Νέο Mazda CX-5 2021 ... ασφάλεια και τεχνολογία [test]

Νέο Mazda CX-5 2021 ... ασφάλεια και τεχνολογία [test]

Η νέα αναβαθμισμένη έκδοση του εντυπωσιακού , ευρύχωρου και δυναμικού SUV  CX-5, είναι πλέον διαθέσιμη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το νέο μοντέλο του 2021 θα διατίθεται και σε ειδική έκδοση 'Homura'.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το  CX-5 του 2021 διαθέτει νέα αναβαθμισμένη τεχνολογία επικοινωνίας οδηγού-αυτοκινήτου (Human Machine Interface/HMI), για περισσότερη ευκολία, ηρεμία και ασφάλεια. Αντίστοιχη αναβάθμιση έχουν δεχθεί ο κινητήρας και το σύστημα μετάδοσης, για καλύτερη απόκριση και οδηγική εμπειρία, ενώ μειωμένες εμφανίζονται και οι εκπομπές του CO2.

ΝΕΑ ΟΘΟΝΗ

Το αναβαθμισμένο σύστημα HMI περιλαμβάνει μία νέα, ταχύτερη και ευκρινέστερη κεντρική οθόνη 10.25 ιντσών, και ακόμα πιο διαισθητικό έλεγχο μέσω του Commander με διευρυμένη γκάμα Δικτυωμένων Υπηρεσιών, που λειτουργούν μέσω του τελευταίου MyMazda App (Διαθέσιμο στην Ελλάδα από το τέλος του 2021).

2021 CX 5 EuropeLHD Interior 14 1

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΘΕΣΗΣ

 Το νέο μοντέλο εφοδιάζεται με πολυάριθμα συστήματα και λειτουργίες που συμβάλλουν στην ηρεμία και τη διευκόλυνση, όπως είναι το εξ αποστάσεως κλείδωμα των θυρών, το σύστημα εύρεσης της θέσης του αυτοκινήτου (Vehicle Finder), ο εξ αποστάσεως προγραμματισμός πολλαπλών προορισμών πλοήγησης, το σύστημα ενημέρωσης για την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου (Vehicle Health Report), κλείσιμο ραντεβού για service, οδική βοήθεια και προειδοποίηση κινδύνου (Security Alert).

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Οι πολλές επεμβάσεις και βελτιώσεις στον κινητήρα, έχουν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση καλύτερης και περισσότερο φιλικής προς το περιβάλλον οδηγικής αίσθησης και εμπειρίας. Μεταξύ αυτών και η βελτιωμένη λειτουργία του γκαζιού, η καλύτερη απόκριση του κινητήρα στις εντολές του οδηγού, η αναβαθμισμένη απόκριση του αυτόματου κιβωτίου των 6 ταχυτήτων και οι περιορισμένες εκπομπές του CO2. Επιπλέον, ο diesel κινητήρας Skyactiv-D 2.2, απόδοσης 135 kW/184 PS, συνδυάζεται για πρώτη φορά και με σύστημα κίνησης στους εμπρός τροχούς.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΠΟ 2000 ΚΥΒΙΚΑ

Το νέο μοντέλο διαθέτει δυο κινητήρες βενζίνης. Τον διλιτρο των 165 ίππων και τον μεγάλο των 2.5 λίτρων των 194 ίππων και τον ντίζελ των 2,2 λίτρων με τους 150 και 184 ίππους. 

Όλοι συνδυάζονται με μηχανικά η αυτόματα κιβώτια 6 σχέσεων και μεταδίδουν την κίνηση στους πρόσθιος ή και σε όλους τους τροχούς με σύστημα υποβοήθησης πρόσφυσης εκτός δρόμου. 

2021 CX 5 EuropeLHD C1A HIGH

Η  ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ο διλιτρος βενζινονητηρας των 165 ιππων, είναι μια πρώτη και πολύ καλή επιλογή για την χώρας μας, διαθέτοντας πολύ καλές επιδόσεις  και λογική κατανάλωση δεδομένου του κυβισμού και του βάρους του αμαξώματος. 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΤΙΖΕΛ

Για τους λάτρεις του πετρελαίου υπάρχει βέβαια ο 2200 κυβικά εκατοστών με τους 150 ή και τους 184 ίππους, που και πολύ καλές επιδόσεις εξασφαλίζουν, ιδιαίτερα η έκδοση των 184 ίππων , και χαμηλές καταναλώσεις έχουν να επιδείξουν αμφότεροι. 

Στο δρόμο το νέο CX-5 εντυπωσιάζει με την οδική συμπεριφορά του σε όλους τους δρόμους, εξασφαλιζοντας στον οδηγό ηρεμία και αυτοπεποίθηση, χωρίς να τον φέρνει σε δύσκολη θέση ακόμη και στα όρια, ενώ την θετική εικόνα συμπληρώνουν τα φρένα 

Η άνεση των επιβατών είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο για το CX-5, όπως επίσης η ποιότητα κυλησης  και τα χαμηλά επίπεδα θορύβων στο δρόμο. 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Το 2021 CX-5 διατηρεί τα εξαιρετικά πρότυπα παθητικής και ενεργητικής ασφαλείας που έχει υιοθετήσει η ιαπωνική εταιρεία εδώ και καιρό. Η ολοκληρωμένη γκάμα των προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης i-Activsense, εξασφαλίζει κορυφαίο επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας.

2021 Mazda CX 5 Soul Red Crystal Action 20 1

ΕΞΥΠΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η έξυπνη τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας i-Activsense προσφέρει ένα επίπεδο υποβοήθησης οδήγησης που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την προσέγγιση "Love of Driving" της Mazda. Βοηθούν τον οδηγό μειώνοντας την κόπωση και στηρίζοντάς τον όπου χρειάζεται, χωρίς ποτέ να περιορίζουν την απόλαυση της οδήγησης.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ

Βασικός εξοπλισμός σε όλη τη γκάμα του CX-5, το εξελιγμένο σύστημα υποβοήθησης πέδησης στην πόλη (Advanced Smart City Brake Support/Advanced SCBS) χρησιμοποιεί μία κάμερα που εντοπίζει οχήματα και πεζούς μπροστά στο αυτοκίνητο - τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα - και βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων ή τον περιορισμό των επιπτώσεων στην περίπτωση που η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το σύστημα σταματά ή μειώνει αυτόματα την ταχύτητα του αυτοκινήτου, όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με το όχημα ή τον πεζό μπροστά του.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

Άλλες βασικές τεχνολογίες υποβοήθησης οδήγησης i-Activsense που περιλαμβάνονται ως βασικός εξοπλισμός σε όλη τη γκάμα, είναι το σύστημα υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας κυκλοφορίας (Lane-keep Assist) και το σύστημα  παρακολούθησης τυφλών σημείων με ειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας. 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο έλεγχος των τυφλών σημείων ενημερώνει τον οδηγό για τα οχήματα που πλησιάζουν όταν, για παράδειγμα, εκείνος αλλάζει λωρίδα. Η λειτουργία προειδοποίησης πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert) παρακολουθεί το περιβάλλον όταν το αυτοκίνητο ξεπαρκάρει με όπισθεν, προειδοποιώντας τον οδηγό όταν εντοπίσει οχήματα που πλησιάζουν από τα πλάγια.

2021 CX 5 EuropeLHD Interior 22 1

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Το Mazda Radar Cruise Control (MRCC), στον βασικό εξοπλισμό των πλούσιων εκδόσεων, με λειτουργία Stop and Go (μόνο με αυτόματο κιβώτιο), διατηρεί αυτόματα την κατάλληλη ταχύτητα και τη βέλτιστη απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, και σταματά το αυτοκίνητο μόλις σταματήσει και το προπορευόμενο. 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ

Ακόμη, ο βασικός εξοπλισμός ενεργητικής ασφάλειας περιλαμβάνει ένα 4κάναλο ABS (4W-ABS) με Ηλεκτρονικό Κατανεμητή Πέδησης (EBD) και Υποβοήθηση Πέδησης, Δυναμικό Έλεγχο Ευστάθειας (DSC), σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS), ειδοποίηση πέδησης έκτακτης ανάγκης (ESS), υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα (HLA) και αυτόματη λειτουργία φώτων, που ανάβουν περίπου 30 λεπτά πριν από το ηλιοβασίλεμα, διευκολύνοντας τους πεζούς και τα άλλα αυτοκίνητα να το δουν.

ΕΙΔΙΚΗ  ΕΚΔΟΣΗ

Η παρουσίαση της ειδικής έκδοσης 'Homura' έρχεται να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και πάθος στη γκάμα του Mazda CX-5 του 2021. Homura σημαίνει φωτιά ή φλόγα στα Ιαπωνικά, και αυτό αντικατοπτρίζεται στο μοναδικό μαύρο χρώμα του αμαξώματος, τις εσωτερικές στιλιστικές λεπτομέρειες, τις μοναδικές ταπετσαρίες με τις κόκκινες εμφανείς ραφές και τις ζάντες αλουμινίου των 19 ιντσών. 

ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ

Το αρχικό CX-5 που κυκλοφόρησε το 2012, ήταν το πρώτο Mazda που ενσωμάτωσε τη σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo, αλλά και την τεχνολογία Skyactiv. Έθεσε νέα δυναμικά πρότυπα, αλλάζοντας την αντίληψη για το πώς θα μπορούσε να είναι ένα compact SUV. Στη συνέχεια, οι διαδοχικές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις σε κάθε πτυχή του αυτοκινήτου, οδήγησαν το CX-5 να εξελιχθεί σε ένα βασικό μοντέλο που αντιπροσωπεύει περίπου το 35% των ετήσιων πωλήσεων της εταιρείας. Μέχρι σήμερα, 490.870 μονάδες έχουν πωληθεί στην Ευρώπη, και συνολικά περίπου 3.190.000 σε 130 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το CX-5 παραμένει το μοντέλο με τις καλύτερες πωλήσεις της Mazda2

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Έχοντας διαγράψει μια ιδιαίτερα πετυχημένη εμπορική πορεία, το αναβαθσμενο CX-5, έρχεται να αντιμετωπίσει με ευκολία τον ανταγωνισμό, προσφέροντας, προηγμένη τεχνολογία, επιδόσεις, άνεση στο δρόμο , ευρυχωρία, πολύ καλή οδική συμπεριφορά, λογικές καταναλώσεις σε συνδυασμό, με την γνωστή αξιοπιστία της Ιαπωνικής φίρμας και τις υψηλές τιμές μεταπώλησης στην χώρα μας.

του Δημήτρη Κληρονόμου

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS