Ιεραρχία εκλογών Αρχιερέων

Ιεραρχία εκλογών Αρχιερέων

Είναι πρωτοφανές στην Εκκλησία της Ελλάδος να συγκαλείται η κατά μήνα Οκτώβριο ετήσια Σύνοδος της Ιεραρχίας των εν ενεργεία επαρχιούχων Μητροπολιτών και να έχει ως βασικό θέμα την εκλογή Αρχιερέων!

Αυτό είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος: «Η φετινή σύγκληση της Ιεραρχίας έχει βασικό θέμα την εκλογή Μητροπολιτών και Επισκόπων»! Ένας χρόνος πέρασε και ουδέν άλλο βρήκε σημαντικό προς συζήτηση ο Αρχιεπίσκοπος πλην της εκλογής δέκα Αρχιερέων, ήτοι τριών Μητροπολιτών και επτά Βοηθών Επισκόπων...

         Για να δικαιολογήσει τη στάση του ο Μακαριώτατος είπε μία φράση, πως ο Επίσκοπος είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού». Αυτονοήτως είναι αληθές αυτό, όπως είναι αληθές και σύμφωνο με τους Ιερούς Κανόνες ότι δίνει διαβεβαίωση και θα δώσει λόγο για το αν λειτουργεί κάθε Κυριακή, αν κηρύττει τακτικά, αν γνωρίζει τους κληρικούς του και δεν τους βλέπει μόνο για να ζητήσει χρήματα, αν επισκοπεί το ποίμνιο του, ιδιαίτερα τη νεολαία, αν την κατηχεί με το παράδειγμα και τη διδασκαλία του, αν μένει μονίμως εντός των ορίων της Μητρόπολής του, αν διακινδυνεύει την ησυχία του και την καλοπέρασή του υπερασπιζόμενος την Πίστη, αν δεν συμβιβάζεται με τις αμαρτωλές επιταγές των αρχόντων του κόσμου τούτου...

Την ομιλία του Αρχιεπισκόπου  προς τους Ιεράρχες μονοπώλησε το συνέδριο που διοργανώνεται από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου από την Εκκλησία της Ελλάδος με θέμα «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην <άυλη πραγματικότητα> της ύστερης νεωτερικότητας»... Το Συνέδριο έχει Οργανωτική Επιτροπή εξ Αρχιερέων, με γραμματέα τον κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, ο οποίος αναφέρεται μόνο με την ιδιότητα του διευθυντού Συντάξεως του περιοδικού «Θεολογία». Για την διοργάνωση του Συνεδρίου αιτία αναφέρεται ότι το εν λόγω περιοδικό συμπλήρωσε 100 χρόνια από της ιδρύσεώς του, το 1923, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο και καθηγητή Πανεπιστημίου Χρυσόστομο (Παπαδόπουλο). Στη συνέχεια λόγω συνθηκών υπήρξαν έτη που δεν εκδιδόταν, αλλά πάντοτε είχε διευθυντή Καθηγητή Πανεπιστημίου και μάλιστα διακεκριμένο διεθνώς στη Θεολογική Επιστήμη. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι καθηγητές Γρηγόριος Παπαμιχαήλ, Παναγιώτης Μπρατσιώτης, Βασίλειος Βέλλας, Ιωάννης Καρμίρης, και Ευάγγελος Θεοδώρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του στην Ιεραρχία ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διοργανώνει τέτοιας εμβέλειας Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο». Δεν είναι γνωστό τι εννοούσε με την «εμβέλεια» ο Μακαριώτατος. Πάντως φαίνεται ότι επειδή δεν συμμετέσχε σε δύο σημαντικά συνέδρια, που διοργάνωσε η Εκκλησία της Ελλάδος τη δεκαετία του 2000 τα λησμόνησε. Το ένα ήταν το 2000. Πρόκειται για το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Επιστήμες, τεχνολογίες αιχμής και Ορθοδοξία», το οποίο διοργανώθηκε με συντονιστή τον σήμερα Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο. Το Συνέδριο ήταν χωρισμένο στις ακόλουθες ενότητες: α) Αστροφυσική – Φυσική, β) Τεχνολογίες αιχμής, γ) Περιβάλλον – οικολογία, δ) Νευρο – Ψυχικές επιστήμες, και ε) Γενετική Μηχανική και Βιολογία. Η εναρκτήρια συνεδρίαση εγένετο στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλου. Παρόντες ήσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, που ήταν και ο επίσημος προσκεκλημένος και εισηγητής  στην εναρκτήρια συνεδρίαση, με θέμα «Η Ορθοδοξία προ της ραγδαίας εξελίξεως των θετικών επιστημών». Οι συνεδριάσεις διεξήχθησαν στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος».

Μεταξύ των εισηγητών του Συνεδρίου ήσαν διεθνούς αναγνώρισης θεολόγοι κληρικοί και συγκεκριμένα ο αείμνηστος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας), που μίλησε και ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, με θέμα «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον: Ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση», ο αείμνηστος Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος (Ware), που μίλησε με θέμα «Η ενότητα του ανθρωπίνου προσώπου. Η σχέση σώματος – ψυχής στην Ορθόδοξη Θεολογία» και ο μακαριστός Μητροπολίτης πρ. Ερζεγοβίνης Αθανάσιος (Γιέφτιτς), που μίλησε με θέμα «Ο άνθρωπος και ο χωρόχρονος».

Εκ των παγκοσμίου φήμης καθηγητών αναφέρονται:

  • Ο Ακαδημαϊκός κοσμολόγος – αστρονόμος Γεώργιος Κοντόπουλος. Μίλησε με θέμα «Σύγχρονες απόψεις για τη δημιουργία του Σύμπαντος»
  • Ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Κανάρης Τσίγκανος. Μίλησε με θέμα «Πλάσματα του ορατού και του αθέατου σύμπαντος».
  • Ο Σπυρίδων Τζαφέστας, καθηγητής ρομποτικής του ΕΜΠ. Μίλησε με θέμα «Η ρομποτική στον ανθρώπινο πόνο: Εφαρμογές στη χειρουργική και τη φυσική ιατρική και αποκατάσταση – Τεχνητή νοημοσύνη». Σημειώνεται ότι από το 2000, σε συνέδριο της Εκκλησίας εθίγη το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Ο Κυριάκος Νικολάου, καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Μίλησε με θέμα «Χημεία, Βιολογία και Ιατρική στον 21ο αιώνα». Για τις μελέτες του και την ολική σύνθεση χημικών ενώσεων έχει βραβευθεί από επιστημονικές ενώσεις των ΗΠΑ, της Ελβετίας, της Γερμανίας, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Ο Παύλος Κυμίσης, Καθηγητής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ. Θέμα του «Εφηβεία, ψυχιατρική και 21ος αιώνας».
  • Ο Ευάγγελος Μουδριανάκης, καθηγητής Βιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του ΕΚΠΑ. Μίλησε με θέμα «Από το DNA στο γονιδίωμα: Ανάγκη αναθεωρήσεως εννοιών».
  • Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης. Μίλησε με θέμα « Η αποκρυπτογράφηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος. Πανηγυρικός εορτασμός και σύνεση». Και
  • Ο Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Σιάτλ. Μίλησε με θέμα «Γενετική τροποποίηση – Κλωνοποίηση- Γονιδιακή θεραπεία».

Σημειώνεται ότι έχουν εκδοθεί τα Πρακτικά του Συνεδρίου και μπορεί ο Μακαριώτατος να ενημερωθεί λεπτομερώς για την αξία του εν λόγω Συνεδρίου.  

         Το δεύτερο μεγάλου βεληνεκούς συνεδριακό γεγονός που συντελέστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Μάιο του 2003 ήταν το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Αρχές και αξίες για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης». Οι εργασίες του διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο των Αθηνών «Divani Caravel» και το βάρος της διοργάνωσης και τον συντονισμό του είχε ο Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, διευθυντής τότε του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, στις Βρυξέλλες. Στο Συνέδριο παρέστη και μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Εισήγηση παρουσίασε και ο Επίσκοπος Ποντόλσκ Ιλαρίων, διευθυντής τότε του Γραφείου του Πατριαρχείου της Μόσχας στις Βρυξέλλες.  Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έστειλαν εκπροσώπους τους και μηνύματα οι Προκαθήμενοί τους. Εκπροσώπους έστειλαν και οι επικεφαλής των άλλων Χριστιανικών Ομολογιών. Παρέστησαν και μίλησαν στο Συνέδριο μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Γεώργιος Δημητρακόπουλος, η Επίτροπος της Ελλάδος παρά τη ΕΕ κα Άννα Διαμαντοπούλου, ο πολιτικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι, ο διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Γεώργιος Κασιμάτης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απ. Κακλαμάνης, ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Γεώργιος Παπανδρέου και ο μετά Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος. Και αυτού του Συνεδρίου έχουν εκδοθεί τα Πρακτικά και μπορεί να ανατρέξει ο Μακαριώτατος σε αυτά, προς περισσότερη ενημέρωση.

         Ο Μακαριώτατος, ως και θεολόγος, γνωρίζει και ασφαλώς στα πλαίσια του συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού «Εκκλησία» θα μιλήσει για το πόσο μεγάλο κακό είναι για τον μετανεωτερικό  άνθρωπο να φθονεί και να μισεί τον συνάνθρωπό του. Είναι σαράκι που του τρώει την ψυχή. Και πιστεύω ότι θα θίξει την πραγματικότητα του πόσο πρόχειροι είμαστε σε αυτό τον κόσμο και πως τα όσα κακά αμετανοήτως πράξαμε,  στη γη θα μείνουν και θα ξεχαστούν, αλλά εμάς θα μας συνοδεύουν, ως επαχθές βάρος, στην αιωνιότητα.-

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ