Ομόφυλα ζευγάρια: Eυρύτατη συναίνεση στο ν/σ -«Ναι» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας

Ομόφυλα ζευγάρια: Eυρύτατη συναίνεση στο ν/σ -«Ναι» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας

Με τις τοποθετήσεις τους οι εισηγητές των κομμάτων επιβεβαίωσαν τη διαφαινόμενη ευρύτατη πλειοψηφία επί των προωθούμενων διατάξεων, καθώς εκτός της ΝΔ θετικά τοποθετούνται οι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Στον αντίποδα, αρνητική στάση αναμένεται να έχουν, ΚΚΕ, ΕΛΛΥΣΗΣ, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την ισότητα στον γάμο.

Συρεγγέλα: Το νομοσχέδιο προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε πως το νομοσχέδιο υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μια κοινωνία συμπεριληπτική. «Είναι ένα βήμα μπροστά για την ευημερία και ισότητα για να μην υπάρχουν αόρατοι και αποκλεισμένοι άνθρωποι και προ πάντων αόρατα και αποκλεισμένα παιδιά. Ο γάμος είναι και συμφωνία μεταξύ ανθρώπων που απορρέουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Η πολιτεία ρυθμίζει αυτές τις σχέσεις ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να συνάψουν πολιτικό γάμο. Η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στην νομοθεσία», είπε και πρόσθεσε: « το νομοσχέδιο προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών και δεν επεκτείνει το δικαίωμα της υποβοηθούμενης και παρένθετης μητρότητας δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 και γονέα 2 καθώς γονιός σημαίνει πατέρας και μητέρα. Υπάρχουν εύλογοι προβληματισμοί ακόμα και εντός του κοινοβουλίου».

Ακρίτα: Σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας έστω και με καθυστέρηση

«Είναι μια σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας έστω και με καθυστέρηση. Το σημαντικότερο είναι να ανταποκριθούμε ως πολιτεία στα αιτήματα και τους αγώνες των συνανθρώπων μας για ισότητα και να δημιουργήσουμε συνθήκες συμπερίληψης και άρση διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών», είπε η Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας με νόημα πως στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη ούτε δημοψηφίσματά.

«Καμία συντήρηση και σκοταδιστική αντίληψη και μεσαίωνας δεν θα μας γυρίσει πίσω. Θα εξασφαλίσουμε ισοτιμία στο γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου. Μετά από χρόνια αδράνειας η ΝΔ μετακινείται στη ψήφιση δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο δεν θα αποτελέσει την κολυμβήθρα Σιλωάμ για τον κ. Μητσοτάκη δεν θα προσφέρει εξιλέωση για κραυγαλέες παραβιάσεις δικαιωμάτων και συγχωροχάρτι», είπε.

Χρηστίδης: Δικαίωμα για τεκνοθεσία έχουν σήμερα όλοι οι ενήλικες άνθρωποι

«Τους τελευταίους μήνες επικρατεί αντιπαράθεση στο γάμο ομόφυλων. Οι θέσεις που ακούγονται, οι φόβοι, τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες ως ένα σημείο είναι δικαιολογημένες από ένα σημείο και μετά υπερβαίνουν τη λογική και δημιουργούν εντάσεις», είπε ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση έχει ευθύνες για το διχασμό μεγάλες. Είναι επιπολαιότητα που τη χαρακτηρίζει να διαμορφώσει το επικοινωνιακό αφήγημα του επικεφαλής της αντί να λύνει προβλήματα και να προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας έναντι του ατομικού του κ. Μητσοτάκη», είπε και σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «ένας γάμος δεν συνεπάγεται δικαίωμα τεκνοθεσίας. Δικαίωμα για τεκνοθεσία έχουν σήμερα όλοι οι ενήλικες άνθρωποι ανεξάρτητα από σεξουαλικό τους προσανατολισμό».

Η Παρασκευή Δάγκα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο: «Η άρνησή μας στην εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και τεκνοποίησης. Υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα». Όπως εξήγησε το νομοσχέδιο, εμπορευματοποιεί την τεκνοποίηση και δεν συμβάλλει στην εξάλειψη των καταδικαστέων πρακτικών αλλά τροφοδοτεί την ένταση τέτοιων επιθέσεων.

« Η ΕΛΛΥΣΗ, λέει βροντερά όχι στο νομοσχέδιο! Θέλουμε να το αποσύρετε, θέλουμε τα παιδιά να έχουν πατέρα και μητέρα, και όχι αφύσικα γονέας ένα και γονέας δύο. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν γονείς και όχι γονείς νούμερα», είπε ο Παύλος Σαράκης με τον Δημήτρης Τζανακόπουλο της Νέας Αριστεράς που άφησε αιχμές στο ΚΚΕ για τη στάση του να επισημαίνει: «μέρα νίκης για τα δικαιώματα. Είμαστε ένα βήμα πριν για αναγνώριση γάμου για όλα τα άτομα και όχι για ομόφυλα ζευγάρια».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ