Βουλή: Προς συζήτηση σήμερα η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες, την Τετάρτη η ψήφιση - Οι αντιδράσεις εντός ΝΔ και η στάση Σαμαρά

Βουλή: Προς συζήτηση σήμερα η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες, την Τετάρτη η ψήφιση - Οι αντιδράσεις εντός ΝΔ και η στάση Σαμαρά

Προς συζήτηση εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας στο οποίο περιλαμβάνεται και η επίμαχη τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες, το οποίο και ψηφίζεται την Τετάρτη.

Η τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, προβλέπει πως μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια πλέον έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδεια διαμονής από τη Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τελευταία 3 χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα μας, φέρουν βεβαίωση εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα οι παράτυποι μετανάστες, δηλαδή όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση ασύλου ή τους είχε απορριφθεί, μπορούσαν κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις να ζητήσουν άδεια διαμονής και ειδικότερα μόνο εάν συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας τους στη χώρα.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να συνδέεται με το ότι υπάρχει πίεση για εργατικά χέρια, κυρίως για εργάτες γης, με την κυβέρνηση να έρχεται να παρέμβει καταλυτικά στο θέμα αυτό. Υπολογίζεται πως το μέτρο αυτό αφορά περί τους 28.000 εργαζόμενους.

kairidis jpg

Υπ. Μετανάσευσης: Η ρύθμιση βάζει τάξη στην αταξία στρέφεται ενάντια στην αδήλωτη εργασία

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου βάζει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας.

Η άδεια θα δίνεται ΜΟΝΟΝ σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση.

 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση:

  • Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.
  • Η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς. Τέλος, η ρύθμιση απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.
  • Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας, με χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διοικητικός ανασχεδιασμός και αναβάθμιση τουσυστήματος νόμιμης μετανάστευσης.

«Γαλάζιες» επιφυλάξεις

Στην επερχόμενη ψήφιση της τροπολογίας για τους μετανάστες που εντάχθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προβλέπει την υπό προϋποθέσεις νομιμοποίηση μεταναστών που εργάζονται στη χωρά μας, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη (20/12) στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας –με φόντο κυρίως την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά–, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχεται εισηγήσεις για επιβολή κομματικής πειθαρχίας.

Υπέρ της τροπολογίας τάσσονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ βελτιώσεις ζητάει το ΚΚΕ.

]Όπως φαίνεται αρκετοί βουλευτές της ΝΔ έχουν επιφυλάξεις, κυρίως βουλευτές που εκφράζουν τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, αλλά και κάποιοι που εκλέγονται στην περιφέρεια, σε περιοχές που έχουν δεχτεί μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Νεάς Δημοκρατίας και πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιμένει στη θέση του. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε απέναντι στη νέα τροπολογία για τους μετανάστες, λέγοντας πως με τη νέα ρύθμιση, θα μετατραπεί η χώρα σε «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, αντί σχολίου, παρέθεσαν την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρεις μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 στην οποία ο Παύλος Μαρινάκης διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνουν ελληνοποιήσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ