Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου: Οι δανειστές θα κατευθύνουν τη συζήτηση στα μεσοπρόθεσμα, όχι στο χρέος

Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου: Οι δανειστές θα κατευθύνουν τη συζήτηση στα μεσοπρόθεσμα, όχι στο χρέος

Μετωπική είναι η σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης στη Βουλή, όπου συζητούνται και αναμένεται να ψηφιστούν αργά το βράδυ τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στην κυβέρνηση διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα υπήρξε απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της και αυτό το οποίο επιδιώκουν είναι η συζήτηση στο κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, να επικεντρωθεί στο ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκκληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και η προτροπή της Έφης Αχτσιόγλου, να μην δώσουν οι βουλευτές με τη στάση τους «πάτημα» στους δανειστές να προβάλλουν προσχηματικές δικαιολογίες για να μην τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

«Είναι κάποιοι που θέλουν η συζήτηση την Πέμπτη στο Eurogroup, αντί για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μερίδα των δανειστών απεργάζεται σενάρια για να μην συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Τόνισε ακόμη, ότι ο «μεγάλος κίνδυνος» που έχουμε στη διαπραγμάτευση είναι ότι οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι –«υπάρχουν διαφωνίες εντός Κομισιόν, εντός ΔΝΤ, μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, ακόμη και μέσα στη Γερμανία», είπε και ζήτησε από τους βουλευτές να μην επιτρέψουν με τη στάση τους να γίνει το ζήτημα αυτό, αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως με την ψήφιση των μέτρων η Ελλάδα θα μπορέσει να θέσει το θέμα της ανάπτυξης, της μείωσης του χρέους για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταση στο QE και την έξοδο στις αγορές.

Το δικό της μήνυμα έστειλε και Εφη Αχτσιόγλου, καλώντας τη Βουλή να ψηφίσει τα μέτρα για να μην βρουν προσχηματικές δικαιολογίες οι δανειστές. «Η κυβέρνηση έκανε παραπάνω από όσα έπρεπε και τώρα η σειρά των δανειστών να κάνουν αυτό που οφείλουν για το θέμα του χρέους», είπε η υπουργός Εργασίας που διαβεβαίωσε ότι τα σημερινά είναι τα τελευταία προαπαιτούμενα που ψηφίζει η Βουλή. Υπογράμμισε δε, ότι το πάγωμα των συντάξεων και για το 2022 δεν περιλαμβάνει περικοπή.

Σε ότι αφορά στην πορεία της διαπραγμάτευσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία, όχι γιατί δεν είχε αναγνωριστεί η πρόοδος, αλλά γιατί το ΔΝΤ δεν θεωρούσε το χρέος βιώσιμο και υπογράμμισε ότι η Αθήνα επιδιώκει να εκδοθεί ένα ανακοινωθέν που θα δίνει καθαρή λύση και μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, πρόσβαση στις αγορές.

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει χωρίς επιπλέον μέτρα, να έχει έναν πολύ καλό οδικό χάρτη», είπε.

H αντιπολίτευση επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση για γελοιποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αναμένεται να υποβληθεί αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ