Σύριζα και Χρυσή Αυγή ...
Ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης

Σύριζα και Χρυσή Αυγή ...

Ήταν 7 Οκτωβρίου του 2020, λίγο πριν από το μεσημέρι, όταν η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μία ποινική δίκη στην οποία δικάστηκαν 68 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη, ο πρώην εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής, Ηλίας Κασιδιάρης και ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

Την ημέρα εκείνη έξω από το Εφετείο βρισκόταν και ο Αλέξης Τσίπρας για να καταδικάσει και να δηλώσει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε ότι «δεν είναι αθώοι», με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μάγδα Φύσσα για τον «επίμονο και μοναχικό αγώνα της». 
Μπορεί βεβαίως για τα «μάτια του κόσμου» ο Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιούσε βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά η πραγματικότητα ήταν και είναι εντελώς διαφορετική. Από τα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ πυκνά συχνά ξεχνούσε τη φασιστική προέλευση της Χρυσής Αυγής και τη νομιμοποιούσε πολιτικά επειδή σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές εξυπηρετούσε τους πολιτικούς σκοπούς του.

Το 2016 ο Νίκος Βούτσης, ως πρόεδρος της Βουλής, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να συγκεντρώσει 200 ψήφους για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είχε δώσει κοινοβουλευτική «ασυλία» στην Χρυσή Αυγή δηλώνοντας ότι: «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», προσθέτοντας ότι η Βουλή λειτουργεί με 300 και ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Πάνος Καμμένος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε οργανώσει επίσκεψη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στο Καστελόριζο, μία επίσκεψη στην οποία όλα τα κόμματα αρνήθηκαν να παραβρεθούν, εκτός βεβαίως από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 

kasidiaris syriza

Ο Ηλίας Κασιδιάρης μαζί με υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ


Λίγο αργότερα ακολούθησε και η δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου: «Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τί προτιμούμε, μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτήν τη στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα». 

Και τέλος, δεν μπορεί ουδείς να λησμονήσει την παραίτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κεντρική επιτροπή του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Χρυσή Αυγή καθώς αποκάλυψε ότι με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψήφισε το τότε κυβερνών κόμμα, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής "πέφτει στα μαλακά", όπως είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της και η Νέα Δημοκρατία.

Επιστρέφοντας στο σήμερα η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι καλά κρατεί. Η κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές έφερε στη Βουλή των Ελλήνων μία τροπολογία  προκειμένου να μην επιτραπεί η συμμετοχή, στις βουλευτικές εκλογές, εγκληματικών οργανώσεων υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, κάτι το οποίο επιδιώκει ο καταδικασθείς για συμμετοχή σε τέτοια οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης. Αλλά κατά την ψήφισή της το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα απείχε της διαδικασίας. Την στάση αυτή καυτηρίασε σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας χθες (2/5) το πρωί στην ΕΡΤ για το κόμμα Κασιδιάρη και για το πού θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του μετά το κόψιμο του κόμματος «Έλληνες» από τις εκλογές του 2023 ανέφερε ότι: «Για τους ψηφοφόρους των «Ελλήνων» είχαμε κάνει μια απόπειρα κάποια στιγμή να μετρήσουμε προς τα πού θα πάνε σε περίπτωση που δεν κατέβαινε στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη. Εκεί φαινόταν, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήξεραν πού θα πάνε, σε ποσοστό 60%. Ένα 20% δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα, και υπήρχε μετά και μια διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα. Η διασπορά προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, γιατί μάλλον θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που τους "τιμωρεί". Οι περισσότεροι θα πήγαιναν στον κ. Βελόπουλο, και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα» τόνισε ο κ. Μαύρος.

Αυτές τις μετρήσεις βεβαίως τις γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μπροστά στην όποια πολιτική ευκαιρία για μείωση της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία, ξεχνά τις δικές του δηλώσεις λίγο πριν βγει η απόφαση του Εφετείου: «Δεν είναι αθώοι - Θα βρεθούν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας».

Οι εκλογές πλησιάζουν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα αλλά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τη Χρυσή Αυγή, χωρίς να το γνωρίζει, μπορεί να φωτογραφήσει το δικό του κόμμα…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ