Κυβέρνηση: Οι αγρότες θα έχουν άμεσα οφέλη από τις παρεμβάσεις

Κυβέρνηση: Οι αγρότες θα έχουν άμεσα οφέλη από τις παρεμβάσεις

Από την πλευρά τους, οι αγρότες χαρακτηρίζουν τα μέτρα ανεπαρκή και αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας το συντονιστικό αγώνα των μπλόκων από όλη τη χώρα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες Σερρών έκλεισαν συμβολικά τα διόδια του Στρυμονικού

Σήμερα, εξάλλου, έχουν προχωρήσει σε συμβολικές κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ. Στις 13:00 οι αγρότες του Νομού Σερρών, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, έκλεισαν (για 15 λεπτά) την Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού, ενώ ταυτόχρονα θα κλείσουν για 15-20 λεπτά την Εγνατία και στο ύψος του Δερβενίου. Την ίδια ώρα, άλλοι αγρότες αναμένεται να έχουν φτάσει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

Τα μπλόκα που σχεδιάζουν οι αγρότες

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγρότες εξετάζουν είτε την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, είτε το συντονισμένο αποκλεισμό των Εθνικών Οδών της χώρας. Ήδη πάντως η ένταση ανέβηκε στο μπλόκο της Χαλκιδικής ανάμεσα στους αγρότες και στην Αστυνομία, όταν η πορεία των αγροτών με τα 35 τρακτέρ ξεκίνησε από το μπλόκο της Χαλκιδικής και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέκοψαν το κονβόι των βαρέων μηχανημάτων στο ύψος του Λακκώματος επί της Εθνικής Οδού Μουδανίων-Θεσσαλονίκης. Στόχος των διαμαρτυρόμενων είναι να προσεγγίσουν το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον εκπρόσωπο του Γραφείου του.

Σκυλακάκης: Οι αγρότες θα ωφεληθούν άμεσα από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Στα μέτρα για το ρεύμα που αφορούν τους αγρότες αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολλαπλές παρεμβάσεις και από κάποιες εξ αυτών αυτές οι αγρότες θα ωφεληθούν άμεσα, όπως είπε.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας αναλυτικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε ότι στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται:

  • Μείον 10% στο αγροτικό ρεύμα.
  • Ρύθμιση των πολύ μεγάλων χρεών που έχουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που διαχειρίζονται οι αγρότες και φτάνουν τα 87 εκατ. ευρώ, όπου στη μεν Θεσσαλία θα δοθούν 8 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ η ΟΕΒ εκεί θα περάσει στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας με ρύθμιση των χρεών της, με το κράτος να πληρώνει το 75% των χρεών, ενώ παράλληλα στους υπόλοιπους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων θα γίνει ρύθμιση δεκαετίας με μηδενικό επιτόκιο.
  • Το πρόγραμμα «Απόλλων», με το οποίο θα γίνει αξιοποίηση των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών ώστε να δοθεί αποκλειστικά ρεύμα στους Οργανισμούς αυτούς, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με χαμηλότερη τιμή.
  • Κάτι αντίστοιχο θα γίνει σε σχέση με τους συνεργατικούς οργανισμούς και τους αγρότες που έχουν συμβολαιακή γεωργία, όπου επίσης θα υπάρχει μια μακροχρόνια σύμβαση από τους παρόχους, πιθανότατα τη ΔΕΗ, ώστε μέσω φωτοβολταϊκών και μπαταρίας που θα επιδοτηθούν από το κράτος να έχουν επί δεκαετία ρεύμα 30% κάτω.
  • Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι από το πρώτο και το δεύτερο κομμάτι των μέτρων θα επωφεληθούν άμεσα οι αγρότες.

Κελέτσης: Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το μέτρο 5.2 για 100% κάλυψη των πληγέντων

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ανέφερε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, ωστόσο τόνισε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το μέτρο 5.2 για 100% κάλυψη των πληγέντων. Αναφέρθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων και στα μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι ειδικά για τη Θεσσαλία προχωράει η απονιτροποίηση, οι προκαταβολές στο ζωικό και στο φυτικό κεφάλαιο δόθηκαν σε 15 ημέρες και είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο για να καλυφθεί εισόδημα για τα επόμενα δύο χρόνια. «Βεβαίως έγιναν αστοχίες ειδικά με τις καθυστερήσεις στην κρατική αρωγή, αλλά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και αύξηση του ποσού από 5.000 έως 10.000», υπενθύμισε ο κ. Κελέτσης.

Εν αναμονή των αποφάσεων για τα μπλόκα

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλουν να δουν τα τρακτέρ ούτε να κατεβαίνουν στην Αθήνα, ούτε και να κόβουν τη χώρα στα δύο κλείνοντας την Eθνική Oδό. Γι' αυτό και γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει διάλογος. Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βγει μπροστά τόσο με την ανακοίνωση των μέτρων όσο και με την προσπάθεια να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. «Για εμάς δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο μέγεθος των ενισχύσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, στην επιπλέον στήριξη για την ενέργεια που ανακοίνωσε την Παρασκευή και στη βοήθεια ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ