρόοπτα που μπορούν να θολώσουν την πρόοδο που έχει αρχίσει. Ξέρουμε ότι η αντιπολίτευση υπονομεύει πάντα τον δρόμο που διανύουμε. Γιατί γίνονται βήματα προόδου και μεγάλα. Και η αντιπολίτευση το μόνο που κάνει, είναι να βάζει τρικλοποδιές. Ας είναι όμως. Αυτό είναι το κόστος της πρωτοπορίας. Ούτε επαναπαυόμαστε όμως, ούτε χαμηλώνουμε τον πήχη των προσδοκιών. Ο επαγγελματισμός θα κερδίσει τον ωχαδελφισμό. Είναι μια μάχη που απαιτεί χρόνο και δουλειά».

«Η αξιοκρατία να αντικαταστήσει τη γραφειοκρατία»

«Πρέπει η αξιοκρατία να αντικαταστήσει τη γραφειοκρατία. Έχω μιλήσει για τις προσλήψεις 27.000 καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία. Θέλω να εισπράξω και το ίδιο χειροκρότημα για το γεγονός ότι αυτοί οι 27.000 αξιολογούνται επιτέλους. Έτσι ο επαγγελματισμός θα κερδίσει των ωχαδερφισμό. Είναι μάχη που απαιτεί χρόνο και δουλειά», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία «να αντλήσουμε διδάγματα, να χαράξουμε πορεία στο μέλλον». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ενότητα και πως είναι κατάκτηση «να με προσφωνεί ο προηγούμενος πρόεδρος ΝΔ» και ανέφερε απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Αυτό το κείμενο εξακολουθεί να είναι τόσο επίκαιρο. Αποτελεί νήμα πάνω στο οποίο κινήθηκε και κινείται το κόμμα μας. Μεγαλώνει την επιρροή του. Καταφέραμε να γίνουμε ο φορέας πλειοψηφικού ρεύματος. Έτσι έγινε με το κίνημα «μένουμε Ευρώπη» τα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Οι ίδιες δυνάμεις συμπαρατάχθηκαν στην επανεκκίνηση το 2019 και στον εκλογικό θρίαμβο του 2023. Κάτι είδαν αυτοί οι πολίτες και μας ψήφισαν, ειδικά οι πολίτες πιο φτωχών λαϊκών περιφερειών. Είναι μια βαριά σκυτάλη. Η ΝΔ αποδείχθηκε έτσι ο ανθεκτικότερος σχηματισμός της μεταπολίτευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως το «συμφέρον της πατρίδας είναι πάντα η σταθερή πυξίδα μας».

«Από το 15ο συνέδριο δεν μένουν μόνο τα συμπεράσματά του. Οι θέσεις της ΝΔ για την Ευρώπη του αύριο και οι διεκδικήσεις μένουν που θα έχει στο εξής από τις Βρυξέλλες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές «θα μας δώσει ώθηση ώστε η Ελλάδα το 2027 να δρέψει τους καρπούς που δικαιούται».

«Ναι, μιλώ για κινδύνους. Κόμματα που δεν μπορούν να εισηγηθούν μία λύση, το μόνο που εισηγούνται είναι να κοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην πατρίδα μας», επισήμανε. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγεί σε συνολική απόρριψη. «Ας τα ζυγίσουμε όλα με το πραγματικό τους βάρος. Να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα εξηγώντας τη σημασία αυτής της εκλογικής σύγκρουσης. Να μιλήσουμε για το έργο που γίνεται και έχει δρομολογηθεί χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες. Να διαβάζετε τον εβδομαδιαίο απολογισμό για να δείτε πόσα πολλά γίνονται. Θα απαντήσουμε με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα. Απέναντί μας έχουμε την αντιπολίτευση των υπαρκτών προβλημάτων. Ψήφος στη ΝΔ στις εκλογές λέει ναι στη σταθερότητα και την πρόοδο της πατρίδας, σημαίνει ναι σε μια καλύτερη Ευρώπη. Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα για να διεκδικήσω και να πάω πιο δυνατός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη την επόμενη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στον κόσμο των μύθων που θέλουν κάποιοι να ζουν ακούω διάφορα σενάρια. Τους απαντώ, μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα Φον Ντε Λαίεν και μένουμε Ελλάδα με ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή. Και την Ούρσουλα ξανά πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής για μια πενταετία ακόμα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ είπε ότι την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι της ΝΔ και μετά «θα πάμε πόρτα πόρτα να δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε ακόμα μια μεγάλη εκλογική νίκη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ