Οι αγρότες όρισαν τη 15μελή επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό -Την Τρίτη στις 12 στο Μαξίμου

Οι αγρότες όρισαν τη 15μελή επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό -Την Τρίτη στις 12 στο Μαξίμου

Ορίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη των αγροτών στη Σίνδο, που διήρκεσε 4 ώρες, αποφάσισε τη συγκρότηση της επιτροπής που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επιτροπή θα αποτελείται από 15 μέλη. Ειδικότερα, 6 από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, 2 από Στερεά Ελλάδα και 1 από Πελοπόννησο.

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη με την επιτροπή των αγροτών

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει την Τρίτη στις 12:00, καθώς τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι.

Παράθυρο εκτόνωσης στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων

Πάντως, ο ορισμός του ραντεβού των αγροτών με τον πρωθυπουργό θεωρείται ότι ανοίγει παράθυρο εκτόνωσης των κινητοποιήσεων.

«Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μιλήσει με ειλικρίνεια και καλή διάθεση με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα», σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και εκφράζει την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι επαφές κυβερνητικών στελεχών με όσους βρίσκονται στα μπλόκα και εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφτηκε το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου συνομίλησε με τους παραγωγούς.

Οι αγρότες έχουν στείλει στον πρωθυπουργό την επιστολή τους με τα αιτήματά τους, μέσω της οποίας ζητούν:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ και να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στην επιστολή υπάρχει ειδικό παράρτημα αιτημάτων και για τη Θεσσαλία.

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί εξετάζονται τρόποι να εκταμιευθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα χρήματα αυτά. «Θα ακούσουμε αυτά τα οποία θέλουνε, το λέμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, όμως μπορούμε να συζητήσουμε για κάποιες διευκολύνσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο One περιγράφοντας το οικονομικό σκέλος της συζήτησης που θα γίνει.

Στο τραπέζι, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, είναι να δοθεί προκαταβολικά η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα ισχύσει και το 2024, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται πρόσθετη παρέμβαση για μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τον «Daniel». Λόγω των ειδικών συνθηκών στην περιοχή και της αδυναμίας καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών, αναζητείται κάθε δυνατή στήριξη, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο επιπλέον μέτρο.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση για την ΚΑΠ, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι υπάρχει συναντίληψη σε πολλά από τα ζητήματα που έχουν θέσει οι αγρότες και τα οποία ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες, όπως έγινε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ