Οι σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ

Οι σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη στα Χανιά τόνισε: « Δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδος να ήταν πιο ισχυρή» και έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα Πρωθυπουργού, διότι «αυτό συνέβη επί της δικής του ηγεσίας».

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη προς αυτόν: «Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ».

Ασφαλώς οι δύο άνδρες γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τους πολίτες και έκαμαν  αυτή  τη δήλωση. Ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ και ακολουθεί την γεωπολιτική που αυτές χαράσσουν είναι βεβαίως γνωστό. Αυτό όμως δεν είναι σημερινό. Στον Α΄ Παγκόσμιο ήταν μαζί, στον Β΄ Παγκόσμιο επίσης, στον Εμφύλιο συνεργάσθηκαν και νίκησαν οι φιλελεύθερες δυνάμεις, στον ψυχρό πόλεμο ήταν στο πλευρό τους, και στο ΝΑΤΟ εντάχθηκε από τις πρώτες.

Σημειώνεται ακόμη ότι θερμές σχέσεις με την Ελλάδα φανερώνουν και οι επισκέψεις  των Προέδρων των ΗΠΑ:  Ντ. Αϊζενχάουερ, το 1959, επί πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή, Τζ. Μπους, το 1991, επί πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη, Μπιλ Κλίντον, το 1999, επί πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και Μπαράκ Ομπάμα, το 2016, επί πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα ο Τζ. Μπους επισκέφθηκε τον Κων. Μητσοτάκη και όλη την οικογένειά του – ήταν και ο Κυρ. Μητσοτάκης- στα Χανιά και γεύθηκε τα ξηροτήγανα της Μαρίκας Μητσοτάκη. Στη θερμή σχέση των δύο χωρών παίζουν ρόλο και οι ομογενείς μας, που συμβάλλουν στην ευημερία των ΗΠΑ. Αντιστοίχως  οι Αμερικανοί φιλέλληνες, που από την Επανάσταση του 1821 και μετά έδρασαν ευεργετικά για την Ελλάδα και συνετέλεσαν στην είσοδο και εκμάθηση του ελληνικού πολιτισμού  στη χώρα τους.   

Αυτά από πλευράς Ελλήνων και Αμερικανών φιλελλήνων.  Όμως στον απλό πολίτη  δεν είναι γνωστό τί κάνουν σήμερα οι ΗΠΑ για την Ελλάδα, που να εκφρασθούν τόσο θερμά οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μπλίνκεν. Στο Κογκρέσο ο  Κυρ. Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε γιατί με ευγλωττία είπε πράγματα τα οποία ενθουσίασαν τα μέλη του. Αλλά τα θερμά λόγια επισήμων Αμερικανών δεν μας φτάνουν πλέον, γιατί έχουμε χορτάσει από αυτά. Ως πολίτες φίλης χώρας  θα θέλαμε να ακούσουμε από επίσημα χείλη των ΗΠΑ κάτι χειροπιαστό στα θέματα που μας απασχολούν και θεωρούμε  ότι αδικούμαστε. Τέτοιο ζήτημα  λ.χ. είναι η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στην Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας κατέχεται παρανόμως το 36% του εδάφους της, εδώ και πενήντα χρόνια. Γενικότερα είναι άδικη η, για λόγους  γεωστρατηγικής, τόση ανοχή των ΗΠΑ στα  καμώματα της Τουρκίας εις: Κύπρο, Ελλάδα, Ρωσία, Ιράν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, Σουηδία, Ισραήλ, Κούρδους, λαθρομετανάστες, Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Έλληνες Ίμβρου και Τενέδου, όπως άδικη ήταν η ανοχή των ΗΠΑ στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.-

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ