Την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζητά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Την ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας, για τον έλεγχο του καπνίσματος στην χώρα μας επισήμανε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).

Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας, την ενημέρωση του κοινού για τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος καθώς και την ανάγκη αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ , των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες νοσηρότητας .Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ,το 12% των θανάτων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 30 ετών ,συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτό υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ετησίως.

Με το ρυθμό αυτό, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το κάπνισμα οδήγησε σε 100 εκατ. θανάτους, ενώ εάν η υφιστάμενη τάση συνεχιστεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Π.Ο.Υ. ο αριθμός αυτός ενδέχεται να εκτοξευτεί σε 1 δισεκατομμύριο θανάτους για τον 21ο αιώνα.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 18,% των θανάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών, που καταγράφονται το χρόνο, αποδίδονται στο κάπνισμα ενώ κάθε χρόνο 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό .

Η Ε.Π.Ε., βάσει της διεθνούς αλλά και της εγχώριας εμπειρίας προτείνει βασικούς άξονες δράσης, προκειμένου η χώρα μας να πάψει να αποτελεί αρνητικό παράδειγμα στον τομέα της δραστηριοποίησης για τον έλεγχο του καπνίσματος. Συγκεκριμένα:

.Άμεση εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος χωρίς καμία εξαίρεση .Κάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος ενώ 166.000 θάνατοι (28%) αφορούν παιδιά μικρότερα από 5 ετών.

Ειδικότερα για το καρδιαγγειακό σύστημα, η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα φαίνεται να επιδρά σημαντικά στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα των ασθενών με ιστορικό ενός οξέος στεφανιαίου επεισοδίου.
Στις χώρες που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος σε διάστημα 1,5 χρόνου, είχαμε μείωση των επεισοδίων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου από 10% έως 45%.

.Ενίσχυση της λειτουργίας των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος

. Ενημέρωση του κοινού, για την ύπαρξη Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος

.Αποζημίωση των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος

Παρά το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι η πλέον αποτελεσματική παρέμβαση για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και την πρόοδο της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αποζημιώνονται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα σκευάσματα που κρίνονται λιγότερα αποτελεσματικά. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια της φαρμακευτικής θεραπείας για τη διακοπή του καπνίσματος είναι μόνο 2-3 μήνες.

Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική αγωγή ως μέρος ενός οργανωμένου προγράμματος διακοπής του καπνίσματος, αποζημιώνεται από τα Συστήματα Υγείας πολλών χωρών όπως Αγγλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γαλλία, Τσεχία, Μάλτα, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Ελβετία, Καναδά, και Αυστραλία ως μια οικονομικά αποδοτική λύση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ